Vágólapra másolva!
A sportmozgalom egyedül képtelen megoldani a sportfogadásokhoz, és azokon belül is az illegális fogadásokhoz kötődő kihívások jelentette veszélyt. Ez a magyar EU-elnökség legfontosabb sport témájú hivatalos eseményén, az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsülésen hangzott el, amelynek sport napirendjét Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára elnökli Brüsszelben.

A NEFMI pénteki közleménye szerint Czene Attila az esemény házigazdájaként olyan jelentős szervezetekkel tárgyalt, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az Európai Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, az Európai Labdarúgó Szövetség, az Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szövetsége és az európai lottótársaságokat tömörítő szervezet (European Lotteries).

A vendégek méltatták a magyar EU-elnökség vezetésével kidolgozott hároméves uniós sport munkatervet, amely a tagállamok által közösen elfogadott prioritások mentén vázolja fel a következő időszak tárgyalási témáit. Üdvözölték a magyar elnökség által felvetett, rendkívül aktuálisnak ítélt témát, egyetértve azzal, hogy a sportfogadásokhoz kötődő kihívások - azon belül is az illegális fogadások - igen komoly veszélyt jelentenek a sport világára.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a sportmozgalom egyedül képtelen megoldani ezt a súlyos problémát. Ehhez, a sportszervezetek és a kormányzati oldal közötti, határokon átnyúló, szoros együttműködés kell.

Az eseményen részt vett többek között Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság sportért is felelős biztosa, Jaroslav Pietras, a Tanács Főtitkárság igazgatója, Emma McClarkin EP-képviselő, illetve jelen voltak az előző belga elnökség, valamint a magyarok után következő lengyel és dán elnökség sportminiszterei is.