Vágólapra másolva!
Majdnem megismételte magát a történelem a Pats-Colts rangadón, a kisebbik Manning is sikerélmény nélkül maradt, belebukott a Green Bay elleni vereségbe a Minnesota edzője, így lehetne összefoglalni röviden az NFL tizenegyedik játékhetének legfontosabb történéseit.

Van egy meccs az NFL-ben, melynek hallatán mindenki felkapja a fejét, és elégedetten csettint, hogy ez az a meccs. Mely találkozó heteken át beszédtéma fiatal és idős, fanatikus és mezei rajongó között. Két olyan irányító párharca ez, akiknek rekordjait összeszámolni nehezebb feladat, mint rendet tenni a magyar költségvetésben.

Mióta hazánkban is elkezdődtek az NFL-közvetítések, e két csapat körül forog a fél ország agya, és e két irányítót isteníti mindenki. Ha Peyton Manning és Tom Brady egymás ellen küzdenek, ha az Indianapolis Colts és a New England Patriots legjobbjai csapnak össze egymás ellen, akkor a világ minden táján egy pillanatra megáll az élet.

A meccs nem is okozott csalódást, bár három negyedig erőteljesen úgy nézett ki, hogy ha nem is túl simán, de a Patriots végig tartva a 7-14 pontos különbséget, végül meg tudja nyerni a találkozót. Aztán jött a legendássá vált negyedik negyedes Patriots-összeomlás, a záró felvonásra pedig új erőre kapott az Indy, amelynek majdnem sikerült kiegyenlítenie a tizenhétpontos hátrányt.

Egyesekben már felderenghetett a tavalyi tizedik játékhéten lejátszott találkozójuk, mely azóta is beszédtéma a szurkolók körében, amikor egy megkérdőjelezhető döntésnek hála a Colts végül vissza tudott jönni a tetemes deficitből, és maga javára fordította a találkozót. Vészjóslóan közel került a Hazafiak számára ez a keserű emlék újraélése, a vége előtt két perccel ismét Manning kezébe került a meccs sorsa, a Colts ugyanis hárompontos hátrányban támadhatott.

Úgy nézett ki, már csak az a kérdés, hogy túlóráznak-e a csapatok, vagy a Colts a rendes játékidőben meg tudja nyerni a meccset, ekkor azonban jött egy hiba, melyre senki nem számított: James Sanders lefülelte a Pierre Garcon felé igyekvő tojáslabdát, és ezzel gyakorlatilag véget is ért a meccs. Külön bosszantó a vendégek számára, hogy már biztosnak látszó mezőnygól-távolságon belül voltak, így ez a hiba különösen fájdalmas lehetett.

"Hatalmas tempót diktáltunk az utolsó negyedben, majdnem 3 touchdownt szereztünk, de sajnos ezúttal az óra is az ellenfelünk volt" - értékelte az utolsó negyedet Peyton Manning. És hiába az irányító 24 pontja és majd' 400 yardja, a három interception nem megengedhető hiba egy Patriots ellen. A New Englandnél ezúttal inkább a futójáték hatékonysága volt szembetűnő, mind BenJarvus Green-Ellis, mind a csoportrivális Jetstől kirúgott Danny Woodhead hatékonyan tette a dolgát, és nagyban hozzájárult a fantasztikus győzelemhez. "Ha kell futok, elkapok, vagy akár a kezdőrúgásokhoz is odaállok" - vállalta be büszkén a mindenes szerepét Woodhead.

Az Indy veresége miatt a New York Jets szurkolóknak is főhet a fejük, képtelenek ugyanis lerázni a remek formában lévő riválisukat. A Pats ezzel nyolcadik győzelmét gyűjtötte be, míg a Colts négynél jár a vereségeket tekintve. Csodálatos mérkőzés volt és semmi kétségem felőle, hogy bármelyik nap szállok majd fel a 6-os villamosra, ismét csak az NFL-től lesz hangos a Combino. De így van ez rendjén.

