Vágólapra másolva!
A vancouveri téli játékokról, a 2010-es költségvetésről és a sportágak állami támogatására tett felosztási javaslatról tárgyalt pénteken, idei első rendes ülésén a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. A testület három jelentős sportesemény közvetítéséért kampányol az MTV-nél.

A MOB tájékoztatása szerint a testület elfogadta a vancouveri téli olimpiáról készült beszámolót, mely szerint a női rövidpályás gyorskorcsolyázók kiemelkedően teljesítettek, a műkorcsolyázók a várt produkciót nyújtották, egyedül a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók szerepeltek a reméltnél gyengébben.

Ahogy a hírlevélből kiderül: a MOB elismerését fejezi ki valamennyi médiumnak, amiért kiemelt figyelemmel kísérte a vancouveri olimpiát és külön köszönetet mond a Magyar Televíziónak, amiért nagy óraszámban közvetítette és népszerűsítette a téli játékokat.

"A MOB elnöksége ugyanakkor ismét felhívja a köztelevízió vezetőinek figyelmét arra, hogy az egész magyar sportot rendkívül hátrányosan befolyásolhatja, ha az MTV nem vállalja a budapesti úszó Európa-bajnokság, a triatlon-világbajnokság és az öttusa Európa-bajnokság közvetítését - és arra kéri az illetékeseket, vizsgálják felül ezzel kapcsolatos álláspontjukat" - áll a MOB beszámolójában.

Az elnökség megvitatta az elmúlt évről készült hivatalos pénzügyi mérleget, valamint a 2010-es költségvetés tervezetét, s megállapította: a válság miatt csökkenő szponzori bevételek miatt mind tavaly, mind az idén az elmúlt évtized során felhalmozott tartalékokból kell(ett) fedezni a feladatok egy részét.

"Ám tekintettel arra, hogy a magyar sport minden eddiginél nehezebb helyzetben van - nem utolsósorban a drasztikusan csökkentett állami támogatások miatt -, a MOB kötelességének érzi, hogy valamennyi, az elmúlt években indított programját folytassa" - írja a MOB, hozzátéve, hogy az összesen 518 millió forintos büdzsére a május 8-ai közgyűlésnek kell igent mondania.

A MOB elnöksége elfogadta a sportszakmai csoport előterjesztését az idei állami támogatások elosztásáról, s egyhangúlag hagyta jóvá a kormányzat felé továbbítandó javaslatot, amely gyakorlatilag valamennyi sportág esetében szinten tartja a tavalyi, az előző évekhez képest 48 százalékkal csökkentett támogatást. Elhangzott: ez az összesen 1,157 milliárdos összeg nem nyújt kellő alapot a megfelelő londoni felkészüléshez.

Az elnökség végül felkérte Schmitt Pál elnököt, hogy hivatalos levélben kérjen tájékoztatást Jacques Rogge-tól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől Pars Krisztián mindmáig át nem adott pekingi ezüstérme ügyében.