Vágólapra másolva!
Három sima és egy hihetetlenül izgalmas mérkőzésre került sor az NFL rájátszásának első körében, amelyben vereséget szenvedett a végső győzelemre is esélyesnek tartott New England. A New York Jets és a Dallas Cowboys az alapszakasz utolsó fordulójához hasonlóan ismét legyőzte a Cincinnatit, illetve a Philadelphiát, az Arizona pedig egy hosszabbításos meccsen gyűrte le a nagyot harcoló Green Bayt.

Fűthette a visszavágás vágya a Cincinnatit a playoff első körében a Jets ellen, a New York-iak ugyanis az alapszakasz utolsó fordulójában a Bengals elleni sikerrel váltották meg jegyüket a wild card-körre. Akkor belefért a vereség és a játékosok pihentetése a Bengalsnak, de ezúttal már nem. Ennek megfelelően az esélyesebb Cincinnati kezdte jobban a mérkőzést, és az első negyedben Laveranues Coles elkapása után magához ragadta az előnyt.

Nagyjából ez volt az utolsó pont, amikor a hazai szurkolók még elégedetten csettinthettek. Ami ugyanis ezután következett, arra a vendégek fanatikusain kívül aligha számított bárki is. Hiába az újonc edző, az újonc irányító és a nélkülözött sztárfutó, a Jets parádés játékkal fordította meg a találkozót és esélyt sem nagyon adott vendéglátójának.

Az elsőéves irányító, Mark Sanchez ismét nem a tengernyi sikeres passzával, hanem inkább azok pontosságával emelkedett ki. Bár csak 15 passzjátékot hívott a Jets, azok nagy része sikeres volt és Sanchez a labdát sem adta el.

"Szédületes, hihetetlen élmény amit átéltünk. Nagyon remélem, hogy jövő héten is hasonlóan érezzük majd magunkat" - tervezgette a programját Sanchez. A mérkőzés másik nagy hőse a mellőzőtt Thomas Jonest helyettesítő, szintén elsőéves Shonn Green volt, aki 135 yardja mellé 6 pontot is elért. "Remek csapat vagyunk, és ha ezt eddig valaki nem hitte el, hát majd el fogja" - büszkélkedett a győztes hadvezér, Rex Ryan.

Ezen a napon tehát tényleg minden a New York Jetsről szólt, amelynek a következő körben sem lesz éppen könnyű dolga, ugyanis az alapszakasz egyik legjobb csapatához, a San Diego Chargershez látogat. Ám ha így tudnak játszani a Cincinnati ellen, akkor bizony akad félnivalójuk Tomlinsonéknak is.

Szintén volt nagy fogadkozás a Philadelpia Eagles játékosainak részéről, ehhez képest ők sem tettek le túl sokat az asztalra. Bár a hazai Cowboys érkezett jobb szájízzel a playoffba, a történelem mégis a vendég Sasok győzelmét vetítette előre. Az Amerika csapatának becézett gárda utoljára közel 5000 napja, 1996-ban nyert playoff-találkozót és a drukkerek már nagyon ki voltak éhezve egy sikerre, meg is kapták, amire vágytak, a Dallas 34-14-re nyert. Természetesen első playoff-sikerét aratta Tony Romo, aki nagyon boldogan nyilatkozott a találkozó után.

"Hatalmas elégtételt érzek az elmúlt évek miatt. Nagyon büszke vagyok mindenkire és rettenetesen örülök a sikernek" - örvendezett az eddig nyeretlen irányító. Romo gyakorlatilag hibátlanul hozta le a mérkőzést, ugyanez a hibát hibára halmozó Phillyről már nem mondható el. Négy labdavesztésükkel saját dolgukat tették nehézzé a vendégek, pedig az első dallasi pontszerzésre azonnal tudtak válaszolni. Michael Vick karrierje leghosszabb passzának köszönhetően - amely egyben a Philly idei szezonjának, illetve a Dallas ellen rájátszásban valaha adott legnagyobb átadásnak számít - még 7-7-ig sikerült lépés tartania ellenfelével a Sasoknak, ezután viszont beindult a Cowboys-henger.

Csak a második negyedben 24 pontot szereztek a hazaiak, ez a legtöbb a klub történetében, amit egy játékrészben termeltek. A vége tehát magabiztos kiütés lett és a Sasok csak annak örülhettek, hogy ezúttal nem lettek lenullázva. Úgy látszik, most tényleg minden együtt van a Cowboysnál egy kiadós sikerhez: sikeréhes tulajdonos, remek csapat, biztató eredmények és nem utolsósorban, remek atmoszféra. A Philadelphia elleni meccset közel 93 000 ember látta a helyszínen, amely a legnagyobb szám olyan playoff-mérkőzésen, amely nem a Super Bowl.

Forrás: AFP

Tony Romo első győztes playoff-meccse után ünnepelhetett

Talán még a Ravens-szurkolókat is meglepte az, ami a New England Patriots elleni idegenbeli mérkőzés első negyedében történt, a Baltimore ugyanis 24 pontot szerzett az első 15 percben. Ennyi pontot Bill Belichick edzősködése alatt még nem kapott a Pats egy negyed alatt. A baltimore-i pontzuhatag első számú felelőse Ray Rice volt, a futó kétszer is touchdowt szerzett, és a mérkőzés alaphangját is ő adta meg, rögtön az első játéknál 83 yardot futott, és ezzel sokkolta a hazai szurkolókat.

