Vágólapra másolva!
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a jövőre előirányzott 15,1 milliárd forint helyett évi 90 milliárd forintra lenne szüksége a magyar sportnak ahhoz, hogy nemzetközi szinten versenyképes maradjon.

Az elnök a MOB szombati közgyűlése után nyilatkozott: "A jövő évre tervezett 15,1 milliárd forint helyett számításaink szerint 90 milliárdra lenne szüksége a magyar sportnak ahhoz, hogy prosperáljon, s a nemzetközi mezőnyben a legjobb 15-20 nemzet között legyen."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a jövő héten dönt a 2016-os olimpia rendezésről. Schmitt kijelentette: a jelenlegi gazdasági helyzetben nem az a realitás, hogy Magyarország az olimpiai rendezésre pályázzon.

"Néhányan olimpiáról álmodnak, én inkább versenyzőket álmodok a klubokba" - mondta.

A közgyűlésen elfogadták a 2012-es londoni ötkarikás játékokra vonatkozó felkészülési irányelveket, amelyeknek értelmében 20-22 sportág 301-339 versenyzője vívhatja ki az indulási jogot, a cél pedig 7-8 aranyérem, 23-32 érem, s 167-217 pont megszerzése.

Kovács Tamás sportigazgató azt mondta, hogy a pekingi olimpia után elvégzett helyzetértékelés, és a 2009-es elemzések értelmében a Londonra készülő magyar ötkarikás csapat felkészülése nem biztosított az alacsony, s késve érkező állami támogatás miatt.

A közgyűlésen jelen lévő Simóka Beáta sportszakállamtitkár ugyanakkor arról beszélt, hogy a 77 sportszövetség közül csupán 11 nem kapta még meg a támogatást, s a MOB elmaradt támogatását is elutalták már, ez a jövő héten érkezik meg. Simóka hozzátette: az öttusaszövetség alelnökeként viszont egyetért azzal a megállapítással, hogy a késve érkező támogatás gátolja a megfelelő szakmai munkát.

Regőczy Krisztina, a 2010-es vancouveri téli olimpiára történő felkészüléssel kapcsolatban elmondta, hogy 14-18 fős magyar csapattal számolnak a 137 nap múlva kezdődő játékokon, több sportoló még jelenleg is verseng a kvótáért.

Szabó Tamás, a MOB alelnöke a jövő évi, szingapúri ifjúsági olimpia előkészületeiről szólva arról számolt be, hogy 82 fős csapattal kalkulálnak a 2010-ben először megrendezésre kerülő eseményen.