Vágólapra másolva!
A Dallas megint kikapott, a Green Bay nullára verte a Jetset, Brett Favre megsérült a Minnesota New England elleni veresége alkalmával, a Buffalo majdnem összehozta idénybeli első győzelmét - ezek voltak az NFL nyolcadik játékhetének legfontosabb történései.

Ha Texasról beszélünk, mostanság az embereknek már csak másodsorban jut eszébe a Dallas Cowboys csapata. Az állam most inkább baseball lázban ég, hála a Texas Rangersnek.

A Texast, bár elvesztette a World Seriest, azaz a baseball-bajnokság nagydöntőjét, így is hősként ünnepelik az olajállamban. A másik beszédtéma alighanem a Dallas Cowboys nehezen megemészthető szereplése: hiába volt óriási fogadkozás, a Jacksonville Jaguars ellen megszületett a hatodik vereség is. Legutóbb ilyen gyászos (1,6) kezdést 1989-ben realizálhattak az arlingtoniak.

Persze túl nagy meglepetés nem érte a hazaiakat, ugyanis Tony Romo kulcscsonttörése miatt Jon Kitna kezdett az irányító pozíciójában. Ám hiába a statisztikák szerinti négy eladott labdája, tulajdonképpen őt érheti a legkevesebb feddés, a négy interceptionből három is úgy született, hogy előtte dallasi elkapó kezét érintette a labda, csak ők ügyetlenkedésükkel beleütötték a Jaguars védőinek kezébe.

Kitna a négy eladott labdája mellett 37 sikeres átadásából közel 400 yardig jutott. Egyébként nagyon jellemző pillanata volt a meccsnek, amikor touchdownesélyes szituációban voltak az ellenfél 1 yardosán, Kitna átadta a labdát Marion Barbernek, majd azzal a mozdulattal le is szerelte tulajdonképpen.

Ami a másik oldalt illeti, David Garrard igazi showjáról szólt a vendégek támadójátéka, az irányító 4 TD-passza mellett egyet személyesen szállított be az end zone-ba, 157,8-as irányítómutatója pedig csak féllel maradt el a tökéletestől. A Dallas ezzel a szezonban is és a saját stadionjában (tizenkét meccsen) is hatodik vereségét szenvedte el, aligha ezt várták a helyiek ettől a hihetetlenül modern, kimondhatatlanul nagy pénzért építtetett monstrumtól. Jellemző is volt két szurkoló kiírása meccs közben: "Gyerünk, srácok, siessetek! Mennünk kell a Texas-meccsre". Ők tehát duplán szomorkodhattak, ugyanis a Rangers is vereséget szenvedett. De lám, mekkora különbség van vereség és vereség között.

Lenullázott bajnokesélyes

Nem sokan gondoltuk volna, hogy a Green Bay Packers és a New York Jets párharca nem a fantasztikus támadójátékról és pontzuhatagról, hanem a kemény védelmek csatájáról fog szólni. A zord időjárási viszonyoknak köszönhetően a passzjáték nem igazán működött, alapesetben ez a hazai Jets malmára kellett volna hajtsa a vizet, de mégis ők kerültek ki vesztesen a rangadóból.

Mason Crosby három mezőnygóljára nem tudott egyszer sem válaszolni a bajnokesélyes Jets, így 2006 után ismét otthon nullázták le a New Yorkot. A hazaiak egyébként ebben az idényben most először kaptak pontot az első negyedben. Egyedül talán LaDainian Tomlinsonnak lehetett egy kis öröme a meccs végén, Walter Payton mellett ugyanis ő lett az egyetlen játékos, aki elérte a tizenháromezer futott és négyezer elkapott yardot.

A vendég Packers játékosai különösen örülhettek ennek a győzelemnek, egyrészt a sérüléseik miatt még mindig messze nem állhattak ki legjobb csapattal (ezúttal Donald Driver vált ki meccs közben), másrészt az egyik legnagyobb bajnokesélyes otthonában, szinte esélytelenként kezelve tudtak nyerni. Ráadásul több nagyon szoros és balszerencsés vereség után ezúttal egy szoros meccset ők tudtak sikerrel abszolválni. "Számos olyan vereségünk volt, melyet kis szerencsével elkerülhettünk volna. Nagyon örülök, hogy most mi jöttünk ki nyertesen a végjátékból" - mondta Clay Matthews, aki ismét nem maradt sack nélkül. A Jets vereségével lecsúszott a csoport első helyéről, míg a Green Bay egy rossz sorozat után úgy néz ki, hogy ismét magára talált.

Mi lesz veled, Favre?

