Vágólapra másolva!
Szombaton kerül sor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésére, amelyen várhatóan Borkai Zsoltot választják a szervezet új elnökévé. Schmitt Pál köztársasági elnök, aki augusztus 5-én mondott le MOB-elnöki tisztségéről, tiszteletbeli elnök lesz.

Az olimpiai bajnok tornász, Győr polgármestere az egyetlen jelölt az elnöki posztra, így megválasztása biztosnak tekinthető, különösen annak fényében, hogy ajánlói Schmitt Pál, valamint Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a MOB alelnöke, az ötkarikás bajnokok nevében pedig Dömötör Zoltán.

A jelenleg MOB-alelnök Borkai megválasztásához a határozatképes közgyűlésen jelenlévő tagok több mint felének igen szavazata szükséges. A 45 esztendős Borkai - aki lólengésben az 1988-as szöuli olimpián és az 1987-es rotterdami világbajnokságon lett aranyérmes, nyújtón pedig Európa-bajnokságot nyert 1985-ben Oslóban - jelölésekor elmondta, amennyiben elnöknek választják, akkor kibővített csapattal szeretné a vezetni a szervezetet.

Egyben a megnövekedett munka miatt leköszön majd az Országgyűlés rendészeti és honvédelmi bizottsági tagságáról. A többi tisztségéről - mivel a MOB elnöke társadalmi munkában látja el feladatát - nem kíván lemondani. Schmitt Pál az új vezető megválasztásáig Molnár Zoltán főtitkárt bízta meg az elnöki tisztségből fakadó jogkör gyakorlásával.

Mint köztársasági elnök Schmitt a fennálló rendelkezések értelmében nem lehetne civil szervezet tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként azonban - az Olimpiai Charta előírásai szerint - a nemzetközi olimpiai mozgalmat képviseli Magyarországon. Schmitt az önállóság visszanyerése, 1989 óta állt a MOB élén, 2009 januárjában hatodszor kapott bizalmat.

Ő a MOB első olimpiai bajnok elnöke, párbajtőrben kétszeres ötkarikás aranyérmes. A NOB-nak 1983 óta tagja. Idén előbb az Országgyűlés elnökévé, majd köztársasági elnökké választották, ezután mondott le MOB-elnöki posztjáról.