Vágólapra másolva!
Az FTC-ben a szakosztályokat működtető társaságok közül többen egyáltalán nem terveznek előre, a klubnál kusza, helyenként átláthatatlan állapotok uralkodnak - állítja Kubatov Gábor, a egyesület elnökségének tagja, a Fidesz egyik befolyásos politikusa, aki szerint költségcsökkentésre és szemléletváltásra van szükség a Kevin McCabe-től kapott pénzt lassan felélő Fradinál.

- Az FTC egyetlen delegáltjaként nemrég részt vett a futballcsapatot működtető cég igazgatótanácsának ülésén, ami után azt nyilatkozta: a látottak alapján mindkét fél rájött, hogy az együttműködés célravezetőbb. Az egyesület és a futball zrt. viszonya eddig nem éppen erről szólt, mire alapozza a bizakodását?
- Nemcsak az ülésen megszületett döntések jellege, hanem hangulata is reményre ad okot, utóbbiból pedig egyértelmű volt számomra, hogy mindenki meg szeretné szüntetni a jelenlegi áldatlan állapotokat. Csak egy példát hadd hozzak: Albert Flórián a róla elnevezett stadionba egy hátsó ajtón tud csak bejutni. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy régi bűnnek hosszú az árnyéka, itt is az történt, hogy régen valaki összeveszett valakivel, már senki nem tudja, hogy kik voltak ezek, de a konfliktus attól még jelen van, ezt rendezni kell. (Az egyesület és a futballklub viszonyáról itt olvashat részletesebben.)

- A súrlódások közül talán az volt a legérthetetlenebb, amikor az egyesület havi hatmillió forintot követelt a futballklubtól a Fradi-címer használatáért.
- Ennek a történetnek is az a lényege, hogy a kérdést nem úgy kezelték, hogy a két fél leült volna megtárgyalni a helyzetet. Az FTC egyszerűen küldött egy levelet és egy számlát, hogy márpedig kérünk ennyi és ennyi forintot. Ez így nem működik.

- Vehetjük szimbolikus lépésnek, hogy megállapodtak a futballistákat és a többi szakosztályt elválasztó, két és fél éve felhúzott fal lebontásáról?
- Természetesen. Ez a méltatlan állapot szintén a korábbi viták eredménye. Kezdeményezésünk szerencsére megértő fülekre talált, ez is azt mutatja, hogy megérett az idő a viszony rendezésére. A fal lebontásának költségeit mi vállaltuk, ugyanakkor a futball zrt. is tett egy gesztust mifelénk. A mostani tőkeemelésnél ugyanis lehetővé vált az egyesület számára, hogy egy minimális befektetéssel megőrizhessük az ötszázalékos részesedésünket, amivel megmaradtak eddigi jogaink a futballt működtető társaságban. Betekintésünk lehet például a zrt. könyvelésébe, gazdálkodásába.

- A zrt. többször is kritizálta az egyesület nemrégiben megválasztott elnökét, Kovács Miklóst, még közleményt is adtak ki arról, hogy Kovács cége tartozik nekik. Miért akarnának most együttműködni?
- Elsősorban azért, mert mindannyian fradisták vagyunk, közösek az érdekeink. Lássuk be, hogy egy botrányokkal terhelt futballcsapat értéke sokkal kisebb, mint egy rendezett klubbé, és Kevin McCabe láthatóan szabadulni akar az üzletrészétől. Ha valaki rákeres az elmúlt időszakban megjelent, Fradiról szóló hírekre, láthatja, hogy a negatívak vannak túlsúlyban. Tehát McCabe-nek is érdeke a változtatás. Másodsorban tapasztalható egyfajta megtisztulási verseny a magyar kluboknál az új sporttörvény miatt. Minél rendezettebb és átláthatóbb viszonyokat tud valaki teremteni a klubjánál, annál nagyobb esélye lesz arra, hogy támogatókat szerezzen.

- Erre már csak azért is égető szüksége lehet a Fradinak, mert egy nemrégiben tett nyilatkozata szerint egy éven belül elfogyhat az egyesület pénze, pedig két és fél évvel ezelőtt 600 millió forintot kapott McCabe-től.
- Egyszerű lineáris számítás eredményezte ezt a megállapítást. A 600 millió mára 179 millióra apadt. Ha maradnak az eddigi folyamatok, akkor egy év múlva kiürül a kassza.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

- Nemrég elkezdte megvizsgálni a Ferencváros szakosztályainak gazdálkodását. Mire jutott, hova tűnt el a pénz?
- Nem gondolom, hogy feltétlenül törvénysértések történtek, inkább azt, hogy a régi reflexek működtek az elmúlt hónapokban is. Sokan még mindig azt gondolják, hogy a Fradinak mindig van pénze, ha nincs, akkor majd jön valaki és sokadszor is megmenti a klubot. Az FTC-ben a szakosztályokat működtető társaságok közül többen egyáltalán nem terveznek előre, nincs hónapokra lebontott likviditási tervük. Hiányoznak a szponzorok mögül szándéknyilatkozatok és bankgaranciák, melyek igazolják a támogatások meglétét, és az összegek tervezhetőségét. Kusza állapotok viszont annál inkább léteznek, a napokban került elő például egy olyan szerződés, amely szerint az FTC húsz autót lízingel, ebből tízet odaad a labdarúgócsapatnak. Kérdezem én, ötszázalékos tulajdonrésszel ugyan miért nekünk kell a focicsapatot autókkal segíteni?