Na, vajon kitől hangos ismét a liga és a sajtó? Természetesen Brett Favre nevétől és játékától. A Minnesota New England elleni vendégjátéka előtt a legtöbb kérdés természetesen a 41 éves irányító szerepléséről szólt. Hiába a törött csontok és a kínos ügyek, Favre ismét kezdőként futott ki a gyepre. Bizony, a Minny már abban a helyzetben van, hogy nem pihenhet senki és nem játszhatnak a cserék, mert az életéért küzd. A harmadik negyedig tartották is a lépést vendéglátóikkal a Vikingek, ám végül a rendkívül lendületes futójátéknak köszönhetően a Patriots behúzta a meccset.

Forrás: AFP

Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy a sajtó nem BenJarvus Green-Ellis fantasztikus játékától, hanem inkább Favre állapotától hangos. Pedig a futó 12 pontjával és 112 yardjával kulcsszerepet vállalt a New England idei hatodik győzelmében, és ötmeccsesre nyújtotta a TD-sorozatát. De mi is van Favre-val? A negyedik negyedben egy ütközés miatt el kellett hagynia a pályát, s így Tarvaris Jackson fejezte be helyette a mérkőzést. A veterán legenda vérző állal és igencsak összezavart tekintettel tántorgott le a fűről. Lehet, hogy vasárnap nem csak a Minnesota szezonja, hanem Favre sorozata is véget ért? Nehezíti a Vikings helyzetét, hogy a nagy reményekkel érkező Randy Mosst kirúgták.

Pár szóban a többi meccsről:
- Dan Carpenter rúgóedzéséről szólt a Cincinnati-Miami mérkőzés, a vendégek kickere öt alkalommal küldte a tojást a villák közé. Carpenter 15 pontjának köszönhetően negyedik győzelmét aratta a Dolphins.

- A visszatérő Matt Stafford parádéja vezette meglepetésgyőzelemre a Detroit Lionst a Washington Redskins ellen. Míg a hazaiak irányítója 24 pontot is hozott csapatának passzaival, addig kollegája, Donovan McNabb végig sem játszotta a meccset.

- Bár először hibázott, mégis Ryan Succop lett a Kansas-Buffalo meccs hőse. A hosszabbításban először rontott a Chiefs rúgója, de a lefújás pillanatában már jól célzott. Így, bár nem sok választotta el a csapatokat a döntetlentől, a Buffalo mégis nyeretlen maradt.

- A negyedik negyedre ébredtek fel a csapatok a londoni mérkőzésen. A Denvernél hiába futott ismét touchdownt Tim Tebow, a vereséget így sem tudta elkerülni a Broncos a San Francisco ellen. A 49ers idén mindössze másodszor hagyhatta el győztesen a pályát.

- Labdaszerzéseinek hála verte meg a St. Louis Rams a Carolina Pantherst. A Kosoknak már a szezon felénél több győzelmük van, mint az elmúlt két idényben összesen.

- A nézők félidei pfújolása hatott a San Diego Chargersre a Tennessee Titans ellen. A hazai Chargers jól védekezve tudta megfordítani a meccset a Vince Youngot ismét elvesztőTitánok ellen.

- Igazi pontzuhatagot hozott a Tampa Bay arizonai meccse, a Bucaneers zsinórban ötödik idegenbeli mérkőzésén keserítette el vendéglátóját. Míg a Cardinals-szurkolók továbbra is az irányítóproblémák miatt aggódhatnak, addig a Bucs és Josh Freeman továbbra is fantasztikus.

- A múlt heti 59 pont után ismét gálázott az Oakland Raiders. A kaliforniaiak fantasztikus támadójátéka ezúttal a Seattle Seahawks végzetét jelentette.

- Fontos rangadót nyert a bajnok. A New Orleans Saints egy remek hangulatú, izgalmas meccsen verte meg az eddig megállíthatatlanul menetelő Pittsburgh Steelerst. Ben Roethlisbergernek, a Steelers irányítójának ez volt az első veresége visszatérése óta.

- Zsinórban harmadik győzelmét aratta az Indianapolis, amely 30-17-re nyert a Houston ellen. Peyton Manning két touchdown-passzt osztott ki, Mike Hart pedig karriercsúcsot jelentő 84 yardot futott.

A nyolcadik játékhét eredményei:
Cincinnati Bengals - Miami Dolphins 14-22
Dallas Cowboys - Jacksonville Jaguars 17-35
Detroit Lions - Washington Redskins 37-25
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills 13-10 (hosszabbítás után)
New York Jets - Green Bay Packers 0-9
San Francisco 49ers - Denver Broncos 24-16
St. Louis Rams - Carolina Panthers 20-10
San Diego Chargers - Tennessee Titans 33-25
Arizona Cardinals - Tampa Bay Bucaneers 35-38
New England Patriots - Minnesota Vikings 28-18
Oakland Raiders - Seattle Seahawks 33-3
New Orleans Saints - Pittburgh Steelers 20-10
Indianapolis Colts - Houston Texans 30-17

Szabadnaposok voltak: New York Giants, Baltimore Ravens, Cleveland Browns, Chicago Bears, Philadelphia Eagles, Atlanta Falcons.

Iván András