Vágólapra másolva!
Nagy bajba került a Dallas, tovább szárnyal a Jets, győzelemmel tért vissza a Pittsburgh rosszfiúja, megint a hosszabbítás okozta a Green Bay vesztét - így lehetne összefoglani az NFL hatodik játéknapjának legfontosabb eseményeit dióhéjban.

A hatodik játéknap legnagyobb találkozóját nem két fantasztikus mérleggel álló csapat és nem is két csoportrivális vívta. Mind a Minnesota Vikings, mind a Dallas Cowboys számára egyértelműen az életben maradás volt a tét. A két 1,3-as mérleggel álló csapat találkozójának vesztese, ha matematikailag ugyan még nem is, de a realitásokat nézve szinte már kiesőnek tekinthető.

Az ember azt hinné, hogy legalább egy profi NFL-csapat játékosai, akiknek ez az életük, tanulnak a hibáikból és a következő meccseken már nem követik el ugyanezeket. Dehogynem. A texasiak az előző mérkőzéshez hasonlóan ismét saját magukat verték meg, megint közel egy pályányi büntetést szedtek össze, illetve megint sikerült egy túlzott gólöröm miatti 15 yardot jelentő sárga zászlót kapniuk.

Itt jegyezném meg, hogy amíg az előző meccsen inkább lehet arról beszélni, hogy jogos volt a 15 yard, addig itt erősen nevetséges volt az ítélet. Nem is értettem, hogy egy későbbi touchdownnál miért nem kaptak ugyanígy zászlót, hiszen akkor két dallasi kezet fogott egymással, ami pedig már kimeríti az összehangolt gólörömöt...

Egyértelműen saját csapatát és a sok értelmetlen szabálytalanságot hibáztatta Roy Williams, a Dallas két touchdownt is szerző elkapója: "Megint magunkat vertük meg. Vajon még hányszor lesz ez így?". Ezúttal Brett Favre visszafogott teljesítménye is elégnek bizonyult a Minnesotának. Az irányító ugyan hozzászokott az effajta nyomáshoz és győzelmi kényszerhez, de sérülései mellett személyes problémái is nehezítették a játékban. 118 yardja azonban így is elégnek bizonyult, hogy a Vikingek megnyerjék ezt a rendkívül fontos meccset. Az ő szezonjuk tovább tart, míg a Dallasnak a következő fordulóban, csoportrangadón a New York Giants adhatja meg végleg a kegyelemdöfést.

A Denver Broncos újabb vereségét is egy sárga zászló okozta a New York Jets ellen. Pedig úgy tűnt, minden rendben volt a Denvernél: Matt Praternek még egy 59 yardos mezőnygól-kísérlet sem okozott gondot, Kyle Orton pedig egyszer sem adta el a labdát, és bemutatkozott Tim Tebow is, sokak nagy kedvence. Az ex-floridai irányító mobilitását demonstrálva futott touchdown szerzett új csapatában, emellett 6 kísérletéből 23 yardot hozott.

A Jets támadójátékára már nem lehet ennyi dicsérő jelzőt felsorolni, Mark Sanchez többször is eladta a labdát és LaDainian Tomlinsonnak sem ment igazán a futás. Igaz, alighanem minden Jets-szurkoló aláírna, hogy LT csak 55 yardot teljesít meccsenként, de 12 pontot is szerez csapatának. Aztán ami az utolsó két percben történt, amiatt sokáig álmatlan éjszakái lehetnek a Broncos híveinek: már szinte a zsebükben érezhették a harmadik győzelmüket, amikor jött az a csúnya zászló. Másfél perccel a vége előtt félpályánál járt a Jets és utolsó próbálkozásukra 6 yardot kellett még menniük. Mark Sanchez egy hosszú passzt indított el, melynél a védő csak szabálytalan eszközökkel tudta hatástalanítani Santonio Holmes elkapót.

