Vágólapra másolva!
A Forbes gazdasági magazin kimutatása alapján az angol Manchester United labdarúgóklub 1,83 milliárd dollárral a legértékesebb sportegyesület, míg Tiger Woods golfsztár 105 millió dollárral a legjobban kereső sportoló a világon.

Az előbbi 50-es listán döntő fölényben vannak a profi amerikaifutball-csapatok. A második helyen a Dallas Cowboys (1,65 milliárd) áll, míg harmadikok a New York Yankees baseballozói (1,60). Az első tíz közé az éllovas Manchester United mellett csak két nem amerikai klub tudott bekerülni: Real Madrid a hatodik, az Arsenal pedig a nyolcadik a listán. A legértékesebb Forma-1-es csapat, a Ferrari pedig csupán a 16. (a McLaren Mercedes pedig csak 42.).

A három kiemelkedő eredményű európai focicsapatot messze lemaradva követi a lista 25. helyén a Barcelona, illetve a 27. Bayern München, a hátrébb szerénykedő csapatokról már nem is beszélve (a Liverpool 41., a Milan 43., a Juventus 47., a Chelsea 48.).

Az ötvenes listán mindössze öt sportág képviselteti magát: a 32 amerikaifutball-csapat (ennek oka, hogy az NFL évi négymilliárd dollár tévés pénzt oszt szét a klubok között), kilenc labdarúgó-, öt baseball-, illetve két-két kosárlabda- és motorsport-csapat fért be a leggazdagabbak közé. Az amerikai profi ligák közül egyedül a hokiliga (NHL) nem delegál csapatot listára.

A rangsort vezető Manchester Unitedről néhány elképesztő adatot is közöl a Forbes, e szerint a klubnak világszerte 139 millió rajongója van. A Nike sportszergyártó cégtől 13 év alatt 470 millió dollár szponzori támogatást kap (plusz 2015-ig bizonyos marketingbevételek 50 százalékát). A klub az idény végén kötött új mezszponzori szerződést: az AIG-t váltó AON közel ötven százalékkal fizet többet, mint elődje, kereken 34 millió dollárt évente négy esztendőn át. A klub fizetős tévécsatornája (MUTV) világszerte 192 millió háztartásban látható.

Ami a sportolókat illeti, téli szexbotránya ellenére Woods sorozatban kilencedszer áll az összegzés élén, és "utcahosszal" előzi meg a bokszoló Floyd Mayweather Jr-t (65 millió), valamint a kosarassztár Kobe Bryantet (48).

A sportolók között a kosárlabdázók vannak a legtöbben, a lista egyharmadát ők töltik ki. Rajtuk kívül még nyolc sportág (amerikaifutball, baseball, golf, labdarúgás, ökölvívás, Forma-1, Moto GP és az amerikai motorsportok) képviselői vannak az ötven legjobban kereső között. Ahogy csapatok közül, úgy a sportolók névsorából is hiányoznak az NHL sztárjai. Ennek egyik oka a 11,5 millió dolláros éves fizetési maximum lehet, valamint az, hogy most éppen nincs a ligának egy olyan kiemelkedő reklámértékkel bíró sztárja, mint annak idején Wayne Gretzky vagy Mario Lemieux volt.

Kimaradt a tízből napjaink talán legismertebb focistája, Cristiano Ronaldo (35,8 millió dollárral a 13.), Lewis Hamilton (29 millióval a 20.), vagy a kereseti listát éveken át vezető Michael Schumacher (28 millióval a 23.).

A legértékesebb sportklubok élcsoportja a Forbes szerint:

1. Manchester United (labdarúgás)
Értéke:
1,83 milliárd dollár
Tulajdonosok: a Glazer család
Éves bevétel: 459 millió dollár
A klubnak 333 millió szimpatizánsa van világszerte, akik közül 139 millió rendszeresen áldoz kisebb-nagyobb összeget a rajongása tárgyára.

Forrás: AFP

A United játékosait 78 ezren figyelik a helyszínen és százmilliók a tévé előtt

2. Dallas Cowboys (amerikaifutball)
Értéke:
1,65 milliárd dollár
Tulajdonos: Jerral Jones
Éves bevétele: 280 millió dollár
A csapat új stadiont épített, ami az egyetemi kosárlabda-bajnokság országos négyesdöntőjéen, az NBA All-Star gálájának és a Super Bowlnak is otthont adott vagy ad a jövőben.

3. New York Yankees (baseball)
Értéke:
1,60 milliárd dollár
Tulajdonos: a Steinbrenner család
Éves bevétele: 441 millió dollár
A klub hírnevét kihasználva a tulajdonosok jól fizető kábeltévés hálózatot hoztak létre, valamint a vendéglátásban is komoly érdekeltségeik vannak.

Forrás: AFP

Jól fizet a világszerte ismert Yankees embléma

4. Washington Redskins (amerikaifutball)
Értéke:
1,55 milliárd dollár
Tulajdonos: Daniel Snyder
Éves bevétele: 345 millió dollár
A klub az elmúlt öt évben átlagosan évi 77 millió dollár adózás utáni nyereséget ért el, ami a legmagasabb az egész NFL-ben.

5. New England Patriots (amerikaifutball)
Értéke:
1,36 milliárd dollár
Tulajdonos: Robert Kraft
Éves bevétele: 302 millió dollár
A Pats is új stadiont épített. A Gillette Stadium nem csak focipálya, hanem bevásárló- és szórakoztató központ is.

