Vágólapra másolva!
Roger Federer keddi vereségével hat év után először nem lesz ott egy Grand Slam-torna elődöntőjében. A svájci teniszezőéhez hasonló nagy sorozatok ritkák, de nem egyedülállóak a sport világában: egy pakisztáni fallabdázó 555 mérkőzést vívott meg veretlenül, a bokszoló Chávez pedig 13 éven át nem talált legyőzőre. Mourinhóhoz és az Arsenalhoz is fűződnek rekordok.

Roger Federer fantasztikus sorozata ért véget kedden, amikor a Roland Garros negyeddöntőjében a svéd Robin Söderling négy szettben legyőzte. Federer sorozatban 23 Grand Slam-tornán jutott el legalább az elődöntőig, hat év után először nem léphet pályára a legjobb négy között a legnagyobb tornákon. Ennek apropóján az Independent összeállítást készített különböző sportágak legbravúrosabb sorozatairól.

555 győztes meccs zsinórban

A profi sport leghosszabb veretlenségi sorozata a pakisztáni fallabdázóhoz, Jahangir Khanhoz fűződik, aki zsinórban 555 győztes mérkőzést vívott meg 1981 és 1986 között. Khan sorozatának az új-zélandi Ross Norman vetett véget az 1986-os World Open döntőjében (amely gyakorlatilag a világbajnokságnak felel meg). "Nem terveztem, hogy ekkora rekordot fogok felállítani. Csak játszottam a meccseket és jöttek a győzelmek. Egyre nagyobb volt rajtam a nyomás, és az emberek egyre inkább várták azt, ki fog megverni" - emlékezett vissza Khan a sorozatára.

Képtelen veszíteni hazai pályán

A labdarúgásban az egyik legemlékezetesebb sorozatot a Real Madrid leendő vezetőedzője, José Mourinho produkálta. A portugál által edzett csapatok 2002 óta nem kaptak ki hazai pályán a bajnokságban. A Porto, a Chelsea és az Internazionale edzőjeként zsinórban 136 mérkőzésen maradt veretlen, és sorozatát tovább nyújthatja a Real Madridnál. Mérlegébe csak enyhén csúfít bele, hogy irányítása alatt a Chelsea a Barcelonától, az Inter pedig a Panathinaikosztól kapott ki hazai pályán a Bajnokok Ligájában.

Édesapja halála gátolta meg a rekorddöntésben

A golfozó Jack Nicklaus az 1970-es években zsinórban 39-szer került be a legnagyobb versenyeknek (majoroknak) a döntőjébe (cutba), amely a mai napig megdönthetetlennek bizonyult. A 2000-es évek szupersztárja, Tiger Woods azonban beállította Nicklaus rekordját, és minden bizonnyal csak egy tragikus esemény bekövetkezése miatt nem sikerült túlszárnyalnia azt. Miután Woods beállította Nicklaus rekordját, édesapja meghalt, és emiatt kilenc hétig szüneteltette a játékot. A US Openre visszatért, de a sok kihagyás miatt nem sikerült bejutnia a döntőbe.

Öt olimpiai arany zsinórban

A brit Sir Steve Redgrave evezős zsinórban öt olimpián diadalmaskodott, amelyre rajta kívül csak hárman voltak képesek. Redgrave az 1984-es Los Angeles-i olimpián kezdte meg sorozatát, negyedik, atlantai olimpiai bajnoki címe után pedig kijelentette: "Ha bárki meglátna egy evezős csónak közelében, nyugodtan lőjön le". 1997-ben cukorbetegséget állapítottak meg nála, azonban ezek sem akadályozták meg abban, hogy a sydneyi olimpiát is megnyerje.

Veretlenül kivívott bajnoki cím 121 év után

Angliában 1883 óta nem volt képes egy csapat sem olyan teljesítményre, mint amilyenre az Arsenal a 2003/2004-es szezonban. 1883-ban a Preston North End nyerte meg veretlenül a bajnokságot, 121 évvel később pedig Arsene Wenger csapatának sikerült a bravúr. 2002-ben Wenger kijelentette, képesnek tartja csapatát arra, hogy veretlenül abszolváljon egy bajnokságot. Az Arsenal 38 mérkőzésből 26-ot megnyert, 12-n pedig döntetlent játszott.

Tizenhárom év vereség nélkül

Három különböző súlycsoportban is profiboksz-világbajnok lett a mexikói Julio César Chávez, aki 43 évesen vonult vissza 2005-ben. Chávez 13 éven és 87 mérkőzésen át veretlen maradt, amely rekord a profi boksz történelmében. 1994-ben szenvedett először vereséget az esélytelennek tartott Frankie Randalltól, de négy hónappal visszavágott vereségéért.