Vágólapra másolva!
A budapesti közönség is láthatta, hogy már közel sem olyan félelmetes Bob Sapp, a K-1 korábbi amerikai csillaga, mint egykoron, amikor pályafutása elején még a világ legjobbjait is legyőzte. A hatalmas termetű sportoló az utóbbi években inkább azzal tűnt ki, hogy zenei CD-t adott ki Japánban, mozifilmekben szerepelt, beszólt Mike Tysonnak, ingázott az MMA és a K-1 között, de mindenhol kudarcok sora érte. Európába már csak olyan gálákra hívják, ahol népszerűsíteni akarják a sportágat, például azzal, hogy a helyi harcos legyőzi a Szörnyet.

Megosztotta a közönséget a budapesti K-1 gálán Kunkli Tivadar látványos győzelme a nála 100 kg-mal nehezebb Bob Sapp felett. Bárdosi Sándor szerint például Sapp semmit sem csinált a ringben, és nem is igazi ütéstől fogott padlót, de a fórumozók és kommentelők egy része is megkérdőjelezte a melák amerikai elleni győzelem sportértékét (Kunkli Tivadar véleményét itt olvashatja erről). Talán közelebb juthatunk a megoldához, ha kicsit részletesebben is megismerjük a magát A Szörny néven emlegető harcos pályafutását.

Az 1974. szeptember 22-én született Bob Sapp szépreményű amerikaifutball-játékosként kezdte sportolói karrierjét a Colorado Springs-i gimnázium csapatában, majd a washingtoni egyetem után draftolta őt az NFL-ben szereplő Chicago Bears. Később játszott a Minnesota, a Baltimore és az Oakland csapatában is.

2000-ben otthagyta az NFL-t, és a küzdősportok felé fordult, első meccsén, egy amatőr harcosok számára rendezett gálán legyőzte az érdekes becenevet választó William "Hűtőszekrény" Perryt.

Első győzelmét a Frigóember ellen aratta

Sapp sikeresnek bizonyult a verekedésben, ezért profi pankrátornak állt. A főleg színészi képességeket igénylő műfajban jó eredményeket ért el, karakterére Japánban is vevők voltak, ő lett az első fekete, aki meg tudta vetni a lábát az ázsiai ország pamkrátorai között. Japánban óriási népszerűségre tett szert, még egy CD-t is kiadott It's Sapp Time címmel.

A slágerlisták éllovasaira nem jelentett veszélyt

A japán kaland után belevetette magát az MMA-ba (Mixed Martial Arts - Kevert Harcművészetek), amely full contact küzdősport, vagyis az ütés, rúgás, fojtás, feszítés és a dobás is engedélyezett. Két győzelemmel kezdett, de a brazil Nogueira egy karcsavarással legyőzte a harmadik meccsén. A Nogueira elleni vereség után az MMA mellett a K-1-be is belekóstolt, és váratlan győzelmekkel nyitott, a 2002-es Világkupa selejtezőjében legyőzte a holland Ernesto Hoostot, ezzel bejutott a japán nagydöntőbe. A tokiói torna negyeddöntőjében újra Hoosttal találkozott, megint megverte, de megsérült, így végül a holland folytathatta, aki egészen a végső győzelemig menetelt.

Hoost ellen bombaformában volt a Szörny

2003-ban a Fekete Öv küzdősportmagazin az Év harcosának választotta Sappet, de a nagy sikerek a folytatásban elkerülték. A Világkupa döntőjébe már nem került be többször, 2003-ban a holland Rémy Bonjasky ellen jó lehetősége volt a továbbjutásra, de diszkvalifikálták, mert megütötte földön fekvő ellenfelét. Az évet azonban sikeresen zárta, mert szilveszterkor a japán Akebonót egy jobb horoggal kiütötte. Pár gálameccs után 2005-ben pályafutása egyetlen komoly tornagyőzelmét aratta a hirosimai K-1 GP-n, ahol rajta kívül csak japánok szerepeltek, de év végén ismét lemaradt a Világkupa döntőjéről, mert a Techno Góliátként ismert dél-koreai Csoj Hong-man pontozással legyőzte.