- Mégis mire alapozzák a szakosztályok a működésüket?
- Szinte gyakorlattá vált, hogy amikor egy szakosztálynak elfogy a pénze, a klubtól kér 10-20 milliós újabb támogatást, mondván, ha az adott sportág fontos a klubnak, akkor áldozzon is rá. Mindezt úgy teszik, hogy tudják, a Ferencvárosi Torna Clubnak saját bevétele gyakorlatilag nincs is. Talán úgy gondolják, hogy ha a maradék 179 milliót felélik, majd csak megint segít a Fradin valaki, mert eddig mindig volt, aki megmentse. Régi fradista lévén élek-halok a klubért, ám ide nem megmentő kell, hanem átlátható működés. Megjegyzem, ha annak idején a 600 millió forintot befektették volna egy banknál, akkor a banktól kapott szponzori pénzekkel együtt évi 100 milliós bevétele lehetett volna a klubnak, miközben a tőke megmarad.

- Lesz-e felelősségre vonás a felelőtlen gazdálkodásért, tervez-e az elnökség személyi változások a szakosztályok élén?
- Elsősorban nem személyi változásokra, hanem szemléletváltásra van szükség. A helyzet kezelése megállapodások kérdése. Nem erőszakoskodni kell, hanem belátásra bírni a szakosztályok vezetőit. Ez idáig nem sikerült jó pár év alatt, most viszont meg kell érteniük, hogy rendet kell teremteni. Ha pedig rend lesz, akkor lesz pénz is, és onnantól exponenciális fejlődés indulhat. Most még nem késő váltani, maradt talán annyi pénz, amennyiből a konszolidációs időszakot finanszírozni lehet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

- Rövidtávon milyen intézkedéseket terveznek?
- Átgondolt költségcsökkentés nélkül nem fog menni, bár ezt az elmúlt húsz évben eddig senki sem merte így kimondani. Meghoztuk a döntést arról, hogy az egyesület egy fillért sem fizet ki anélkül, hogy az elnökség elé ne kerülne az adott kérdés.

- Hogyan akarják elérni, hogy a különböző sportágak vezetői is változtassanak a szemléletükön?
- A racionális gazdálkodás egy világos követelményrendszer felállításával már rövidtávon elérhető. Azt pedig mindenki gyorsan beláthatja, hogy miért fontos az átláthatóság. Ha például most eljönne hozzánk az [origo] tulajdonosa, mint lehetséges támogató, amikor leülnénk tárgyalni, azonnal kérne egy betekintést a klub gazdasági folyamataiba. A papírokban jelenleg, finoman szólva is zavaros históriák vannak. Minden szakosztály arról panaszkodik, hogy nem jönnek a szponzorok, de nekik is be kell látniuk, amíg nem teszünk rendet, nem is fognak jönni. Mindig az jut ilyenkor eszembe, amikor az egyszeri ember kéri a Jóistentől, hogy nyerhessen a lottón. A Jóisten válasza csak ennyi: "Jó, rendben, de legalább a szelvényt add fel előtte".

- Úgy fogalmazott, hogy jelenleg semmilyen bevétele sincs az FTC-nek. Honnan teremtik elő a szükséges forrásokat?
- A sporttörvény hatályba lépése után a cégek a társasági adójuk 70 százalékát sportfinanszírozásra fordíthatják. Ennyi pénz a magyar sportba még soha nem áramlott be, hiszen itt milliárdokról beszélünk. Ennek segítségével a Fradinál is megoldódhat a kiemelt sportágak helyzete. A többi szakosztály éves költsége jóval kisebb összeg, ami nem jelent megoldhatatlan feladatot a klubnak. Ráadásul keresni fogjuk az önkormányzatokkal is az együttműködés lehetőségét, hiszen közös érdekünk az új generációk felkarolása. Az FTC hagyományosan szegényebb kerületeket ölel fel, ahol rengeteg olyan fiatal él, akinek gyakorlatilag a tanuláson kívül csak a sport jelent kitörési lehetőséget. Ha az utánpótlás-neveléshez konkrét programokat - ilyen lesz például a klub olimpiai bajnokaira, hírességeire épülő Példakép-program - és kiforrott szisztémákat tudunk rendelni, akkor már joggal várhatjuk el az önkormányzatoktól akár az anyagi segítséget is. Ehhez persze a létesítményi hátteret is rendezni kell, amihez kiváló alapot kínál a népligeti sporttelep. Összességében nem csupán az élsport, hanem a társadalom szempontjából fontos tömegsport fejlesztéséért is sokat tud tenni a klub.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

