Vágólapra másolva!
Nehéz dolgunk volt, mikor válogatottunk az év legjobb és legviccesebb sportvideói között, végül úgy döntöttünk, a hatvan-hetven jelöltből tizenkettő kerül fel az év végi listára. Megnézhetik újra a fifikás amerikaifocistát, a kandi kamera miatt magából is bohócot csináló David Beckhamet, az árnyékra vetődő és a túl korán ünneplő kapust, valamint a leghíresebb paraguayi focidrukkert és az ízléstelen viccet elsütő világbajnok védőt.

Az év legnézettebb sportvideója egy 14 éves amerikaifutball-palánta nevéhez fűződik, aki nagyon átverte az ellenfelet: Jason Garza, a Driscoll középiskola irányítója úgy tett, mintha lelépné az ellenfélnek járó büntetést, majd hirtelen kilőtt a labdával, és meg sem állt a célterületig. Garza később elmondta, maga sem hitt abban, hogy a nagy ötlet beválik majd.


David Beckham nem az ellenfelet, hanem egy masszőrt vert át. A kandi kamerás felvételen a focista az Ellen DeGeneres tévés személyiség által a fülébe mondott utasításokat követte, ami rengeteg vicces helyzetet eredményezett. A kedvencünk az a rész volt, mikor a masszírozás előtt Beckham nyögdécselő hangokat kiadva adta át energiáját a csúnyán átvert nőnek.


A focivébé egyik legnagyobb sztárja Larissa Riquelme volt, aki egyszer sem lépett pályára, viszont attraktív megjelenésével és folyamatos vetkőzéseivel rengeteg drukkert szerzett a paraguayi csapatnak. Riquelme kisasszony a vébé után egyre-másra kapta a felkéréseket, többek között egy telekommunikációs cég is forgatott vele egy reklámot, amelyből kiderült, milyen alternatív helyen lehet tárolni a mobiltelefont.


Az év legextrémebb helyről szerzett kosarát a 17 éves Even Sellers érte el, aki hetvenméteres magasságból, egy kilátóból dobta be a labdát csont nélkül. Erős a gyanúnk, hogy párszor meg kellett ismételni a mutatványt, mire összejött, de ez semmit sem von le a bravúros kosár értékéből.


Irigyeljük azokat, akik egy kiélezett pillanatban is lazák és vagányak tudnak maradni. A lett Kaspars Daugavinsra az előbbi jelzők mellett a pofátlan is ráillik: a szétlövésben az ütő tollának a hegyével vezette a korongot, majd tett egy 360 fokos fordulatot, mielőtt a kapus mellett a hálóba helyezett volna.


Büntetőt a fociban sem könnyű védeni, éppen ezért érthető, hogy Kalid Aszkri ünnepelt egy sort, amikor beleakadt Muhammad Ali Benaamar lövésébe a MAS Fez-FAR Rabat marokkói kupameccsen. Aszkri azonban kicsit korán örült, a labda ugyanis önálló életre kelt, és a védés után bepörgött a hálóba, miközben a kapus még a nézők felé fordulva fényezte magát.


Ha már a tizenegyeseknél tartunk, itt a helye a spanyol Ezequiel Calventének, aki formabontó megoldást választott az olaszok elleni meccsen az U19-es Európa-bajnokságon: nekifutott, lendítette a jobb lábát, és a léptei, de még a karmozgása alapján is úgy tűnt, hogy valóban jobbal lövi el a büntetőt, ám végül a bal lábával juttatta a kapuba a labdát. Ha elsőre nincs meg, hogy is csinálta, nézzék meg párszor az ismétlést, érdemes.


A gólöröm kifundálásába lassan több energiát feccölnek a játékosok, mint egy-egy szögletvariációba, idén is bővelkedtünk az ötletes koreográfiákban, a prímet az izlandi Stjarnan játékosai vitték, akik egy idő után kicsit túlzásba vitték a poénkodást, de a horgászos jeleneten még jóízűen lehetett nevetni.


Az év talán legviccesebb bakiját a brazil sokadosztályú Sinop kapusa mutatta be, aki az Operário elleni meccsen valószínűleg a pocsék látási viszonyok áldozata lett. A kapus a meccs vége felé egyszerűen elnézett egy felívelést, és kisétált a kapujából, mintha a labdáért menne, miközben a labda még a levegőben volt, és az üresen maradt kapuba pottyant.


John Terry félrelépése alaposan felforgatta az angol válogatottat, a Chelsea védőjétől a csapatkapitányi karszalagot is elvette Fabio Capello szövetségi kapitány, és Wayne Bridge is az exneje és volt csapattársa révén kialakult szerelmi háromszög miatt mondta le a válogatottságot. A jelenetben két vicces kedvű autogramvadász arra próbálta rávenni Terryt, hogy írásban kérjen bocsánatot barátjától, de ő átlátott a szitán.


Emmanuel Eboué akár három alakításával is bekerülhetett volna az év végi összeállításba, volt, hogy ülve melegített a kispadon, és előfordult olyan is, hogy békának képzelte magát. A legnagyobb sikert mégis azzal aratta, mikor a vébén úgy tett, mintha minden szavát értené az észak-koreai kapitánynak, aki egy ápolást kihasználva taktikai utasításokkal látta el játékosát.


Gerard Piqué is két pályaművel nevezett, igaz, egyikre sem lehet büszke, bár gyanítjuk, ő mindkettőt poénnak szánta. Az egyik Barca-meccsen a lelátón dobálta az előtte ülő nézőt, majd letagadta, hogy ő rosszalkodott, a vébé utáni utcai parádé során pedig - valószínűleg jelentős mennyiségű alkohol hatására - nemes egyszerűséggel leköpte Pedro Cortést, a Valencia korábbi edzőjét.