Vágólapra másolva!
A New England Londonban tartott bemutatót, a Giants benn maradt a gödörben, a Minnesota elszenvedte első vereségét, az Oakland egy bravúros győzelem után csúnyán le lett nullázva, a New Orleans pedig szenzációs feltámadást produkált - így foglalhatjuk össze az NFL hetedik játékhetének legfontosabb történéseit.

Londonban járt az NFL, az Angliába kiutazó magyarok ezúttal a Tampa Bay Bucaneersnek és a New England Patriotsnak tapsolhattak a Wembley-stadionban. Várható volt, hogy nem lesz olyan körömrágósan izgalmas meccs, mint a tavalyi New Orleans-San Diego, de akik ott voltak, azoknak bizonyára így is felejthetetlen élmény lehetett élőben látni Tom Bradyéket.

Akinek a nevét már alighanem azok is megtanulták a szigetországban, akik eddig nem hallottak róla, a New England irányítójának ezúttal is sikerült 300 yard felett zárnia és még 18 pontot is hozott. Apró (de még vállalható) szépséghiba, hogy kétszer el is adta a labdát. A futójáték már kevésbé dominált a Hazafiaknál, igaz, a meccsre mindössze 3 futójátékos lett nevezve, ugyanis Fred Taylor és Sammy Morris is sérüléssel bajlódnak.

Végül azonban kis túlzással csak Belichick edző nem próbálta meg átverekedni magát a Kalózok védelmén, ugyanis heten is futójáték által igyekeztek yardokat hozni. A Tampa nem jelentett komoly ellenfelet, ugyanis sem támadásban, sem védekezésben nem tudta felvenni a versenyt a Hazafiakkal. Annyira gyengén ment a támadás a csapatnak, hogy Josh Johnson irányítót le is cserélték, miután alig minden harmadik passza jutott el az elkapóihoz. Ezzel a Kalózok már 11 meccset veszítettek egyhuzamban, idén a londoni találkozó volt a hetedik, amelyet 35-7-re nyert a Patriots.

Az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára a St. Louis Rams az Indianapolis Colts ellen, a hazai Kosoknak gyakorlatilag annyi esélyük volt megnyerni ezt a meccset, mint annak, hogy még idén fizethetünk euróval a hazai boltokban. Peyton Manning ismét MVP-esélyeshez méltóan játszott, ahogy eddig az idény minden percében: három touchdown-átadása volt, és egyszer sem adta el a labdát.

A veretlen Colts ezen felül két futott touchdownt is elért még. A Rams leginkább a futójátékában bízhatott, azon belül is csak Steven Jackson pontjaiban, ő tette is a dolgát, 134 yardjával még majdnem túl is szárnyalta Marc Bulger irányítót. Jackson remek futásai ellenére is TD nélkül zárt a hazai csapat, a rúgó Josh Brown tudta csak kozmetikázni az eredményt 2 mezőnygóljával. Azonban így is 42-6-os kiütés lett a vége a Colts javára, a nyeretlen tehát maradt nyeretlen, a veretlen pedig veretlen.

A Pittsburgh Steelers-Minnesota Vikings találkozón különösen érvényes volt az elcsépelt NFL-es mondás, miszerint a védelem nyeri a bajnokságot. Ha a bajnokságot még nem is, de egy fontos meccset sikerült a Steelers védelmének megnyernie. Az eddig veretlen Vikingek legyőzése azért különösen nagy fegyvertény, mert igazából sem a futójáték, sem a passzjáték nem működött tökéletesen, Roethlisberger és csapata alig jutott 250 yard felé támadásban, míg a Minnynél csak Brett Favre 334 yardot passzolt.

A találkozót végül két labdaeladás döntötte el, amiket sikerült visszavinni a Steelers-védőknek, akik eredeti feladatukat is remekül látták el, mivel Adrian Peterson, a liga egyik legjobb futója csak 69 yardot ért el ellenük. Ez volt a jubileumi 25. összecsapás, ahol a Steelers ellenfelei közül egyik futó sem ért el 100 yardot futásból. Az izgalmas rangadó végeredménye: 27-17 a bajnoknak.