A közönség már őrjöngött, hogy megvan a meccs a hazaiaknak, de a sárga zászló visszavitte őket a földre. LaDainian Tomlinson élt is a lehetőséggel és ezzel ismét a Jetsnél volt az előny. 70 másodperc és 3 időkérés elméletileg simán elég egy touchdownra, de hála a center rossz labdafeladásának, azonnal el is veszítette a labdát a Denver. Az akadozó támadójáték ellenére megszerezte tehát ötödik győzelmét a New York Jets és szépen csendben a Super Bowl legnagyobb esélyesévé nőtte ki magát a fogadóirodáknál.

Ismét a sérülések, ismét a hosszabbítás, ismét a vereség. A Green Bay Packers szurkolóinak egy életre elegük lehet lassan ezekből a szavakból. A Miami Dolphins ellen ugyanis ismét a ráadás jelentette a Green Bay vesztét. "Nagy szükségünk lenne a teljes csapatra, vissza kell kapnunk azokat a srácokat" - utalt Aaron Rodgers a Packerst sújtó hihetetlen sérüléshullámra.

Az ő fejsérülése ugyan rendbejött, de továbbra sem játszhatott több kulcsjátékos, köztük Jermichael Finley és Clay Matthews sem. Ezúttal a hazaiak védelme is csődöt mondott, Brandon Marshall kénye kedvére ficánkolhatott a pályán, mert szinte nem volt, aki fogja. "Szinte sokkolt, hogy gyakran egyáltalán nem követett engem" - utalt Marshall arra, hogy Charles Woodson feladata lett volna az ő semlegesítése. Az elkapó 127 yardot szállított csapatának, igaz touchdownt nem szerzett. A Packersnek minél hamarabb ki kell hevernie a vereség okozta sokkot és össze kell drótoznia a játékosokat, mert vasárnap az ősi rivális Minnesota Vikings látogat a Lambeau Fieldre.

Remekül sikerült Ben Roethlisberger visszatérése a Pittsburgh Steelers csapatába. A négy meccsről száműzött irányító 3 touchdown átadásával kulcsszerepet vállalt a csoportrivális, Cleveland Browns könnyed legyőzésében. Big Ben a meccs előtt még aggódott, hogy milyen lesz a fogadtatása a Heinz Fielden, de amint kilépett a gyepre, azonnal elillant minden kétsége.

Forrás: AFP
Brett Keisel (jobbra) ünnepel egy pittsburghi touchdown után

"Bevallom, meccs előtt aggódtam a fogadtatásom miatt, de amint meghallottam az éljenző tömeget és láttam az álló szurkolókat, elérzékenyültem". Az irányítót azért meszelték el, mert egy szórakozóhelyen zaklatott egy fiatal lányt. Érdekesség, hogy ő az első olyan játékos az NFL-ben, aki úgy kapott eltiltást (melyet azért végül csak mérsékeltek hatról négy meccsre), hogy még csak vádemelés sem indult ellene. Az irányító, bár többször is el akarta passzolni a Steelers, végül csak maradt a Pittsburghnél.

Hogy a vendég Clevelandről is szóljunk: a Brownsnál ezúttal Colt McCoy kezdett az irányító posztján, mivel eSneca Wallace és Jake Delhomme is sérült volt. Ezzel ő a tizenegyedik irányító, aki a Brownsnál kezdett 2004 óta, mig a Steelersnél Roethlisberger csak sérülés, vagy eltiltás miatt hiányzott. Bár a Steelersről és az idei jó teljesítményükről kevesebb szó esik Big Ben afférjai miatt, a háttérből azonban ők is jelezték, hogy komoly szándékaik vannak az idei szezont illetően, öt meccsükből csak egyszer kaptak ki és most, hogy visszatért az irányítójuk, még merészebb célokat tűzhetnek ki maguk elé.

Pár mondatban a többi meccsről:
- Jay Cutler TD-passz nélkül és vereséggel tért vissza a Chicago Bears csapatába. A Seattle Seahawks irányítója, Matt Hasselbeck viszont idei legjobb teljesítményével vezette győzelemre csapatát. A Sólymok védői is kitettek magukért: hatszor sackelték a sérülésből visszatért Cutlert. A Chicago ezzel maradt négy győzelemmel, a Seahawks pedig öt meccsből háromszor diadalmaskodott.

