Vágólapra másolva!
Szeptember 8-án elrajtol a 2010-es budapesti triatlon-világbajnokság, amely több szempontból is különleges lesz: ez a világ első zöld vébéje, a profik mellett az amatőrök is elindulnak rajta, a sportolók pedig a főváros szívében kialakított versenypályán versenyeznek majd.

A szövetség megtett annak érdekében, hogy az amatőr versenyzők számára is lehetőséget biztosítson egy világbajnoki szereplésre. Az Age Group (korosztályos) versenyeken (20-80+ között 5 évenként meghatározott korcsoportokban) bárki nevezhetett, így aki elindul - hogy olimpiai vagy sprint távon teljesítse az úszásból, kerékpározásból és futásból álló triatlont - korosztályában akár világbajnok is lehet. Az Age Group világbajnokságon a közel 2800 indulóból mintegy 491 magyar. Az Age Group vb-n minden célba érkező versenyző teljesítményét befutó éremmel ismerik el.

A magyar főváros minden idők legnagyobb paratriatlon versenyét rendezi. Az előzetes nevezések alapján ugyanis 16 ország 89 versenyzője áll rajthoz hat kategóriában, ami rekord a sportág történetében. Magyarországot négy sportoló képviseli, Boronkay Péter pedig kategóriájában világbajnoki címvédésre készül.

"Eddigi sportpályafutásom legnagyobb versenye lesz a budapesti vb, hiszen hazai közönség előtt védhetem meg a címemet. Ez szerintem minden sportoló egyik legnagyobb álma. Remélem, hogy ez a világbajnokság hatására a jövőben nagyobb figyelmet kap majd a parasport és a triatlon, illetve a paratriatlon" - nyilatkozta Boronkay.

Szerda: aquatlon-vb

A versenyzők futással kezdik meg a küzdelmeket majd 2500 megtétele után a depóban felveszik az úszó felszerelésüket. A vízbe homokos parton kell befutni és leúszni az 1000 méteres távot. Ezután a vízből a homokos parton ki kell futni és a depóban újra felvenni a futó felszerelést. Az győz, aki elsőként ér a célba a második futás 2500 métere után.

Pályainformációk:
Úszás a Lágymányosi öbölben (1000 méter = 1 kör) kerül lebonyolításra.
Futás a Kopaszi gát és környékén 1-1 körben (2500 méter)

A program:
11.00:
ITU Aquatlon Világbajnokság - Age Group első hullám
12.00: ITU Aquatlon Világbajnokság - Age Group második hullám
13.00: ITU Aquatlon Világbajnokság - Age Group harmadik hullám
14.00: IITU Aquatlon Világbajnokság - Elit/Junior/U23