Vágólapra másolva!
A nagy favoritnak tartott Overdose végül a hetedik helyen zárt egy hétvégi angliai versenyen, de a lóval foglalkozók szerint ettől még nem kell őt leírni. Tulajdonosa ugyan többet várt a világhírű magyar versenylótól, de akad olyan szakértő, aki szerint riválisai kiismerték az állatot, és Overdose ráadásul nemrég olyan súlyos betegségen esett át, hogy az volt a kérdés, egyáltalán életben marad-e.

"Ez egy buta újságírói fogás, hogy 'Overdose csak a középmezőnyben végzett', ez egy nagyon korrekt futás volt a részéről" - mondta az [origo]-nak Losonczi Gábor, a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesületének elnöke, aki szerint több tényező is véleményét igazolja.

"Egy: Overdose életében először futott emelkedőn; kettő: kétszáz éve futnak ezen a pályán, és most csak három tizedmásodperccel maradt el a győztes a pályacsúcstól, ami mutatja, milyen komoly volt a verseny; három: Overdose mindössze négy lóhosszal kapott ki a győztestől, de állítom, ha nincs az emelkedő, megveri őket. Azt se felejtsük el, hogy 600 méternél leesett a patkója, amitől instabil lett a mozgása, ez olyan, mintha egy nő magassarkújából törne le három centi" - jelentette ki a készülő Kincsem-film producere.

A hatéves Overdose az első tizenöt versenyét megnyerte, de 2009-ben súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában kikapott Baden-Badenben. Azóta idén április 17-én, a németországi Hoppegartenben versenyzett először, ahol ismét régi önmagát mutatta: meggyőző stílusban futva, új pályacsúccsal győzött.

Losonczi szerint Overdose a mostani eredmény ellenére is Európa legjobbjai közé tartozik, de nem csodálkozik, hogy itthon sokan már temetik a lovat, mert szerinte nálunk egy olimpiai ezüstérem után is fanyalognak az emberek. "Overdose az egyik legsúlyosabb betegségben szenvedett, előbb azért kellett imádkozni, hogy életben maradjon, aztán az volt a kérdés, hogy nem marad-e sánta, később az, hogy felépül-e, a felépülése után pedig az, hogy tud-e még futni. Ehhez képest visszatért a világ elitjébe, kikapott ugyan négy hosszal, de ez messze nem ugyanaz, mintha tizenöt hosszal a győztes mögött ért volna a célba. A verseny után egy nappal kimentem a galopp-pályára, ahol a szakma is elismerte, hogy Overdose jól futott, pedig közülük nem mindenki szerelmes Mikóczy Zoltánba (a ló egyik tulajdonosa - a szerk.)".

Kiismerték Overdose titkát?

Losonczi úgy látja, a riválisok kiismerték Overdose titkát. A magyar lónak a szokása, hogy a rajt után kirobban a gépből, és elhúz a többiektől. Amíg máskor az ellenfelek úgy taktikáztak, hogy a végén próbálnak meg feljönni Overdose-ra, most mindenki tapadt rá, mert tudták, ha előnyt adnak neki, akkor állva hagyja a mezőnyt.

Forrás: AFP/Rainer Jensen

Losonczi azt mondja, Overdose megérdemli, hogy elvigyék a rangos Royal Ascot versenyre, ahol a mezőny 90 százaléka azokból a lovakból áll majd, amelyek ellen most is futott, és ha sikerül felkészíteni az emelkedőre, valamint nem lesz hasonló gondja a patkóval, mint a Haydock Parkban, akkor az első ötbe várja. "Ha nem nyerné meg a Royal Ascotot, akkor sem kell majd temetni, attól még sok örömöt fog még nekünk szerezni az európai kiemelt versenyeken. Felejtsük el, hogy csak a veretlenség számít, a Klicsko testvéreket is verték már meg, mégis őket tartják a nehézsúly legjobbjainak a profi bokszban. Az Aranycsapatot sem nevezték át az elveszített vb-döntő után, és Overdose is sztárlónak fog számítani Európában akkor is, ha nem végezne az első három között a Royal Ascoton."