Percy Harvin 88 yardos visszafutása sem volt elég a Vikingsnak, pedig még a bírót is felborították akció közben:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mIlOyMUb1Tdhquat


Ha nem is rangadóra, de csoportmeccsre került sor Kansasben, aho a San Diego vendégeskedett. Philip Rivers 3 TD-passzt adott és fő célpontja, Vincent Jackson a 6 pont mellé még 142 yardot szerzett. Szegény Chiefsnek még az sem jött be, hogy egész szerdán esőben edzettek, ugyanis tudták, hogy vasárnap este is heves égi áldás várható Kansasben. Talán néhány olyan meccset kellett volna megnézniük, ahol pontokat is szereztek és volt támadójátékuk. Matt Cassel irányító 100 yardig sem jutott, de sikeresen eladta a labdát többször is. Ha nehezen is, de 7 pontot sikerült összekukáznia a Chiefsnek, de ez is csak egy 37-7-es vereségre volt jó.

Ellentétes félidőket láthattunk Houstonban, ahol a vendég San Francisco feltámadása valószínűleg a QB-cserének volt köszönhető. Az első félidőben Shaun Hill botrányosan játszott, és 45 yardja után inkább a padon maradt a szünet után. A legégőbb mutató talán az, hogy a Frisco mindösszesen 50 yardot volt képes összebohóckodni az első félidőben, ami a legkevesebb elszenvedett első félidei yard a Houston történelmében.

Ekkorra már 21-0-ra vezettek a texasiak, akiknél ismét Matt Schaub játszotta a főszerepet, 264 yard és 12 pont fűződik az irányító nevéhez. A második félidőre a vendégeknél már Alex Smith jött ki Hill helyett, aki meg is hálálta a bizalmat és Vernon Davis segítségével háromszor is bevezették a 49erst a Houston célterületére. De még ez is kevés volt, ugyanis egy félpályás mezőnygólnak hála három ponttal, 24-21-re nyert a Texans. A mérkőzésre kilátogató ex-elnök George W. Bush tehát változatos, izgalmas meccset láthatott.

Forrás: AFP

Nüanszokon múlt a Houston győzelme a 49ers ellen

Remekül hangolt a Green Bay Packers a jövő heti, Minnesota elleni rangadóra. A szenvedő fél a Cleveland Browns volt, amely sem a futás, sem a passz ellen nem tudott mit kezdeni. A vendég Packersnél ezúttal is remekelt Aaron Rodgers, aki közel 17 yardos átlaggal tudott passzolni és 3 touchdown-átadása mellett egyszer sem adta el a labdát.

Igaz, könnyű dolga van az irányítónak akkor, ha a futójáték is működik, mert a védelem figyelme nagyon kettéoszlik. Márpedig Ryan Grant runningbacket nem tudták megállítani a hazaiak, 148 yardja mellé 6 pontot szerzett. A Cleveland remek edzőpartner volt a Green Bay számára, a vendégek 31-3-ra múlták felül a Brownst. Jövő héten pedig következik A MECCS: Brett Favre visszatér a Lambeau Fieldre. Mindenki nagyon kíváncsi már, hogy miképp fogadják majd a hazaiak az egykori hőst, biztos lesz aki fújol és lesz aki megtapsolja Brett apót. Egy esetleges győzelemmel Aaron Rodgers alighanem örökre kivakarhatja a 4-es számot a wisconsiniak fejéből.

A hullámvasút tetejére ért ezúttal a New York Jets, amely ugyan bárkitől képes kikapni, de azért az Oakland otthonában érvényesítette a papírformát. Az előjelek nem kedveztek túlságosan a vendégeknek, ugyanis a nyugati parton tavaly négyből négyszer szenvedtek vereséget. Szerencséjükre azonban Mark Sancheznek nem kellett különösen megerőltetnie magát, ugyanis a futójáték csodálatosan működött.