Mivel az Indianapolis kikapott, Eli-on volt a sor, hogy ne végződjön tragikusan a Manning családnak a hétvége. A játéknap másik nagy rangadóján a New York Giants a Philadelphia Eagles csapatánál vendégeskedett, és a csapatok nagyon ellentétes előjelekkel várták a találkozót. Bár a fogadóirodák az Óriásokat tartják esélyesebbnek a végső győzelemre, ezen a meccsen mégis a Sasokat kezelték esélyesként, minden bizonnyal az előző fordulóban történtek miatt, amikor a Giants egy kötelező győzelmet nem tudott behúzni a lassan újra csapatra emlékeztető Dallas Cowboys ellen, míg a Philly gyakorlatilag szétcincálta a Washington szedett-vedett gárdáját.

Forrás: AFP
Jason Avant bosszankodik, hogy az elejtett labda miatt nem jött össze a touchdown

A Philadelphia úgy is kezdte a találkozót, mintha meg akarna felelni az esélyeknek, a Sasok tizenhárompontos előnyre tettek szert a harmadik negyed elejére, és nem nagyon látszott a visszaút a Giants számára. A találkozón egyébként nem volt hiány kemény ütközésekből, büntetésekből és balhékból sem, feltűnően sok volt a helmet-to-helmet (a sisakkal sisaknak ütközést szigorúan bünteti az NFL) találkozás, melynek során Ellis Hobbs, a hazaiak játékosa közel negyedóráig a földön volt, szerencsére a kiváló defensive back megúszta súlyos sérülés nélkül.

Hobbsot rendesen kiütötték:


A kényszerszünet a Giantsre volt jobb hatással, amely a negyedik negyed közepére megfordította a mérkőzést, a végjátékban viszont az Eagles játékosai voltak ott jobban fejben. Egy buta védőfal bemozdulás, egy negyedik kísérletnél engedett 50 yardos futás és egy végtelenül balszerencsés fumble, ezek voltak a Giants vereségének okai.

LeSean McCoy szorult helyzetben a záró percekben tudott futni egy touchdownt, melynek (és a sikeres kétpontos akciónak) köszönhetően ismét a vendégeknek kellett rohanniuk az eredmény után, meneteltek is szépen, míg Eli Manning úgy nem gondolta, hogy futással szerzi meg a first downt. A futás után csúszott is, ahogy azt tanítják, csak olyan szerencsétlenül fogott talajt, hogy a labda kiesett a kezéből. Mivel előtte senki nem ért az irányítóhoz, a labda szabaddá vált, és a hazaiak szerezték meg. Volt is nagy videózás, találgatás, hogy akkor most hozzáértek, vagy sem, de végül maradt a labdavesztés, és ez gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzés kimenetelét.

"Próbálsz annyi yardot összehozni, amennyit csak lehet. Elérsz arra a pontra, amikor nem tudsz már lelassítani, de minél hamarabb lent akarsz lenni a földön. Bár tudtam, hogy senki nem ért hozzám, bíztam benne, hogy valahol azért eltalált egy láb, vagy egy kar" - mesélte Manning a meccs után. Győzelmével Michael Vick és csapata lépéselőnybe került a csoportban a legyőzöttel szemben, amely a sorsolás alapján még így is esélyesebbnek tűnik, de ehhez még a Philadelphiának is lesz néhány szava.

Könnyed játszadozássá minősült át az óriási csoportrangadó Minnesotában, az egész évben csalódást keltő Vikings megalázó vereséget szenvedett el a Green Bay Packers ellen. A vendég Packersnél Aaron Rodgers négy touchdown-passzából háromszor Greg Jennings ünnepelhetett az end zone-ban.

Hiába mondta mindenki Randy Moss szerződtetése után, hogy ez lesz az az év, ahol a Minnesota megmutatja magát, katasztrófális vége lesz az idénynek, ha ez így folytatódik. A Vikingek szurkolói értelemszerűen Brad Childress fejét követelték, és amit akartak, meg is kaptak, a vezetőség menesztette az edzőt. Brett Favre karrierje pedig úgy néz ki, hogy dicstelen véget ér egy gyászos szezonban. Szenzációs győzelmével a Green Bay hét győzelemnél tart.

Forrás: AFP
Akcióban a Green Bay-védelme

Néhány mondatban a többi meccsről:
- 40 év alatt másodszor fordult elő a Miamival, hogy hazai környezetben nullázták le. Az elkövető a Chicago Bears volt, melynél egy pillanatig sem hagytak nyugtot a Delfineknél kezdő Tyler Thigpennek, aki a legendás Dan Marino óta a tizenötödik irányító, aki kezd a Miaminál.

