Vágólapra másolva!
Idén 900 doppingvizsgálat volt Magyarországon, s nyolc minta bizonyult pozitívnak, számolt be Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a szervezet szerdai, évzáró sajtótájékoztatóján.

Tiszeker Ágnes szerint az öttusa, a karate, a röplabda, a motorcsónaksport, a kerékpár, a szumó, a motorsport és a súlyemelés szolgált egy-egy pozitív esettel. További negatívumként említette, hogy a tiltott eszközzel élők között akadtak kiskorúak is, a doppingvétséget elkövetők egyike például egy nagyon fiatal súlyemelő volt, aki anabolikus szteroid használatán veszített rajta.

A 900-ból 550 volt a vizelet-, s 350 a vérminta, utóbbiaknál 155 esetben növekedési hormon jelenlétét is vizsgálták, amit vérből lehet kimutatni. Ami a nemi megoszlást illeti, a kontrollnak alávetettek közül 606 volt a férfi, s 294 a női sportoló, a területi megoszlás pedig úgy festett, hogy 432 mintavétel történt Budapesten, és 468 vidéken. Az ellenőrzések elsöprő többsége - 876 - előre be nem jelentett volt.

Tiszeker büszkén újságolta, hogy a MACS nemcsak a magyar állam megbízásából ténykedik, hanem kiváló szakmai kapcsolatokat ápol több nemzetközi szervezettel, a csoport szakemberei külföldön is dolgoznak, s külön kiemelte azokat a vizsgálatokat, amelyeket a nemzetközi atlétikai (IAAF) és súlyemelő (IWF) szövetség, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából végeztek, vagy éppen a Forma-1-ben az autósport elitkategóriájának megrendelésére folytattak le 2009-ben.

A MACS vezetője kitért az úgynevezett whereabouts-ra, vagyis a sportolók holléti nyilvántartására, a napra-, sőt órára kész utolérhetőség fontosságára.

"Január elsejétől vége a türelmi időszaknak, elkezdünk büntetni, ha a versenyző az általa megjelölt órában nem lesz elérhető. Ha 18 hónap alatt valakit háromszor sikertelenül próbálunk mintavételi szándékkal elérni, az szankciót von maga után, s a vétkes - aki olyan elbírálás alá esik, mint aki doppingolt - 3 hónaptól 2 évig terjedő eltiltásra számíthat" - jelentette ki Tiszeker Ágnes, aki a szigort összefüggésbe hozta azzal is, hogy 2010-ben lesz a vancouveri téli olimpia és Szingapúrban az első ifjúsági olimpia.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, aki üdvözölte és komoly áttörésként értékelte az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának keddi állásfoglalását, amely törvényjavaslat benyújtását szorgalmazza, így van remény, hogy egy-két éven belül a doppingolás jogilag is szankcionálhatóvá válik. A törvényhozói igen után a doppinggal való visszaélés mint bűncselekmény be-, helyesebben visszakerül a Btk.-ba, s az érintettek - a doppingszer előállítója, forgalmazója, vagy éppen az orvos, a sportvezető, az edző - ellen büntetőeljárás indítható.