Vágólapra másolva!
A koronglövők idei első, kvalifikációs Világkupa-versenyén Gerebics Roland bejutott a fináléba, ahol végül hatodik lett, így nem sikerült olimpiai kvótát szereznie. A másik magyar résztvevő, Bognár Richárd 13. helyen végzett a chilei Concepcionban.

A 150 lövéses alapversenyt a két magyar közül a sydney-i játékok ötödikje, Gerebics kezdte jobban, aki mindössze egyet hibázott (49 találat), s 50 korong után holtversenyben vezetett. A tavalyi világbajnokságon ötödik Bognár 47-tel nyitott. A folytatás azonban neki sikerült jobban, 48-as sorozatot produkált, honfitársa 46-ot, így mindketten 95-tel, egyaránt döntős pozícióban álltak.

Az utolsó ötvenes szériában Gerebics nagyon jól lőtt, s 48 találata azt jelentette, hogy 143 koronggal zárt, ami - hármas holtversenyben - a második helyet jelentette számára a finálé előtt. Bognár reményei viszont elszálltak, miután sokat hibázott (45), 140-es eredménnyel pedig nem volt esélye a fináléra, melyhez legalább 142 találatra volt szükség.

A hatos döntő előtt biztosnak tűnt, hogy az ezen a versenyen kiosztásra kerülő két kvótából az egyik az orosz Vitalij Fokejevé lesz, ugyanis világcsúcsot jelentő 148 koronggal zárta az alapversenyt, s öt koronggal vezetett Gerebicsék előtt. A másik kvótáért ugyanakkor négyen maradtak versenyben, mivel az amerikai Joshua Richmond már a tavalyi világbajnokságon kiharcolta a londoni részvételt.

A döntőben aztán Gerebics sokáig jól állt, az első és a második tíz lövést összesen két hibával teljesítette, a harmadikban azonban háromszor, negyedikben pedig négyszer is rontott, így a döntő utolsó helyére került. A végén hiába volt pontos, a 41 korong 184 korongos összeredményt és hatodik helyet ért. A versenyt Fokejev nyerte (194 korong), a második helyet, s így a másik kvótát pedig a brit Peter Robert Russel Wilson (190) szerezte meg.

A sportlövőknél minden idei Vk-viadalon számonként két londoni helyet osztanak ki. Concepcionban Gerebics és Bognár szerepelt a magyarok közül. A következő Vk-t március 23. és 31. között tartják Sydney-ben, ahol minden szakág, azaz a koronglövők mellett a puskások és a pisztolyosok is lőállásba lépnek.