- Negyedik negyedbeli szárnyalásának köszönhetően nyert a Houston Texans az idény meglepetéscsapata, a Kansas City Chiefs ellen. A Texans a záró játékrészben 21 pontot szerzett és így egy rendkívül változatos és pontgazdag találkozón verte ellenfelét. Mindkét irányító remekül tette a dolgát, a védelmek viszont betliztek mindkét oldalon.

- Alapszakasz-mérkőzésen még soha nem verte meg a Baltimore Ravens a New England Patriotsot. A sorozat megszakításhoz nagyon közel álltak a Hollók, de a végén elbuktak: hiába vezettek a meccs nagy részében, a hosszabbításban Gostkowski 35 yardról nem hibázott. Mindkét csapat négy győzelemmel áll a szezonban.

- Továbbra is remek formában a New York Giants és Osi Umenyiora. A védőjátékos legutóbbi három mérkőzésén hétszer sackelte az ellenfél irányítóját, illetve hat alkalommal erőszakolt ki fumble-t. Az Óriások győzelmi szériájuknak köszönhetően esélyesként várhatják a Cowboys elleni rangadót, míg a vesztes Detroit Lions már zsinórban 24 mérkőzésen nem tudott nyerni vendégként.

- Győzelem vezéráldozattal. A Philadelphia Eagles ugyan parades támadójátékot bemutatva verte meg az idén remeklő Atlanta Falconst, de győzelmük így sem lehet felhőtlen, mivel DeSean Jackson elkapó súlyosnak tűnő sérülést szenvedett a meccs elején. A vendég Falconsnál ezúttal betliztek a futók, akik eddig remekeltek az egész szezon során. Mindkét csapat 4,2-es mérleggel áll.

- Már az első félidőben nagy előnyt szerzett, melyet meg is tudott tartani a meccs végéig a St. Louis Rams a San Diego Chargers ellen. Riversék az első félidőben mindössze három pontot szereztek, míg a hazaiaknál Steven Jackson kedvére futkározott. A San Diego ezzel negyedik vereségét szenvedte el és egyre kérdésesebb számára az idei playoff. A következő körben a Patriots ellen sem lesz könnyű a javítás.

- Végre ismét a tavalyi New Orleans Saintset láthattuk. Mind támadójátékban, mind védőjátékban félelmetesen nagyot alakított a tavalyi bajnok, melynek elszenvedője a Tampa Bay Bucaneers volt. A Bucs támadójátékáról sokat elmond, hogy összesen 42 yardot sikerült futniuk.

- A védelem hozta meg a San Francisco 49ers első győzelmét a hatodik játéknapon. Az Oakland Raidersnél Michael Bush például 20 kísérletéből 47 yardot tudott csak összehozni és a leghosszabb futása 5 yardra volt elég. A Frisconál Frank Gore futó közel 150 yardig jutott és Alex Smith is hibátlan teljesítménnyel járult hozzá a rég várt sikerhez.

- Későn ébredt, így vereséggel kellett beérnie a Washington Redskinsnek az Indianapolis Colts ellen. Az Indynél Peyton Manning ismét 300 yard felé jutott, míg kollégája, McNabb többször is eladta a labdát. Az AFC Déli csoportjában ezzel tovább élesedik a hihetetlenül szoros harc.

A hatodik játéknap eredményei:
Chicago Bears - Seattle Seahawks 20-23
Green Bay Packers - Miami Dolhpins 20-23 (hosszabbítás után)
New England Patriots - Baltimore Ravens 23-20 (hosszabbítás után)
Houston Texans - Kansas City Chiefs 35-31
New York Giants - Detroit Lions 28-20
Philadelphia Eagles - Atlanta Falcons 31-17
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 28-10
St. Louis Rams - San Diego Chargers 20-17
Tampa Bay Bucaneers - New Orleans Saints 6-31
Denver Broncos - New York Jets 20-24
San Francisco 49ers - Oakland Raiders 17-9
Minnesota Vikings - Dallas Cowboys 24-21
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 3-30

Szabadnaposok voltak: Buffalo Bills, Carolina Panthers, Arizona Cardinals, Cincinnati Bengals.

Iván András