A fanatikusoknak mindenképpen újszerű volt ez a helyzet, ugyanis az AFC-ben a Patriots volt az egyetlen csapat, amely nem szenvedett még vereséget hazai pályán. A drukkerek nem is nagyon tudták elfogadni ezt a kínos első negyedet, s a vereséget, úgyhogy az első felvonás közepétől szinte a meccs végéig folyamatosan ment a "bú"-zás. Tom Brady sem tudott mit kezdeni a remeklő Ravens-védelemmel, de is elkapói is többször elejtették a labdát és a három labdaeladását sem lehet egyértelműen az ő nyakába varrni.

"Ahogy ma játszottunk, úgy egy csapat ellen sem lett volna esélyünk" - ismerte el szomorúan a borzalmas teljesítményt Brady. A másik irányítóról is mindenképpen szót kell ejtenünk. Szinte hihetetlen a különbséget nézve, hogy Joe Flaccónak egész meccsen 4(!) darab sikeres passza és 34 yardja volt. De nem is volt szükség az ő parádéjára, ugyanis a védelem és a futók mindent elintéztek helyette.

Forrás: AFP

Kevin Faulk (labdával) ízelitőt kapott a rettegett Ravens-védelem hatékonyságából

Szép estét varázsolták tehát Rice-ék a Holló-szurkolóknak és ezek után már aligha mondja bárki, hogy a Baltimore Indianapolis elleni mérkőzésén egyértelműen Peyton Manningék a toronymagas esélyesek. Mert az a csapat, amelyik így meg tudja verni a Patset, bármire képes.

Egy kicsit keserű szájízzel ülhettünk le megnézni a játékhét utolsó mérkőzését. Az előző három találkozó ugyanis eléggé közepesre sikeredett és már ki voltunk nagyon éhezve egy parádés meccsre, de aki látta az Arizona-Green Bay találkozót, az még évekig fog rá emlékezni.

A Pats-szurkolók által átélt sokkot érezhették a mérkőzés elején a Green Bay Packers drukkerei is Phoenixben, az Arizona ellen. Pillanatok alatt 17 pontos hátrányba kerültek a vendég wisconsiniak, amiben természetesen Kurt Warner, a Cardinals vezére játszott főszerepet, aki szinte hibátlan játékkal vezette csapatát egész meccsen.

Parádés támadójátékból a másik oldalon sem volt hiány, Aaron Rodgerst hiába vitte földre ezerszer a Cardinals védelme, hiába maradt magára, mert képtelenek voltak megvédeni őt, nem adta fel a harcot és igazi gladiátorként küzdött, hogy továbbjuttassa csapatát. A csapatok egymást múlták felül, ami a támadójátékot és egymást múlták alul, ami a védőmunkát illeti.

Szinte nem is volt dolga a puntereknek, mert minden támadás pontszerzéssel zárult. A Green Bay hihetetlen nagyot küzdve végül kiegyenlítette a mérkőzés állását 2 perccel a vége előtt, ám ez kicsit korainak bizonyult. Ahogy várni lehetett, a Cardinals és Kurt Warner megállíthatatlanul masírozott előre, de Neil Rackers elhibázta az ő szintjén elhibázhatatlant, 34 yardról mellérúgta a labdát.

A lélektani előny tehát egyértelműen a vendégeknél volt, és az előnyt tetézte a hosszabbítás kezdését eldöntő pénzfeldobás is. Bár a Packers fogadta a labdát, egy szerencsétlen labdavesztésnek köszönhetően végül az Arizona tudta bevinni a győzelmet jelentő pontokat és nyerte meg ezzel a meccset. Az addig borzalmasan teljesítő Micheal Adams tudta elcsenni Rodgerstől a labdát, mely így Karlos Dansbyhez került, akinek már csak be kellett kocognia az end zone-ba.


"Adams megcsinálta a sacket, a labda felpattant a levegőbe, én pedig csak bevittem a helyére" - foglalta össze röviden a mindent eldöntő mozzanatatot Dansby. A vesztes hadvezér, Mick McCarthy is megszólalt: "Ez egészen biztosan az egyik legszorosabb és legnagyobb meccs, amiben valaha is részt vettem. A vereség ellenére is nagyon büszke vagyok a csapatra és a küzdenitudásunkra."

Teljes mértékben igaza is van McCarthynak. Bár a mindent eldöntő játéknál Aaron Rodgers veszítette el a labdát, rajta kívül nem sok olyan játékos van, aki így vissza tudta volna hozni a csapatát és egy ilyen fontos meccsen 422 yard mellett 24 pontot is összehoz. Pláne nem egy ilyen fal mögött. Ugyanez a remeklés a Packers-védelemről már nem mondható el, Kurt Warner tulajdonképpen azt csinált, amit akart.

A 38 éves irányító 33 passzából 29 volt sikeres és 5 touchdown-passzt is adott, a támadójáték igazi ünnepét láthattuk tehát ismét a két csapat részéről, meg is dőlt a rájátszásban elért pontrekord. És nem kevésbé nagy meccsnek néz ki a következő fordulóbeli New Orleans-Arizona sem.

eredmények, wild card-hétvége:
NFC (Nemzeti főcsoport):
Arizona Cardinals - Green Bay Packers 51-45 (hosszabbítás után)
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 34-14

AFC (Amerikai főcsoport):
New England Patriots - Baltimore Ravens 14-34
Cincinnati Bengals - New York Jets 14-24

A főcsoport-elődöntők párosítása:
NFC:
New Orleans Saints - Arizona Cardinals
Minnesota Vikings - Dallas Cowboys

AFC:
Indinapolis Colts - Baltimore Ravens
San Diego Chargers - New York Jets

Iván András