Vágólapra másolva!
Vasárnap nyitja meg Károly brit trónörökös a Nemzetközösségi Játékokat, melynek előkészületei csaknem káoszba fulladtak: a létesítményeket alig fejezték be időre, egy gyalogoshíd leomlott, két turistára fegyveresek támadtak. A megpróbáltatásoknak még nincs vége: Új-Delhiben kitört a dengue-láz, a megnyitó biztonságát közel százezren vigyázzák.

Összesen csaknem százezer rendőrt és biztonsági embert vezényeltek Új-Delhi utcáira, ahol vasárnap nyitja meg a Nemzetközösségi Játékokat Károly brit trónörökös. Az indiai főváros Nehru stadionjában tartott ceremónián fellép a Gettómilliomos című film zenéjéért Oscar-díjjal jutalmazott AR Rahman is. Közben egyre több dengue-lázas megbetegedést jelentenek Delhiben - a nem megfelelő higiénés körülmények miatt az elmúlt hetekben számos kritika érte a játékok szervezőit, több ország vissza is vonta nevezését a versenyekről.

Szélsőséges csoportok támadásaitól tartva nyolcvanezer rendőr és tizenhét ezer katona őrködik a rendre az indiai fővárosban a nyitóünnepség idején. Készenlétbe helyezték a vadászrepülőket és a harci helikoptereket is. A BBC úgy értesült, hogy a koldusokat és a nyomornegyedek néhány lakóját elzavarták a városból, ezt azonban hivatalosan cáfolták.

Ötvenhárom ország hetvenegy csapatának hétezer atlétája vesz részt a 19-ik Nemzetközösségi Játékokon, amelyet mindössze másodszor tartanak ázsiai országban, és amely India történelmének legnagyobb sportrendezvénye. Az előkészületeket azonban botrányok árnyékolták be. A létesítmények közül többet az utolsó pillanatban fejeztek be, leomlott egy gyaloghíd, két hete pedig fegyveresek támadtak két turistára.

A versenyzők közül többen lemondták részvételüket, mert az atléták faluját koszosnak tartották, és féltették a biztonságukat is. A legújabb félelmeket pedig, a dengue-láz okozza. Eddig 3500 esetet jelentettek Új-Delhiben. Heten belehaltak a szúnyogok által terjesztett betegségbe. A verseny résztvevői közül egyelőre senki nem fertőződött meg.