- Mikorra tudja ígérni, hogy rendezett körülmények között működő egyesület lesz a Fradiból?
- Amikor a Real Madrid elnöke Budapesten járt, az elnök rákérdezett, hány szakosztálya van a Fradinak. A válasz hallatán meglepve kapta fel a fejét, és azt mondta, milyen gazdagok vagyunk. Nyugat-Európában ugyanis szokatlan, hogy 17 szakosztálya legyen egy sportegyesületnek. Rendkívüli tehetségek bukkannak fel évről évre, fantasztikus edzők dolgoznak nálunk, akikről nem tudunk és nem is akarunk lemondani. A feladatunk, hogy méltó és inspiráló közeget teremtsünk számukra, ennek érdekében a folyamatoknak legkésőbb jövő nyárig, a sporttörvény hatályba lépéséig mindenképp be kell fejeződniük. Az összes szakosztálynak be kell látnia, hogy egy sportág botrányai akár az egész egyesület megítélését ronthatják el. Odáig kell eljutnunk, hogy az összes vezető, sportoló és szurkoló ismét érezze és tudja, fradistának lenni minden tekintetben büszkeség.

A vízilabdások szakosztály-igazgatója már távozott

A racionalizálás elsősorban a nagyobb költségvetésű szakosztályokat érintheti érzékenyen a Fradinál, ezért az ő hozzáállásuk meghatározó lehet a folyamatban. Kérdésünkre a klubnál leginkább reflektorfényben levő három sportág szakosztályvezetői közül kettő egyetértett az átvilágítással, a harmadik nem kívánt nyilatkozni.

A nőikézilabda-szakosztálynál már le is zajlott az átvilágítás, és Kökény Beatrix üdvözölte a kezdeményezést. "Mindenképpen jónak tartom, mert valamit tényleg tenni kellett már" - mondta a női szakosztály egyik ügyvezetője. "A kiadásaink ugyanis mindig adottak, ezzel szemben viszont nincsenek bevételek." A korábbi válogatott klasszis a költségcsökkentés és a bevételnövelés közül utóbbit tartja nehezebbnek, de ezt a jó nemzetközi szereplés nem feltétlenül biztosítja. "Amikor bajnokok és BL-döntősök voltunk, akkor sem álltunk jobban, sajnos nem ennek a függvénye a pénzáramlás. Nem könnyíti a helyzetet, hogy a fővárosban gyengébb a lokálpatriotizmus, a cégek nehezebben mozdulnak meg a sportért, mint vidéken. Mindazonáltal mi is nagy reményekkel várjuk a sporttörvényt, és a támogatók elnyeréséhez szükséges átláthatóság nálunk már most is adott."

A vízilabdázóknál nemrég derült ki, hogy a szakosztály nem tudja kifizetni a játékosok bérét. Farkas József szakosztály-igazgatót a hír nyilvánosságra kerülése után kerestük meg, és még a kérdésünk feltevése előtt jelezte, hogy nem nyilatkozik a sajtónak. Szerdán aztán kiderült, Farkas december 31-ei hatállyal távozik posztjáról, utódja Wiesner Tamás lesz.

Annyi bizonyos, hogy az együttesbe nyáron két olimpiai bajnokot - Varga Tamást és Varga Zsoltot - is igazoltak, a megnövekedett bérköltségeket pedig a LEN-kupában való jó szereplés prémiumai is megfejelték. Az [origo] úgy értesült, hogy a szakosztálynál jelenleg is zajlik az átvilágítás, és kiderült, hogy tervezés hiányában alaposan túlvállalta magát a vezetés. Információink szerint a rövidtávú megoldást az anyaegyesület segítsége jelenti majd, amely a nemzetközi sikereket honorálni fogja. Januártól pedig a többi szakosztályhoz hasonlóan, itt is olyan költségvetést írnak elő, amelynek főösszege a reálisan elvárható bevételeken alapul.

Csabai Gábor szerint a hokisok számára nem jelent éles váltást az új irányvonal, a szakosztály-igazgató arról számolt be, hogy már idén megpróbáltak átállni az átlátható gazdálkodásra. "Elvileg működik nálunk a tervszerű gazdálkodás, a gyakorlatban még vannak hibák. Jelenleg a betervezett bevételek elmaradásával vannak gondjaink, ilyen problémát okoz a tervezettnél alacsonyabb jegyeladás, ami persze összefügg a vártnál gyengébb szerepléssel" - mondta el a vezető. Az igazgató a készülő sporttörvényről is folyamatosan gyűjti az információkat, és elsősorban az utánpótlás terén fűz hozzá reményeket. "Valamilyen szinten a versenysport is profitálhat belőle, de igazán az utánpótlás-képzésnek adhat nagy lökést. Nálunk jelenleg egy szülő 15-20 ezer forintot kénytelen havonta költeni, ha a gyereke a Fradiban akar jégkorongozni. A sporttörvény segítségével ezen sokat tudnánk javítani, sőt, a nehezebb helyzetű családoknak ingyenessé tehetnénk."