Vágólapra másolva!
Férfi raftingosaink múlt héten Olaszországban Eb-t nyertek a H2H versenyszámban, majd ennek örömére kopaszra borotválták fejüket. A siker azért meglepő, mert korábban downriverben jeleskedett a csapat, amely kicserélődött a tavalyi boszniai vb-győzelem óta.

- Új arcok, új lendület?
- Úgy tűnik, a mi esetünkben ez így van - mondja Markovics András, a csapat egyik kormányosa. - A tavaly világbajnoki címet szerző egység egy kissé átalakult, hiszen a maratoni világbajnok Csabai Edvin és én az idén csatlakoztunk a csapathoz. Persze nekem már volt vadvizes múltam, 2003-ban ugyanis az alapítók között voltam. Négy évig ültem ebben a hajóban, ám 2007-ben rájöttem arra, hogy a munka mellett nem tudom vállalni a heti öt-hat edzést. Sem energiával, sem idővel nem győztem, így átadtam a helyem a hajóban. Az idén Iványi Gábor kiszállt az egységből és a többiek felkértek, hogy vállaljam el az egyik kormányos posztot. Jó érzés Európa-bajnoki győzelemmel visszatérni.

- Mennyire volt nehéz ezt a sikert elérni?
- Mivel a H2H első részében, a sprint futamban elég gyengén szerepeltünk, így egy kicsit megnehezítettük a dolgunkat. Ám mi voltunk az egyetlen olyan egység, amely megmutatta Európának, hogy a páros kieséses futamokban mindkét oldalról tud futamot nyerni. A szlovénokat a bal oldalról, a többieket jobb oldalról győztük le, pedig mindenki úgy hitte, a jobb oldal több nehézséget rejt magában.

- Eddig főként a downriver volt a magyar csapat erőssége. Mi a helyzet ezzel a számmal?
- Downriverben az erő dominál, amihez az ideinél intenzívebb felkészülésre van szükségünk. Tavaly a fiúk úgy tudtak világbajnokságot nyerni, hogy heti hatszor edzettek, és egy meglehetősen erős téli alapozás állt mögöttük. Mi, vadvízzel nem rendelkező magyarok egyébként attól vagyunk olyan jók ebben a sportágban, hogy fizikai felkészülésben sokkal jobban állunk, mint a többi nemzet. Szóval erre számra egy kicsit jobban rá kell gyúrnunk.

- Az Európa-bajnoki győzelmet már kipipálták, mik a további tervek?
- A 2010-es évnek úgy futottunk neki a fiúkkal, hogy szeretnének az Európa-kupákon jól szerepelni. Még két versenyünk van hátra ebben a sorozatban, és jelenleg a két legjobb egység között vagyunk. A múlt heti Európa-bajnoki cím óriási siker, és bár az idén előttünk áll még a hollandiai mesterséges pályájú világbajnokság, mi már elsősorban a jövő évi Costa Rica-i vébére hangolunk. A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a szponzorainknak köszönhetően biztosított a felkészülésünk és a versenyzésünk és egy kemény téli alapozással talán az újabb nagy siker sem marad majd el.