1975-ben volt legutóbb arra példa, hogy egy csapat egymás utáni két meccsen legalább 300 yardot fusson, ez most a Jetsnek hála ismét bekövetkezett. Az újonc Shonn Greene és Thomas Jones a remek yardátlaguk mellett még 18 pontot is szereztek. Az Oakland úgynevezett támadójátéka említésre sem nagyon érdemes, az viszont egészen hihetetlen, hogy az Oakland egy Philadelphia ellen bravúrgyőzelem után még pontra sem képes a Buffalótól kikapó Jets ellen. Elcsépelt közhely, de ebben a ligában aztán tényleg minden megtörténhet. Ezúttal egy 38-0 "történt" a Jets javára.

Folytatja egészen borzalmas idényét a Carolina Panthers és Jake Delhomme. Ezúttal a Buffalo Bills idén egyáltalán nem acélos gárdája jelentett megoldhatatlan akadályt a "Puntersnek" csúfolt csapatnak. A Párducok irányítója most legalább 300 yard felé tudott menni, de három eladott labdájával ezt sikerült elrontania. A Carolina idei hét meccsén még egy alkalommal sem volt olyan, hogy több touchdownnak örülhettek, mint ahányszor Jake eladta a labdát.

Az egész szezont tekintve összesen négyszer örülhettek hatpontos passznak és tizenháromszor bosszankodhattak az irányító labdaeladása miatt. A csereirányító, Matt Moore már hallatta is a hangját, minszerint ő szívesen kezdene hétvégén és tökéletesen készen áll a kezdő QB pozíciójára. Pedig az ellenfél nem csinált semmi extrát, 200 yard alatt maradtak támadásban, mivel mind Fitzpatrick irányító, mind a futójáték átlagon aluli mutatókkal zárt. A Buffalo a 20-9-es sikerével 2004 óta először nyert meg két idegenbeli meccset egymást követő héten.

Ugyan az első negyedet még megnyerte az Atlanta Falcons, később azonban nem tudott mit csinálni a Dallas Cowboys remeklő támadójátékával. A második negyedben Miles Austin és Patrick Crayton is pontokat érő passzt kapott Tony Romotól. Az Austin, Romo duó az előző héthez hasonlóan most is remekelt, Romóhoz 18 pont, Austinhez ebből 12 pont és 171 yard fűződik. A Cowboys-stadionban ezúttal "csak" 81 521 néző láthatta a Dallas győzelmét, azonban a Giants betlizése miatt újra előjöttek a playoff-reményeik.

Forrás: AFP

Touchdown-öröm Dallas-módra

Parádézott Carson Palmer a Chicago Bears védelme ellen. A Cincinnati Bengals irányítója öt touchdown-átadást adott, de eggyel így is elmaradt a karrierrekordjától. A meccs már félidőre eldőlt, ekkorra ugyanis már 31 pontot szerzett a Bengals, a Bears 2003 óta nem szedett be ennyi pontot az első félidőben. A két passzt is elkapó Chad Ochocinco azért nem felejtette el megemlíteni, hogy mekkora érdeme van a támadó falnak a győzelemben. Cedric Benson remek futójátékára is szükség volt, ugyanis közel 200 yardott szerzett, s hat pontot is feltett a táblára.

Jay Cutlernek "remekül" sikerült megünnepelni az új, 2013-ig szóló szerződését: háromszor adta el a labdát és emellett mindössze egy TD-t sikerült összehoznia. A futójáték szintén borzalmasan sikerült, 35 yardra tellett a futóknak a Bengals ellen. A Bears komplett csapata betlizett, a Cincinnati-drukkerek viszont a 45-10-es győzelem után mindenképpen bizakodhatnak a playoffban.

A játéknap meglepetése a New York Giants-Arizona Cardinals meccsre maradt. Az előző fordulóban is vereséget szenvedő Óriások támadójátéka ezúttal is gyengécske volt és a védelem sem volt elég stabil. A Cardinals védelmétől nem szoktunk meg ilyen remek játékot, de ezen az estén Eli Manning passzait nagyon jól lefedezték és a futójáték ellen is volt orvosságuk. A fiatalabbik Manning háromszor adta rossz kézbe a labdát és passzainak alig több mint fele volt csak sikeres.

