Vágólapra másolva!
Elfogadta a 2011-es évi olimpiai felkészülési támogatásokról készült elosztási javaslatot a MOB elnöksége, továbbá megszavazta a Gerevich-ösztöndíj-rendszer átalakításáról szóló előterjesztést.

A sporttörvény módosításából adódó új kötelezettségek miatt tartott rendkívüli elnökségi ülést a MOB, hiszen 2011-től az olimpiai bizottság dönt az olimpiai felkészülési támogatások elosztásáról, valamint a sportolói és edzői ösztöndíjakról, és folyósítja is azokat.

A most elkészült és az elnökség által végül szentesített előterjesztés értelmében a 2010-eshez képest csaknem egymilliárddal több, 2,1 milliárd forint jut az olimpiai felkészülés finanszírozására. Ezen belül az olimpiai műhelyek összesen 201 millió forintot kapnak az egyes szövetségektől, csaknem huszönöt millióval többet, mint tavaly. Az elosztási javaslatot széles körben egyeztették a Magyar Olimpiai Bizottság illetékesei, így tárgyaltak valamennyi köztestülettel, továbbá tizenkilenc szakszövetséggel is.

A részben az elmúlt évek eredményeit, részben a 2011-es év szövetségi feladatait figyelembe vevő tervezet értelmében a kajak-kenusok kapják a legmagasabb támogatást, 332 millió forintot, majd az úszók (240 millió) és a vízilabdázók (190 millió) következnek. Molnár Zoltán megjegyezte: minden olyan sportágnak juttattak külön szakmai támogatást, amelynek sportolói résztvettek a pekingi játékokon és van esélyük a londoni kvalifikációra is, függetlenül attól, hogy az eredményességi rovatban esetleg nulla pont szerepel egy-egy visszaesés miatt.

Borkai Zsolt elnök bevezetőjében hangsúlyozta, a cél az egycsatornás, teljesen átlátható finanszírozás megteremtése, ennek érdekében történtek meg most az első lépések. Ezen túlmenően az átalakulás azt is szolgálja, hogy a szövetségek minden eddiginél korábban hozzájuthassanak az állami támogatásokhoz.

Molnár Zoltán főtitkár és az ülésen meghívottként résztvevő Szekeres Pál helyettes államtitkár egyaránt azt emelte ki, hogy a számok tükrözik Orbán Viktor egy éve, ugyanebben a helyiségben tett ígéretét, mely szerint kormányra kerülése esetén visszapótolják az olimpiai felkészüléstől elvont összegeket, továbbá a sportot stratégiai ágazatként kezelik.

A Gerevich-ösztöndíj új rendszere kiemelt bánásmódban részesíti azok a sportolókat - valamint edzőiket -, akik érmet nyertek Pekingben, illetve világbajnoki címet szereztek az elmúlt két esztendőben. Borkai Zsolt bejelentette, a szisztémát annak érdekében dolgozták át, hogy a londoni éremesélyesek felkészülése zavartalan legyen, mindennapjaikat ne árnyékolják be megélhetési gondok. Ennek szellemében - az olimpiai felkészülésre jutó 2,1 milliárd forinton felül - 932 millió forint kerül az ösztöndíj-rendszerbe. A legfőbb londoni esélyesek akár havi négyszázezer forintot is kaphatnak (adómentesen), és hasonló nagyságrend illeti meg a legjobbakkal dolgozó edzőket és szövetségi kapitányokat.

Az elnökség jóváhagyását követően a sportot felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumban a lehető leghamarabb elkészítik a kapcsolódó rendeleteket, hogy a támogatás minél hamarabb eljusson a MOB-hoz. Ugyanakkor Molnár Zoltán közölte, a pénz beérkeztéig indokolt esetben akár órákon belül előleget folyósítanak a szövetségeknek a MOB saját tartalékaiból, a jövőbeni támogatás terhére - mint ahogy azt az elmúlt héten több esetben már meg is tették.