Vágólapra másolva!
Egy ritkán látható baki és egy parádés feltámadás okozta a Giants vereségét, csereirányítóval tett majdnem csodát a Green Bay a Patriots ellen, és veresége ellenére is odaért a rájátszásba a Pittsburgh, dióhéjban így lehetne összefoglalni az NFL tizenötödik játékhetének legfontosabb történéseit.

Hiába készülnek manapság véresebbnél véresebb és sokkolónál is sokkolóbb horrorfilmek, amit ebben a fordulóban a New York Giants szurkolói át kellett éljenek, az maga volt a megtestesült pokol.

Az alapszakasz legvégénél járva minden meccs hihetetlen téttel bír, de ha ez történetesen az egyik csoport élén álló két csapat mérkőzése, mely csapatok azonos mérleggel is állnak, akkor aztán tényleg élet-halál kérdése a győzelem. A New York Giants és a Philadelphia Eagles úgy nézhetett egymás szemébe, hogy a győztes óriásit léphet a csoportelsőség felé, amely akár azzal is járhat, hogy pihenéssel tölti a playoff első hetét.

Három negyedig igazi Giants-showműsor volt a gyepen: Eli Manning passzai remekül találták meg társait az end zone-ban, a futások jól mentek és sikerült tíz ponton tartani a liga egyik legjobb támadósorát.

A mérkőzés vége előtt nyolc perccel mindenki azt hitte, hogy Kevin Boss touchdownjával megkapta a kegyelemdöfést a Philly, és innen nincs visszaút, 31-10 virított ekkor az eredményjelzőn, a legtöbb Eagles-szurkoló pedig vagy átkapcsolt egy másik meccsre vagy alkoholba fojtotta bánatát. Ami ezután következett, az is azt bizonyítja, hogy az NFL-ben minden megtörténhet: Michael Vick beindult, a Philly pedig 372 másodperc leforgása alatt egyenlített.

Bár a New Yorknak még közel 80 másodperce lett volna ezek után, hogy ismét átvegye a vezetést, puntra kényszerült, amikor már csak 14 másodperc volt hátra a meccsből. A helyzet ilyenkor egyértelmű, esélyt sem kell adni a visszahordónak (pláne, ha egy DeSean Jackson van odaát), bele kell rúgni egy hatalmasat a labdába, lehetőleg úgy, hogy kiszálljon az oldalvonalon túlra.

Matt Dodge azonban nem így tett, egy alacsony ívű puntot szinte egyenesen Jackson kezébe küldött, aki ugyan először elejtette a labdát, majd felkapta, átszlalomozott több emberen, és meg sem állt a győzelemnél sokkal többet jelentő end zone-ig.


A Meadowlands-stadionban úrrá lett a döbbenet, míg a Philadelphia játékosok egy csomagban ünnepelték a hős Jacksont, addig az Óriások részéről csak Tom Coughlin edző törte meg a csendet, aki majdnem leüvöltötte Dodge fejét. "Azt hiszem ez karrierem egyik legnagyobb feltámadása. Elképesztő, hogy ilyen hátrányból meg tudtuk fordítani a meccset."- ujjongott Michael Vick, aki nem felejtette el megköszönni az égieknek ezt a hihetetlen csodát.

"Talán még fel sem fogtam, hogy mit jelent ez a győzelem" - hüledezett Jackson. Hogy mit is jelent? Azt, hogy a New Yorknak a csoportgyőzelemhez egy, a mostanihoz hasonló csodára lenne szüksége, nyernie kell Washingtonban, és szintén idegenben a Green Bay ellen, továbbá reménykedni, hogy a Philaldelpia kikap a Dallas, Minnesota duótól, és akkor meglesz a csoportelsőség.

Talán még a legelvakultabb Green Bay-szurkolók sem hitték komolyan, hogy a Packersnek lehet esélye a New England Patriots ellen, főleg úgy, hogy az irányító Aaron Rodgers sérülés miatt nem állhatott a csapat rendelkezésére. Helyét Matt Flynn vette át, aki eddig túl sokszor nem mutathatta meg, hogy ő valójában irányító, és nem csak egy báb a kispadon.

Forrás: AFP
Matt Flynn jól pótolta Aaron Rodgerst, de a Green Bay így is kikapott

A meccs végül abból a szempontból nem tartogatott túl nagy meglepetést, hogy a Patriots toronymagas esélyeshez méltóan meg is nyerte a találkozót, azonban Flynn mindenkit meglepett a teljesítményével: három touchdown-passza mellett csak egyszer adta el a labdát és 251 yardot passzolt. A legvégén pedig a kezében volta győzelem, de egy rossz döntés miatt nem maradt esélye arra, hogy passzával megverjék a liga egyik legjobbját. A Packersnél a passzjáték mellett a futójáték is remekül működött, 143 yardjuk a második legtöbb idén.

A mérkőzés talán legnagyobb jelenete azonban nem Flynnhez, és nem is a halványabb teljesítményt nyújtó Tom Bradyhez fűződött: egy kezdőrúgás után nagy meglepetésre Dan Connollyhoz, a New England 142 kilós falemberéhez került a tojáslabda, aki a közönség nagy örömére el is kezdett futni vele. Connolly a röhögésből hamar hatalmas éljenzést váltott ki, 71 yardot hordta vissza a labdát, hatalmas ziccerbe hozva ezzel a támadókat, akik nem is hibáztak.


