Vágólapra másolva!
A légpuskában ezüstérmes Sidi Péter negyedik lett hétfőn a kisöbű sportpuska 60 lövéses fekvő számában a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon.

A szombati második helyével ötkarikás kvótát szerző komáromi versenyző 598 körös eredménnyel jutott be a fináléba, ahol nagyon jól lőtt, 103,6 körrel zárta a tízlövéses finálét, s 701,6 körös összeredménye a negyedik helyhez volt elég a magas színvonalú versengésben.

A számot a fehérorosz Szergej Martinov nyerte meg, aki az alapversenyben is és a döntőben is a legjobb volt (703,9 kör). A második helyen a francia Valerian Sauveplane (703,8 kör) végzett, a harmadik pozícióban pedig a légpuskában hetedik amerikai Matthew Emmons (702,2 kör) zárt.

A döntőben Sidi végig kiegyensúlyozott volt, 10,0-nál nem volt rosszabb lövése, s ugyan Martinov (a döntőben: 104,9 kör), Sauveplane (104,8) és Emmons (104,2) legyőzésére nem volt esélye, többi vetélytársát maga mögé utasította. Eredményének értékét növeli, hogy ketten 599, vele együtt hatan pedig 598 körrel jutottak a nyolcba, s a fináléban sem akadt rossz teljesítmény, a nyolcadik helyen zárt kínai Liu Kang is 102 körrel zárt.

Valamennyi sportág közül a mostani sportlövő-vb-n osztanak először londoni kvótákat. Mivel Sidi már légpuskában szerzett egyet, így ebben a számban ő már nem szerezhetett újabbat. Fekvőben öt ötkarikás hely talált gazdára.

"Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, mert mindent kiadtam magamból, ráadásul nem is a fekvő a legerősebb számom. Ha szombaton nem jött volna össze a kvóta, a mostani negyedik hellyel megszereztem volna" - nyilatkozott az MTI-nek Sidi. "Ez volt a sportlövészet történek legerősebb fináléja, ilyen még nem volt, hogy 598 legyen az alja a finálénak, a döntőben már csupán tizedmilliméterek döntöttek, s én egy picivel lemaradtam a dobogóról. Az összetett következik szerdán, amelyben én vagyok az Európa-bajnoki címvédő. Bízom benne, hogy ott is döntőzhetek."