Vágólapra másolva!
A csereirányítóval és negatív mérleggel is rájátszásba jutott a Seattle az NFL-ben, amelyben a hétvégén már az egyenes kieséses szakasz kezdődik, aki hibázik, az csak tévén nézheti a februári Super Bowlt. A New England, Pittsburgh, Atlanta, Chicago négyes a kiemelések miatt páholyból figyelheti a wild card-hétvége történéseit, a lassan állandó playoff-résztvevő Indianapolisnak és a címvédő New Orleansnak ellenben jelenése van az első körben is.

Idén esett meg először az a csúfság a kedvenc ligánk történetében, hogy negatív mérleggel is bejutott a rájátszásba egy csapat. A Seattle Seahawks 6-9-es mérleggel várta ellenfelét, a 7-8-cal álló St. Louis Ramst, és a képlet nagyon egyszerű volt, amelyik csapat győztesen hagyja el a pályát, megnyeri minden idők egyik legnevetségesebb csoportját, és indulhat a rájátszásban.

Az egyértelműen esélyesebbnek kikiáltott Ramsnél joggal bíztak a győzelemben: míg irányítójuk, Sam Bradford fantasztikus idényt tudhat maga mögött elsőévesként, addig a Sólymoknál Charlie Whitehurst ötödéves létére csak alig több mint 300 passzolt yardot és egy touchdown-átadást tudott felmutatni.

Az persze nézőpont kérdése, hogy mi lett volna nagyobb szó, ha Bradford lett volna az első olyan draftelső, aki első évében rájátszásba vezeti a csapatát, vagy pedig, ha idén először negatív mérleggel jut be egy csapat a playoffba. A mérkőzésen természetesen nem a látványos támadójátéké és a "manningi" passzoké volt a főszerep, hanem a kemény küzdelemé, összesen egyetlen touchdown született, mely a végeredményt figyelembe véve el is döntötte a csatát.

Forrás: AFP
A Seattle a bajnok Saints ellen kezdi a rájátszást

Whitehurst az első negyedben adott sikeres átadásának köszönhetően egyből meg is duplázta karrierje TD-passzait. A Kosoknak ezúttal nem sikerült feltörni a hazaiak remekül záró védelmét, ami pedig elég sokszor csődöt mondott mostanság, az utolsó öt meccsen négyszer is eljutottak 34 pontig az aktuális ellenfelek, ezzel szemben a St. Louist sikerült 6 ponton tartaniuk.

"Nem hiszem, hogy lenne miért elnézést kérnünk. A legegyszerűbb mód a playoffba jutáshoz a csoport megnyerése" - mondta a Seattle egyik védője. A rájátszás első körében a Sólymok a bajnok New Orleans Saintset fogadják, a találkozó egyik nagy kérdése, hogy tovább bizonyíthat-e Whitehurst, vagy visszatér Matt Hasselbeck, az elsőszámú irányító.

Az biztos, hogy a hangulat ismét frenetikus lesz, és ha a Seattle hasonlóan részrehajló bíráskodást kap, mint a Kosok ellen, akkor bizony a bajnoknak sem lesz sima meccse a legkisebb királyfi ellen. A fogadóirodák szerint egyébként ez a Seahawks 150-ből egyszer nyerne Super Bowlt, ki tudja, akár ez az év az a bizonyos egy.

Néhány mondatban a többi találkozóról:
- Sima győzelmével megnyerte az NFC főcsoportját az Atlanta Falcons, amivel biztosítva van számára a hazai pálya az egész rájátszásban. A legyőzött Carolina Panthers 2 győzelemmel zárt.

- Bár a Cincinnati Bengalst megverte, mégsem érte el célját a Baltimore Ravens, mivel a Pittsburgh győzelme miatt csak ötödik helyen jutott be a playoffba. Joe Flaccónak, a Ravens irányítójának erőteljesen javulnia kell a rájátszásra, mivel a Bengals ellen eléggé halovány teljesítményt nyújtott.

- Még Antwaan Randle El is touchdown-passzt jegyezhetett a Cleveland Browns ellen a Pittsburgh Steelers színeiben. A pittsburghiek meggyőző játékukkal elérték, hogy a rájátszás első hétvégéjén pihenhetnek, ami pedig tovább növelhet a csapat önbizalmát az az, hogy kőkemény védelem ellen idén átlagban csak 62,8 yardot futottak meccsenként.

