Vágólapra másolva!
A profi labdarúgásra nem szabad, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont kell költségvetési pénzt költeni Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint. A politikus ezt azon a csütörtöki egyeztetésen mondta, melyen az NB I-es csapatok vezetői vettek részt - a magyar szövetség egyik megüresedett elnökségi tagsági helyére pályázó - Garancsi Istvánnak, a Videoton FC tulajdonosának meghívására a felcsúti Puskás Akadémiához tartozó alcsútdobozi Sport Hotelben. Az Önkormányzati Minisztérium szerint Orbán éppen arról beszélt, mint ami eddig történt.

"A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak, a tapasztalatok alapján van, ami nem volt sikeres, van, ami folytatható. Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni" - mondta Orbán Viktor az MTI-nek.

"Amire viszont kell, az az iskolai sport, az utánpótlás-nevelés, és nem csak a labdarúgásban, kellenek kézilabda-akadémiák, vívóközpontok és így tovább. A következő kormány az új generációk, a fiatalok egészségét, oktatását elsőrangú, ha úgy tetszik, klebelsbergi fontosságú kérdésnek tekinti majd, ezért oktatásra, kultúrára, sportra mindig lesz pénz! Mert a pénz olyan, mint az idő, arra jut, amire akarjuk, hogy jusson" - tette hozzá a pártelnök.

Orbán az MLSZ-ben Kisteleki István elnök lemondásával előállt helyzetről is beszélt. Szerinte "olyan MLSZ-re lenne szükség, amely képes komoly és fontos programokat kidolgozni és végrehajtani, mert ha ilyen lesz, akkor az állam partner lesz például abban, hogy a sokszor méltatlan állapotban lévő falusi és amatőrpályák, öltözők megújuljanak, vagy újrainduljanak az iskolai bajnokságok".

"A jelenlegi helyzetben olyan MLSZ-elnökre lenne szükség, akinek nem növeli a tekintélyét az, hogy ő lesz a szövetség vezetője, az MLSZ tekintélyét viszont nagyban növeli, hogy ő az elnök. De hogy az elnökségnek le kellene-e mondania, hogy pontosan miként zajlik az újrakezdés, ezekben a kérdésekben a politika nem lépheti át a mozgásterének a határait" - mondta Orbán.

Forrás: MTI

A politikust a klubvezetők hívták meg a tárgyalásra

A stadionrekonstrukcióról elmondta: arra biztatja a labdarúgás vezetőit, hogy nagy rendezvényekben gondolkodjanak, hozzanak Magyarországra jelentős eseményeket, mert az ilyenek mindig elősegítik, hogy fejlődjenek a létesítmények. "Debrecen városa például megdolgozott érte, régen kiérdemelte, hogy a kormány a partnere legyen egy új stadion megépítésében" - tette hozzá.

"Nézem az Afrika-kupa mérkőzéseit, amelyek Angolában zajlanak. Ezeket az afrikai stadionokat és egyes magyar pályákat látva felvetődik a kérdés, hogy Angola tartozik-e a harmadik világhoz, avagy Magyarország" - jellemezte a magyar stadionok helyzetét Orbán.

A futballhuliganizmusról úgy nyilatkozott, hogy "a szükséges jogszabályok tervezetét a Fidesz elkészítette, és várja a választások eredményét, hogy megváltoztathassa a törvényeket".

Orbán Viktor január 5-én a Magyar Olimpiai Bizottsággal is egyeztetett, s akkor kijelentette, hogy a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania.

Az Önkormányzati Minisztérium reagált a Fidesz-elnök szavaira

A sportért is felelős Önkormányzati Minisztérium (ÖM) szerint Orbán Viktor éppen arról beszélt, ami az elmúlt időszakban történt: a profi labdarúgásra nem, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont annál több pénz volt a költségvetésben.

A minisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményében adatokkal támasztja alá állítását: utánpótlás-nevelési feladatok támogatására 2009-ben 1 milliárd 370,6 millió forint állt rendelkezésre, az idén pedig - feladatcsökkenések nyomán - 1 milliárd 335 millió.

A labdarúgás-utánpótlás programra 2008-ban 425 millió forintot biztosított a tárca (alaptámogatás 200 millió, ugyancsak 200 millió a Forma-1-gyel kapcsolatosan keletkezett árfolyamnyereségből átcsoportosítva 200 millió, és a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetségnek 25 millió), 2009-ben pedig 440 milliót (150 millió a labdarúgás-utánpótlás alapprogram támogatására, 200 millió az MLSZ "Utánpótlás Program 2007-2012" részprogramjainak megvalósítására, 90 millió az MGYLSZ részére). Az idén - a közlemény tanúsága szerint - az MGYLSZ támogatására 200 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

A Magyar Diáksport Szövetség-Diákolimpia támogatására 2009-ben 134,6 millió forintot fordított a minisztérium, 2010-ben pedig az iskolai, diák- és felsőoktatási sport támogatás előirányzatról a diáksport támogatására 156,6 millió forint áll rendelkezésre. Az ÖM álláspontja szerint "mindezek tükrében Orbán Viktor sem lát homlokegyenest más járható utat a magyar sport előtt, mint amin eddig jártunk".