- Esélyeshez méltóan simán lépte le a Baltimore Ravens ellenfelét, a Carolina Pantherst. A hazai Párducoknál kezdő Brian St. Pierre előbb adott egy 88 yardos touchdown-passzt, majd két labdaeladásával is visszafutottak a Ravens védői.

- Amikor már a Cincinnati szurkolói is bíztak benne, hogy kilábalnak a hullámvölgyből (amely inkább már hullámszakadék), akkor kapják a legnagyobb pofont: a Buffalo Bills 21 pontos hátrányból mért hatalmas verést a Bengalsra. A Cincinnati a 49 elszenvedett pont mellett lassan meg sem tudja számolni a zsinórban vesztett találkozókat. Mi azonban segítünk: hétnél járnak.

- Huszonhatnál tart a Detroit Lions az idegenbeli vereségeket tekintve. Talán, ha megkönyörült volna rajtuk a Dallas Cowboys, és egy meccsre visszahozzák Wade Phillipset, akkor lett volna esélyük. A Cowboysnál Jon Kitna is szépen lassan beindul.

- A Jacksonville Jaguars kisebb csodát hajtott végre azzal, hogy hat labdaeladás ellenére meg tudta verni a Cleveland Brownst. A Jaguároknál Maurice Jones-Drew 220 yardig, egy touchdownig és egy interceptionig jutott.

- Matt Cassel, Dwayne Bowe és Thomas Jones is remekelt a Kansas City Chiefsnél az Arizona Cardinals ellen. A Chiefs hatodik győzelmén van túl.

- Ismét a végletekig kiélezett csatában, és ismét a Mark Sanchez, Santonio Holmes összjátéknak köszönhetően nyert a New York Jets. A Houston Texans hiába fordított, és hiába szerzett 20 pontot a záró játékrészben, 10 másodperccel a vége előtt eldöntötte a meccset a Jets.

- A páros negyedekben szerzett pontjaival múlta felül simán a Pittsburgh Steelers az Oakland Raiderst. A múlt heti kínos hazai fiaskó után nagyon könnyedén tudta kiengesztelni szurkolóit Ben Roethlisberger és csapata.

- Hosszabbításban tudott nyerni a Washington Redskins a Tennessee Titans ellen. A múlt héten súlyos vereséget elszenvedő Rézbőrűeknél Donovan McNabbnek 50 passzkísérlete volt.

- Mindkét irányító bőven 350 yard fölé jutott a New Orleans Saints-Seattle Seahawks találkozón. A hazaiak esélyeshez méltóan nyertek, és hetedik győzelmüket zsebelték be.

- Minden tekintetben csődött mondott a San Francisco a Tampa Bay ellen. Míg a védelem Josh Freemant volt képtelen megfogni, addig a támadók pontot sem értek el a Bucaneers ellen.

- Továbbra is remekel az Atlanta Falcons, amely ezúttal a St. Louis Rams vendégeként aratott magabiztos sikert, és nyolcadik győzelmével vezeti a csoportját a bajnok Saints és Tampa előtt.

- Philip Rivers beállította a karriercsúcsát, amikor négy TD-passzt osztott ki a Denver ellen, a 233 passzolt yard viszont a legkevesebb, amit az idényben eddig produkált.

Csütörtökön hálaadási focidömping, délután 6-tól egészen kora reggelig pályán lesznek csapatok. Péntekre ajánlott tehát a szabadnap!

A tizenegyedik játékhét eredményei:
Carolina Panthers - Baltimore Ravens 13-37
Cincinnati Bengalis - Buffalo Bills 31-49
Dallas Cowboys - Detroit Lions 35-19
Jacksonville Jaguars - Cleveland Browns 24-20
Kansas City Chiefs - Arizona Cardinals 31-13
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 3-31
New York Jets - Houston Texans 30-27
Pittsburgh Steelers - Oakland Raiders 35-3
Tennessee Titans - Washington Redskins 16-19 (h.u.)
New Orleans Saints - Seattle Seahawks 34-19
San Francisco 49ers - Tampa Bay Bucaneers 0-21
Philadelphia Eagles - New York Giants 27-17
St. Louis Rams - Atlanta Falcons 17-34
New England Patriots - Indianapolis Colts 31-28
San Diego Chargers - Denver Broncos 35-14

Iván András