Vágólapra másolva!
Bárdosi Sándor visszaadja a Világjátékokon szumóban szerzett aranyérmét, amelytől doppingvétség miatt fosztották meg.

A világ- és Európa-bajnok szumós a magyar sport és a magyar szumó sportág nemzetközi megítéltetése érdekében a tavaly nyert medált a Nemzeti Sportszövetségen (NSSZ) keresztül visszajuttatja a nemzetközi szakszövetségnek.

A sportág hazai szövetsége azonnali hatállyal kezdeményezi a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA) a B próba elvégzését, és kéri, hogy minden orvosi papír, illetve a 2010-ben hatályos jogszabályok figyelembevételével ítélje meg az ügyet. A magyar szövetség továbbá kifizeti a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) doppingbizottsága által megítélt eljárási és bírsági költséget.

Bárdosi Sándor a tajvani Világjátékokon 2009 júliusában lett első, majd októberben doppingvétségre hivatkozva fosztották meg az olimpián kívüli sportágak világversenyén szerzett aranyérmétől. Elmondása szerint közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az erre kapott gyógyszer került a szervezetébe, ami aztán a pozitív tesztet eredményezhette. A versenyzőt a magyar szövetség fegyelmi bizottsága novemberben két évre eltiltotta.

A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években. Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA elnevezésű vegyes harcművészetben is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.