Még az ellenfél remek védekezését volt kénytelen dícsérni a New York centere, Shaun O'Hara is. Nem fukarkodott a jelzőkkel a legtöbb Arizona-játékos sem, mindannyian kiemelték, hogy a győzelem a remek védekezésnek köszönhető, Warner irányító nem produkált különösebben emberfelettit és a futásaik sem voltak dominánsak. Ezzel a 24-17-es sikkerel már zsinórban harmadik győzelmének örülhetett az Arizona és ezzel át is vette csoportjában a vezető pozíciót.

Egészen szenzációs meccset játszott egymással a New Orleans Saints és a Miami Dolphins. Előzetesen a mérkőzés egyértelmű esélyesének a veretlen Szentek tűntek, ám a Delfinek hamar közölték vendégeikkel, hogy ne számítsanak kellemes fogadtatásra. 29 percig és 58 másodpercig az is történt a pályán, amit a hazaiak szerettek volna: uralták a meccset, pontokat szereztek, a veretlen vendégeket rendre megállították. Azonban két másodperccel a félidő lefújása előtt sikerült közelebb zárkóznia a New Orleansnak, s talán ezt a pillanatot lehet aposztrofálni a találkozó fordulópontjának.

A második félidőben aztán helyreállt a világ rendje és a Szentek támadójátéka uralkodott a meccsen. A 36 pontos második félidő hőse azonban nem elsősorban Drew Brees, hanem az idén már unalomig emlegetett védelem tagjai voltak. 10 pontot tudott szerezni csak a Miami, szemben az első félidei huszonnéggyel, illetve Tracy Porter és Darren Sharper is vissza tudtak vinni egy-egy megszerzett labdát. Brees egyébként 300 yard alatt maradt és még a labdát is elvesztette többször is.

Forrás: AFP

Látványos jelenetekben bővelkedett a Miami-New Orleans meccs

A Miaminál megint a futójáték tartotta meccsben a csapatot, Ricky Williams ugyan csak kilencszer lódulhatott meg a labdával, de ezekből 80 yardot és 18 pontot ért el. Ezúttal csődöt mondott viszont a Delfinek sokat dícsért formációja a Wildcat (Vadmacska), tizennégyszer indultak el ebből a felállásból, de csak 30 yardot tudtak szerezni. Hiába harcoltak nagyon keményen, a New Orleans még náluk is nagyobbat küzdött - mondta a meccs után Ricky Williams. A fantasztikus találkozón végül 46-34-re diadalmaskodott a Saints és ezzel továbbra is veretlen.

A játékhét zárótalálkozójára a fővárosban került sor, a Washington Redskins vendége a Philadelphia Eagles volt. Élet-halál meccs volt ez a Sasoknak, ugyanis még egy olyan betlit, mint az Oakland elleni égés, nem engedhettek meg maguknak. A meccs alaphangját DeShaun Jackson 67 yardos futása meg, ami már előrevetítette, hogy itt csak a győzelem aránya lehet kérdéses.

A Washington támadójátéka elég gyengécske volt, háromszor is eladták a labdát. Két alkalommal Will Witherspoon nevéhez fűződik a labdaszerzés, egyszer pedig Randle El gyakorlatilag odafejelte a sisakrácsával az ellenfélnek a labdát. A második félidő jóval eseménytelenebbre sikeredett, mindkét védelem hozta magát és így mindössze csak egy hétpontos akció született. A végeredmény: 27-17 a Phillynek.

eredmények, 7. játékhét:
Tampa Bay Bucaneers - New England Patriots 7-35
St. Louis Rams - Indianapolis Colts 6-42
Pittsburgh Steelers - Minnesota Vikings 27-17
Kansas City Chiefs - San Diego Chargers 7-37
Houston Texans - San Francisco 49ers 24-21
Cleveland Browns - Green Bay Packers 3-31
Oakland Raiders - New York Jets 0-38
Carolina Panthers - Buffalo Bills 9-20
Miami Dolphins - New Orleans Saints 34-46
Dallas Cowboys - Atlanta Falcons 37-21
Cincinnati Bengals - Chicago Bears 45-10
New York Giants - Arizona Cardinals 17-24
Washington Redskins - Philadelphia Eagles 17-27

Ezen a héten a Seattle Seahawks, a Denver Broncos, a Jacksonville Jaguars, a Tennessee Titans, a Detroit Lions és a Baltimore Ravens pihenhetett.

Iván András