Vágólapra másolva!

Halmozza a triatlonaranyakat a Brownlee család

Két órával Alistair Brownlee szenzációs győzelmét követően öccse, Jonathan is aranyérmet szerzett a budapesti triatlon-világbajnokságon. Az U23-as férfiak küzdelmét a brit meggyőző fölénnyel nyerte, a legjobb magyar, Faldum Gábor 14. helyen zárt.

75 férfi versenyző vágott neki az U23-asok küzdelmeinek, a Kopaszi-gátnál vízbe csobbanók között öt magyar, Faldum Gábor, Tóth Tamás, Kéki Tamás, Bogdány Kenéz és Ruzsás Dávid is reménykedve vágott neki a távnak.

Az úszás során az aquatlonvébé elitkategóriájának győztese, a szlovák Richard Varga ismét bizonyította, a víz az igazi világa: 17 másodpercet vert az ausztrál Drew Boxra és az új-zélandi Tony Doddsra. Legjobb magyarként Tóth Tamás kapaszkodott ki, a 27. helyen, hogy nyeregbe pattanva nagy lendülettel a mezőny után eredjen.

A kerékpározás alatt egy 25 fős boly szökött meg, közte nagy örömünkre Tóthtal, a félpercnyire lévő üldözőbolyban viszont a másik három magyar is rendületlenül tekert. Olyannyira, hogy a 4. körre egyesült a mezőny nagy része, a futásnak Faldum és Tóth egészen előkelő pozícióból, mindössze 16 és 18 másodperces hátránnyal a 24. és a 28. helyről véghatott neki.

Az élen brit Jonathan Brownlee száguldott (hiába, a név kötelez, testvére, Alistair nyerte az elitversenyt), megelőzve az olasz Alessandro Fabiant és az új-zélandi Tony Doddst, de a britüldözésbe beszállt még a francia Vincent Luis és a dél-afrikai Richard Murray is.

A tavalyi, Gold Coast-i junior világbajnokság második helyezettje, a junior Európa-bajnok azonban egy percet nem lankadt, ugyanolyan elszántan és kitartóan futott, mint bátyja, körről körre növelve előnyét, végül 27 másodpercet verve riválisaira elsőként szakította át a célszalagot.

A második helyen az új-zélandi Ryan Sissons, a harmadikként a német Franz Löschke ért célba, a magyarok közül Faldum Gábor érte el a legjobb eredményt, s kiválóan hajrázva a 14. lett. Bogdány Kenéz a 46., Kéki Tamás a 49., Ruzsás Dávid az 55. pozícióban végzett.

Végeredmény, ITU triatlon-világbajnokság, U23, férfiak:
1. Jonathan Brownlee (brit) 1:44:25
2. Ryan Sissons (új-zélandi) 1:44:52
3. Franz Löschke (német) 1:44:53
... 14. Faldum Gábor 1:46:34
... 18. Tóth Tamás 1:47:04
... 46. Bogdány Kenéz 1:50:36
... 49. Kéki Tamás 1:51:21
... 55. Ruzsás Dávid 1:52:16