Vágólapra másolva!
Tudatosan kaszálták el, mert ki akarják tölteni vele a doppingstatisztikát - állítja Bárdosi Sándor, akiről kedden derült ki, hogy pozitív mintát adott le nyáron a tajvani Világjátékokon. Az egykori olimpiai második birkózó nem adja vissza szumóban nyert aranyérmét, és nem fizeti ki a háromezer eurós büntetést, mivel szerinte nem doppingolt, és feltételezések alapján akarnak ítélkezni felette. Azt mondja, nem hagyja, hogy hülyének nézzék.

- Egy darázscsípésre kapott gyógyszerrel indokoltad, hogy pozitív doppingtesztet adtál a Világjátékokon. Csakhogy az általunk megkérdezett allergológus szerint darázscsípést nem szoktak a furoszemid nevű vízhajtóval kezelni.
- Az allergológus biztos nagyon jól tudja, én azonban sportoló vagyok, nem orvos. Allergiás vagyok a darázscsípésre, és ezt a szert kaptam rá a saját orvosomtól, jobban is lettem tőle, el tudtam utazni Tajvanba. Ha holnap írná fel, ugyanúgy beszedném.

- Pedig Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint ha valakinek, akkor neked tapasztalt sportolóként tudnod kellett volna, hogy jelenteni kell a gyógyszeres kezeléseket. Miért nem gondoltál erre?
- Tiszekernek az a dolga, hogy a magyar sportolókat elkaszálja, ezért kapja a fizetését. Ötvenmilliószor megvizsgáltatott, és soha nem talált semmit. Teljesen tiszta a lelkiismeretem, egy olyan dologért akarnak elmeszelni, amit nem követtem el. Azt hiszik, most kitölthetik velem a statisztikájukat, de nem hagyom, hogy hülyének nézzenek.

- Mennyire visel meg ez az ügy?
- Egyáltalán nem érdekel, hiszen nem doppingoltam, bizonyítsák be az ellenkezőjét!

- A furoszemid rajta van a doppinglistán.
- A doppinglista egy egész könyv, nem szoktam olvasgatni, mert nem vagyok gyógyszerész. Egy orrcseppet sem lehet már megvenni, de Cannavarót is felmentették az olaszok egy hasonló ügyben.

- Az sem bánt, hogy elveszik az aranyérmedet?
- Nem, mert nem adom vissza, és a háromezer eurós büntetést sem fogom kifizetni. Ingyen mentem el szumózni, a szabadidőmben. Jól hangzott a lehetőség, szeretem is csinálni, de csak költségem volt vele. Nem kaptam a győzelmekért semmit, még a parlamenti partira sem hívtak meg két hete, persze akkor már biztosan tudták, mire készülnek.

- Ha nem veted alá magad a szankcióknak, alighanem el fognak tiltalni a szumótól.
- Hát ettől azért nem esem kétségbe. Bírom a szumót, de már amúgy is öreg vagyok hozzá. Különben sohasem edzettem rá külön, jó kis játék volt az MMA és K-1 mellett. Volt időm rá, így elmentem a Világjátékokra, amikor pedig megnyertem, mindenki csak ölelgetett. Most meg mindenki belém rúgna, de rá fognak faragni, mert nem hagyom magam.

Forrás: [origo]

- Mégis, hogyan akarod bizonyítani az igazadat, hogyha egyszer kimutatták a szervezetedben a tiltott szert?
- Úgy, hogy feltételezések alapján akarnak elítélni. Hétfőn volt egy megbeszélés a Világjátékok szervezőivel, ahová elküldtem az orvosomat és az ügyvédemet is. Ott azt mondták, feltételezik, hogy mást is szedtem a vízhajtón kívül, és a vízhajtóval csak azt akartam elfedni, bizonyítani azonban semmit sem tudnak. Egy héttel a verseny előtt voltam doppingvizsgálaton, ahol mindent rendben találtak, épeszű ember pedig nem kezd el egy héttel a verseny előtt doppingolni! A tényeket figyelmen kívül hagyva lesöpörték az asztalról az érveimet, de nem hagyom annyiban, harcolni fogok, és végül kénytelek lesznek igazat adni nekem. Kíváncsi vagyok, hogy majd akkor is ilyen sokan keresnek-e, ha felmentenek a vádak alól - mert fel fognak menteni, ebben biztos vagyok.

A 32 éves Bárdosi 1985-ben kezdett birkózni, legnagyobb sikereként a 2000-es olimpián, Sydney-ben ezüstérmet szerzett a kötöttfogásúak 84 kg-os súlycsoportjában. A 2004-es Európa-bajnokságon, illetve a 2005-ös világbajnokságon bronzérmet nyert. 2006-ban egy év fefüggesztett eltiltást kapott, mert a Köztársaság-kupán összekülönbözött a bíróval, és mérgében reklámtáblát és széket dobált a szőnyegre. Fél év múlva egy másik versenyen ököllel arcul csapta az őt legyőző Fodor Zoltánt, majd megelőzve a várható eltiltását, bejelentette, hogy abbahagyja a birkózást.

Forrás: [origo]

Később más küzdősportokban is kipróbálta magát, sikereket ért el K-1-ben és az egyik legkeményebb szakágnak számító MMA-ban, szumósként pedig világbajnoki és két Európa-bajnoki címig jutott. Az utóbbi időben gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.

A júliusi Világjátékokat ugyancsak megnyerte, kedden azonban napvilágot látott a hír, hogy pozitív doppingtesztet produkált Tajvanban, ezért megfosztják az aranyérmétől. Bárdosi azzal védekezett, hogy egy héttel a verseny előtt megcsípte egy darázs, erre kapta a gyógyszert és az injekciót az orvosától. Az [origo] által megkérdezett allergológus, Nékám Kristóf ugyanakkor azt mondta: a darázscsípés kezelésére nem szoktak furoszemidet alkalmazni.