Sapp balhés meccse Rémy Bonjasky ellen

Akebono a kiütés után majdnem belefulladt a ring padlójába

A koreai óriástól elszenvedett pontozásos vereség megtörte Sapp karrierjét


Sapp pályafutása hanyatlásnak indult, az erőnléte már nem volt az igazi, és az ellenfelek is kiismerték a stílusát. 2006-ban összejöhetett volna a reváns, úgy volt, hogy újra összecsap Ernesto Hoosttal Hollandiában, de Sapp anyagi követeléseit végül nem teljesítették a szervezők, így elmaradt az összecsapás. Egy évvel később mégis ringbe szállt Amszterdamban, de már Peter Aertscel szemben, ám a 26. másodpercben kapott egy térdest a májára és feladta, a közönség fújolt, Aerts pedig elnézést kért a nézőktől, hogy csak ennyi harcot kaptak a pénzükért.

A holland Aerts fél percet sem adott Sappnek, aki már távol volt régi önmagától

Sapp idővel kikopott a K-1-menők táborából, két év pihenés és filmforgatás után ismét Japánban tűnt fel a ringben, könnyed győzelmet aratott MMA-ban a nigériai Bobby Ologun ellen.

Az utóbbi években az MMA-t népszerűsítő gálákon lép fel az Egyesült Államok, Európa és Japán között ingázva, de olykor bevállal még egy-egy K-1 harcot, mint a Kunkli Tivadar elleni is volt. A budapesti vereséggel billent át a mérleg nyelve, a 10 győzelme mellett már 11 veresége van K-1-ben, az MMA-ban 11 siker és 8 kudarc a statisztikája. Mindkét küzdősportot figyelembe véve az elmúlt tizenhárom mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, mégis rendszeresen hívják mindenfelé, a Kunkli elleni meccs előestéjén például Ausztriában verte meg Attila Ucar.

Vereség MMA-ban a kameruni Sokoudjou-tól 2009-ben

Újabb MMA-s vereség a ciprusi Economou-tól 2011 márciusából

A svéd Kurth elleni K-1-es meccse a budapesti ütközethez hasonlóan végződött

http://www.youtube.com/embed/Gz5Whz7AprY

Ucar lábcsavarással adatta fel vele a küzdelmet

Kunkli könyökére nem volt ellenszere Sappnek

El tudja-e játszani Sapp, hogy nagy ütést kapott? Nem áll távol tőle a színészkedés és a siránkozás, ezt a Csontdaráló című amerikai mozifilmben is megmutatta, ahol egy lágy lelkű behemót börtöntölteléket alakított.

Újra amerikaifutballt játszhatott

Ha már csak haknizik is, de Bob Sapp becsületére legyen mondva, hogy 2003-ban a Kimo Leopoldo ellen aratott Las Vegas-i győztes mérkőzése után a ringből kiszúrta Mike Tysont, és fenyegető szavakkal kihívta egy ütközetre. Az egykori nehézsúlyú bokszvilágbajnok öltönyben sem volt rest beugrani a kötelek közé, Sapp nem szeppent meg, de arra ügyelt, hogy úgy támadjon Tysonra, hogy mindig legyen köztük legalább három-négy ember, aki szétválaszthatja őket. Tyson aláírt egy szerződést a K-1-gyel, ám a Sapp elleni harc végül elmaradt, mert a büntetett előéletű bokszoló nem kapott japán vízumot, márpedig a legnagyobb pénzt ott lehetett volna kaszálni a mérkőzéssel. Később más helyszínek is szóba kerültek, de végül a tárgyalások megfeneklettek.

Tyson kiröhögte a fújtató Szörnyet