A megtett 71 yard természetesen ligarekord lett az támadó falemberek által visszahordott yardok tekintetében. "Még soha nem láttam semmit, ami ilyen lassan történne. De egy biztos, többé nem fogják neki odarúgni a labdát" - mosolygott az eseten még Tom Brady is. A Green Baynél azonban egyáltalán nem ilyen vidám a helyzet, a Packers vereségével lemondott a csoportgyőzelemről és a wild cardhoz is két veszettül nehéz győzelem kell neki a Giants és a Bears ellen. A Sajtfejűek szurkolói nagyon sajnálhatták a meccs után, hogy a majdnem csoda pont annyit ér, mint egy kiadós vereség.

Néhány mondatban a többi meccsről:
- Továbbra sem akar békét hagyni a San Diego Chargers a Kansas City Chiefsnek. A San Diego nagyon simán verte meg a San Franciscót, amelynek a kilenc vereség ellenére még mindig reális esélye van a rájátszásra.

- Ray Rice tündökléséről szólt a Baltimore Ravens-New Orleans Saints találkozó. A futó 12 pontot és több mint 230 yardot szerzett futásaival és elkapásaival. A bajnok hat meccs után kapott ki újra, ezzel lemondhat a csoportelsőségről.

- Hét meccs után tudott ismét nyerni a Carolina Panthers. A legyőzött Arizona Cardinals ezzel elbúcsúzott a rájátszástól.

- Szeptember vége óta tartó sorozatot tört meg a Cincinnati Bengals a Cleveland Browns ellen. Carson Palmerék zsinórban tízszer hagyhatták el vesztesen a pályát, de ennek a sorozatnak Clint Stitser rúgó mezőnygóljainak hála, vége.

- Hiába adott 4 TD-passzt Rex Grossman, a Washington újdonsült kezdő irányítója, ez is kevés volt a Dallas Cowboys elleni csoportmérkőzésen. A Cowboys nagy csatában, pontgazdag találkozón múlta felül ellenfelét.

- Ismét hozta a kötelezőt az Indianapolis Colts. A Jacksonville Jaguars legyőzése után már csak két győzelem választja el Peyton Manningéket a biztos csoportgyőzelemtől. Azonban ha hibáznak, idén valószínűleg nélkülük rendeznek rájátszást.

- Csak a szokásos dolog történt Miamiben, a Dolphinst ezúttal a Buffalo Bills verte meg. A Delfinek hazai mérlege így 1-6, míg az idegenbeli 6-1.

- St. Louis Rams elleni győzelmével tovább vezeti csoportját a Kansas City Chiefs. Amennyiben Matt Casselék nem hibáznak a hátralévő meccseken, csoportelsőként zárnak, és készülhetnek a playoffra.

- Óriási jelentőségű vereséget mért a Detroit Lions a Tampa Bay Bucaneersre. Míg a vendég Oroszlánok egy 26 mérkőzésből álló vereségsorozatra tettek pontot, addig a Tampa ezzel a blamával távol került a rájátszástól.

- Chris Johnson 130 yardja repítette a győzelembe a Tennessee Titanst a Houston Texans ellen. Randy Mossnak ismét nem volt elkapása a meccsen.

- Sima győzelemmel hangolt a nagy rangadóra az Atlanta Falcons a Seattle Seahawks ellen. A következő körben a New Orleans elleni csoportmeccsen biztosíthatja a hazai pálya előnyét az egész rájátszásra a Falcons.

- Bár nem adott el labdát, és volt passzolt, illetve futott TD-je is Tim Tebow-nak, ez is kevésnek bizonyult a Denver számára az Oakland ellen.

- Mindkét félnek volt oka örülni a Steelers-Jets találkozón. Míg a vendég New York a meglepő győzelemnek örülhetett, addig a Pittsburgh a veresége ellenére is biztos playoff-résztvevő.

- Közel 30 év után először lépett pályára a Minnesota Vikings szabadtéren. A vendég Chicago Bears talán ennek is köszönhetően simán lelépte csoportellenfelét. A hazai Vikingeknél Brett Favre sérülés miatt nem tudta végigjátszani a meccset.

A 15. játék hét eredményei:
San Diego Chargers - San Francisco 49ers 34-7
Indianapolis Colts - Jacksonville Jaguars 34-24
Tennessee Titans - Houston Texans 31-17
Carolina Panthers - Arizona Cardinals 19-12
Seattle Seahawks - Atlanta Falcons 18-34
Baltimore Ravens - New Orleans Saints 30-24
Pittsburgh Steelers - New York Jets 17-22
New England Patriots - Green Bay Packers 31-27
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 19-17
Tampa Bay Bucaneers - Detroit Lions 20-23
Dallas Cowboys - Washington Redskins 33-30
Oakland Raiders - Denver Broncos 39-23
New York Giants - Philadelphia Eagles 31-38
St. Louis Rams - Kansas City Chiefs 13-27
Miami Dolphins - Buffalo Bills 14-17
Minnesota Vikings - Chicago Bears 14-40