Vágólapra másolva!

Nyolcszoros áron lehet drukkolni a londoni olimpián

30 ezer jegyet igényelt a londoni olimpiára a Pegazus Sport Tours, a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos utazási irodája, amely márciustól árulja a jegyeket. A játékok 652 eseményére összesen 8,8 millió belépőt árulnak, melyek átlagban nyolcszor kerülnek majd többe, mint Pekingben.

A MOB és az utazási iroda közös sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a londoni szervezők 75 százalékos készültségnél tartanak. 2008 óta mintegy 10 ezer munkás dolgozik az angol főváros keleti negyedében, mely eddig elhanyagolt ipari terület volt, mostanra azonban teljesen átalakult.

A kerékpáros versenyeknek otthont adó Velodrome már felépült, de a többi létesítmény, köztük egy hétezres kézilabdacsarnok és a 20 ezer férőhelyes sajtóközpont is elkészül 2011-re. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a korai átadással elhárul a korábbi játékokon jelentkező probléma, a sportolóknak bőven lesz lehetősége tesztversenyeken kipróbálni a pályákat és küzdőtereket.

Fontos szerep jut majd az angol élcsapatok nagy befogadóképességű futballstadionjainak is, ezt mutatja az is, hogy az összes belépő negyede a labdarúgó eseményekre szól. A jegyárak ugyanakkor jókora ugrást mutatnak majd a pekingiekhez képest, átlagban nyolcszor kerülnek többe. A magyar szempontból fontos kajak-kenu-döntőkre például a legolcsóbb belépő 14 900 forintnak megfelelő árral bír, ugyanez Kínában 2600 forintra jött ki.

A Pegazus 30 ezer jegyet igényelt a magyaroknak, melyeket 2011. március 1-től utazási csomagokkal, vagy azok nélkül is meg lehet vásárolni. A szurkolók emellett közvetlenül a szervezőktől (LOCOG), és a többi EU-ország olimpiai bizottságától is vehetnek belépőket. A 2012-es játékok szervezői néhány újítással segítik a szurkolókat: a 16 éven aluliak például a selejtezőkre annyi fontért mehetnek ki, ahány évesek, míg a belépőhöz kötődő esemény napján a tulajdonos ingyen utazhat Londonban, ami 15-20 fontos megtakarítást jelenthet.

A hírek szerint amiatt, hogy az olimpia akár egyetlen napos utazással elérhető lesz a Nyugat-Európa országaiból, hatalmas invázióra lehet számítani, amit alátámasztanak a már most is élénken zajló szállásfoglalások és jegyeladások. A lelátók jobb kihasználtsága érdekében a teniszpályákon megszokott inout-rendszert is bevezetik: eszerint, ha több meccs van egy helyszínen, akkor a csapatuk távozása után hazainduló szurkolók helyére új jegyeket lehet majd eladni.

Forrás: MTI
A pólócsapat miatt is sokan úta kelnek majd Londonba

A megszokottnál magasabb költségek miatt a magyar szurkolók a Pegazusnál három, egyaránt hatéjszakás turnus közül választhatnak az olimpia idején, a legolcsóbb csomag 610 ezer, a legdrágább 1,4 millió forintba kerül. A július 26-án kezdődő olimpia első hetében a cselgáncs és a vívás küzdelmeit, valamint az úszás és a lövészet elejét láthatják a kiutazók. A második héten az úszó-, torna- és sportlövődöntők lehetnek érdekesek magyar szemmel, ugyanakkor beindul az atlétika is. Az utolsó hét lesz értelemszerűen a legdrágább, ekkor versenyeznek kajak-kenusaink, és ekkor rendezik a csapatsportok döntőit.