6. Real Madrid (labdarúgás)
Értéke:
1,32 milliárd dollár
Tulajdonosok: a klub részvényesei
Éves bevétele: 563 millió dollár
Csak a közvetítési jogokból évente 225 millió dollár folyik be a klub kasszájába, ennél többet egyetlen sportvállalkozás sem keres ebben a műfajban.

Forrás: AFP

Dollár tízmilliók állnak sorfalat Madridban

7. New York Giants (amerikaifutball)
Értéke:
1,18 milliárd dollár
Tulajdonosok: John Mara, Steven Tisch
Éves bevétele: 230 millió dollár
A kereskedelmi célú névhasználati jogot 15 évre 35 millió dollárért adták el. Az új stadionba pedig szinte már az összes éves bérlet elkelt.

8. Arsenal (labdarúgás)
Értéke:
1,18 milliárd dollár
Tulajdonos: Stanley Kroenke
Éves bevétele: 369 millió dollár
A 102 millió dollár adózás utáni eredménynél csak a Manchester United produkált jobbat 2009-ben a Premier League csapatai közül.

9. New York Jets (amerikaifutball)
Értéke:
1,17 milliárd dollár
Tulajdonos: Robert Wood Johnson IV
Éves bevétele: 227 millió dollár
A Giantsszel ellentétben a Jetsnek idén már gondot okozott, hogy a nevesített helyekre szóló drágább éves bérleteket is el tudja adni.

Forrás: Wikipedia/MarvG

A világ legértékesebb stadionja Houstonban

10. Houston Texans (amerikaifutball)
Értéke:
1,15 milliárd dollár
Tulajdonos: Robert McNair
Éves bevétele: 256 millió dollár
A Reliant nevű cég 300 millió dollárt fizetett, hogy nevét adhassa a csapat stadionjának. Ez a legmagasabb összeg az NFL-ben.

A legjobban kereső sportolók a Forbes szerint:

1. Tiger Woods (golf)
Kora:
35 év
Éves keresete: 105 millió dollár
A Nike golfrészlege 638 millió dolláros üzletet épített ki Woods nevére támaszkodva, ezért cserébe 30 millió dollárt fizet neki évente.

Forrás: AFP

A botrányok sem csökkentették Tiger Woods piaci értékét

2. Floyd Mayweather Jr. (ökölvívás)
Kora:
33 év
Éves keresete: 65 millió dollár
A májusi, Shane Mosley elleni mérkőzésére 1,4 millió amerikai háztartásban fizettek elő. Ez volt minden idők második legnyereségesebb, nem nehézsúlyú mérkőzése.

3. Kobe Bryant (kosárlabda, Los Angeles Lakers)
Kora:
32 év
Éves keresete: 48 millió dollár
Az ötszörös NBA-bajnok nevével adják el évről évre a legtöbb mezt az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is.

4. Phil Mickelson (golf)
Kora:
40 év
Éves keresete: 46 millió dollár
A világranglista-második játékos az Egyesült Államokban eddig csak egy pálya létrehozásában vett részt, Kínában azonban öt golfpálya építése is fut jelenleg a neve alatt.

5. David Beckham (labdarúgás, Los Angeles Galaxy)
Kora:
35 év
Éves keresete: 43,7
Marketingértékét tekintve még mindig világelső az angol sportoló. Az Armani egykori fehérneműmodelljének ma saját modelljei vannak, és egy illatszercsalád is viseli a nevét (parfümök, tisztálkodó szerek).

Forrás: AFP

Beckham a pályán és a pálya mellett is az egyik legjobb reklámhordozó

6. Roger Federer (tenisz)
Kora:
29 év
Éves keresete: 43 millió dollár
A rekorder, 16-szoros Grand Slam-győztes teniszezőnek a következő 10 évre biztosítva van a jövője, olyan cégek szponzori szerződései révén, mint a Nike, a Wilson, a Rolex és a Jura.

7. LeBron James (kosárlabda, Miami Heat)
Kora:
26 év
Éves keresete: 42,8 millió dollár
A kétszer is az NBA legértékesebb játékosának választott Jamest Clevelandből Miamiba is követték támogatói, a Nike, a Coca-Cola, a McDonalds, a State Farm biztosító cég és a sport ajándéktárgyakat gyártó Upper Deck.

8. Manny Pacquiao (ökölvívás)
Kora:
32 év
Éves keresete: 42 millió dollár
Csak a Joshua Clottey és Miguel Cotto elleni két mérkőzéssel 35 millió dollárt keresett. Májusban újabb távlatok nyíltak előtte: bekerült a Fülöp-szigeteki parlamentbe.

Forrás: AFP

A Fülöp-szigeteki kisember a nyomornegyedből jutott a csillagok közé

9. Eli Manning (amerikaifutball, New York Giants)
Kora:
29 év
Éves keresete: 39,9 millió dollár
Tavaly augusztusban hat évre 97 millió dollárért írt alá a New York Giantshez. Ezzel ő az NFL legjobban fizetett játékosa.

10. Terrell Suggs (amerikaifutball, Baltimore Ravens)
Kora:
28 év
Éves keresete: 38,3 millió dollár
Hat év alatt 63 millió dollárt fizet neki a csapata, ezzel posztján (linebacker) ő a liga legjobban kereső játékosa.