- Zsinórban négy győzelemmel zárta a szezont a Detroit Lions, a korábban csak botladozó Oroszlánok a szezon végére nagyon összekapták magukat. A Minnesota Vikingsnél úgy néz ki, végleg elbúcsúzott Brett Favre. Bár játszani ezúttal sem tudott, Joe Webb személyében talán megtalálták a legendás irányító utódját.

- Győzelmével bejutott a rájátszásba a Green Bay Packers. A Chicago Bearst legyőző Sajtfejűek a hatodik helyen várhatják a rájátszást, míg a Macik pihenhetnek az első körben.

- David Garrard hiányában Trent Edwardsszal próbálta kivívni a győzelmet a Jacksonville, azonban a Houston Texans így is túl nagy falat volt a Jaguároknak. Arian Foster ismét parádézott a hazaiaknál, és joggal bízhatnak benne a texasiak, hogy jövőre már tényleg valami kiemelkedőt produkál a csapat.

- NFL-rekordot állított be az Indianapolis Colts azzal, hogy zsinórban kilencedszer jutott be a rájátszásba. Az utolsó körben kivívott harmadik helynek köszönhetően a New York Jets került Peyton Manningék útjába. A vesztes Titánoknál Randy Moss végre elkapással zárta a mérkőzést, de így is rengeteg a kérdőjel a Tennessee háza táján a jövő évvel kapcsolatban.

- Az Oakland Raiders is történelmet írt a Kansas City Chiefs ellen, mivel az első olyan csapat lett a liga történetében, amely tökéletes csoporton belüli mérleggel esett ki. A Kansasnek sem a védelem, sem Matt Cassel játéka nem túl bíztató a rájátszás előtt, amelyben rendkívül nehéz meccs vár rá a Baltimore ellen.

- A fantasztikus alapszakaszt egy szintén fantasztikus győzelemmel zárta le a New England Patriots. A Miami Dolphinst legyőző Patsnél Tom Brady ismét tökéletesen játszott, és pihenőt is kapott, hogy Brian Hoyer bizonyítson.

- Az idei szezon egyik nagy felfedezettje, a Tampa Bay Bucaneers bajnokveréssel fejezte be a szezont. Bár a rájátszás elmarad Freemanéknek, jövőre bármire képes lehet ez a csapat.

- Győzelemmel pihent rá a New York Jets a rájátszásra. A cseréket felvonultató hazaiak Mark Brunellel is nagyon simán verték meg a Buffalo Billst.

- Szépen zárta tragikus szezonját a Dallas Cowboys. A Philadelphiát legyőző texasiak ezzel nem végeztek utolsó helyen a csoportban. Az Eagles a Green Bayt látja vendégül a wild card-hétvégén.

- Bár hozta a kötelező győzelmet a New York Giants, idén lemaradnak a rájátszásról az Óriások. A Washington Redskinsnél Rex Grossman remekül irányított.

- Tét nélküli csoportrangadót vívott egymással a Denver Broncos és a San Diego Chargers, és a két kiesett csapat találkozóján a vendégek bizonyultak jobbnak. Ryan Matthews 18 pontot futott össze.

- Legalább szépen búcsúzott a szezontól a San Francisco 49ers. A sokkal többre hivatott alakulat az Arizona Cardinalst múlta felül nagy különbséggel, hála Alex Smith kiváló játékának.

A 17. játékhét eredményei:
Washington Redskins - New York Giants 14-17
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 13-14
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 23-20
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 34-17
New York Jets - Buffalo Bills 38-7
New England Patriots - Miami Dolphins 38-7
Green Bay Packers - Chicago Bears 10-3
Detroit Lions - Minnesota Vikings 20-13
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 38-7
Seattle Seahawks - St. Louis Rams 16-6
New Orleans Saints - Tampa Bay Bucaneers 13-23
Atlanta Falcons - Carolina Panthers 31-10
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 9-41
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals 13-7
Kansas City Chiefs - Oakland Raiders 10-31
Denver Broncos - San Diego Chargers 28-33

A Wild Card-hétvége párosítása:
AFC:
Indianapolis Colts (3. kiemelt a főcsoportban) - New York Jets (6.)
Kansas City Chiefs (4.) - Baltimore Ravens (5.)
Szabadnapos: New England Patriots (1.), Pittsburgh Steelers (2.)

NFC:
Philadelphia Eagles (3.) - Green Bay Packers (6.)
Seattle Seahawks (4.) - New Orleans Saints (5.)
Szabadnapos: Atlanta Falcons (1.), Chicago Bears (2.)

Iván András