Mikóczy Zoltán, Overdose társtulajdonosa nem volt csalódott, igaz, kicsit többet várt a szombati versenytől. "Ez a realitás, Overdose bebizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik, egy jó felkészüléssel ezt az eredményt még lehet fokozni" - értékelt az [origo]-nak.

Mikóczy szerint nem az emelkedők, sokkal inkább a kemény talaj okozott nehézséget, Overdose láthatóan kímélte a lábát. Mikóczy nem akart reagálni arra a felvetésre, hogy kiismerték-e a többiek Overdose-t, mindössze annyit jegyzett meg, hogy rosszul sikerült a rajtja, és hogy a versenyen olyan erős mezőny gyűlt össze, amelyben nagyon hasonló képességű lovak futnak, és apróságok döntenek. "A szombati nem Overdose napja volt" - tette hozzá Mikóczy, aki abban bízik, a Royal Ascoton lova az első ötben végez majd.

"Azért küzdöttünk, hogy életben maradjon"

Dr. Szmodits Zsolt, Overdose állatorvosa szerint nagy eredmény, hogy a ló a hosszú kihagyás után helyt tudott állni egy olyan komoly versenyen, mint a Haydock Parkban megrendezett, amely ugyan úgynevezett Group II-es besorolású volt, de a mezőny erőssége a legfelső kategóriát jelentő Group I-esét idézte. Annak ellenére, hogy Overdose olyan pályán futott, amelynek az esőmentes időszak miatt kemény volt a talaja, a verseny után tünetmentes volt, a korábbi pataérzékenység és a betegségével kapcsolatos problémák nem jelentkeztek.

Szmodits szerint az utazás nem teszi zavartalanná a felkészülést, és nehéz megoldani, hogy a ló a felkészülés végére elért kondícióban jusson el egy távoli versenyre, ilyen szempontból előnyös lehet, hogy következő megmérettetésére, a június 14-i Royal Ascotra végig Angliában tud készülni Overdose.

Szmodits a savós patairha-gyulladásról azt mondta, mindig nagyon heveny első fázissal indul, előfordulhat, hogy néhány óra alatt lezajlik, és a tüneteket csak utólag veszik észre, ilyenkor sokszor nem is tapasztalni szövődményeket. A betegségben szenvedő állatoknál magas a halálozási arány, gyakran akkor is elpusztul a ló, ha megfelelően kezelik, mert ha nem tudja tartósan használni az elülső végtagjait, elfekszik, az ebből következő szövődmények pedig végzetesek lehetnek a számára.

Forrás: MTI/Manek Attila

"Overdose esetében is volt olyan időszak, amikor annyira erőteljes volt a gyulladás, hogy azért küzdöttünk, hogy talpra állítsuk és életben maradjon. Amikor ezen túl voltunk, akkor lehetett újra kitartó, precíz munkával elkezdeni a pataszerkezet megerősítését és stabilizálását, majd a szükséges idő megadása után a tréningbe való visszaállítását. Egy ilyen betegség esetében sokszor visszamaradhatnak utóhatások, mint a terhelhetőség csökkenése, sántaság vagy pataérzékenység. Ritkán fordul elő, hogy egy ló visszatér versenyezni, főleg nemzetközi szinten. Elmondható, hogy Overdose-t korábbi betegsége már semmiben nem hátráltatja, de azt tudni kell, mivel a betegség hajlam alapján alakul ki, és a hajlam erősebb azoknál az állatoknál, amelyek egyszer már átestek rajta, ezért a jövőben nagyon oda kell figyelni, hogy minden olyan tényezőt kiiktassunk, ami a betegség kiújulását lehetővé teheti" - mondta az állatorvos.

Az orvos úgy véli, ha a Royal Ascoton is kemény lesz a pálya, akkor meg kell gondolnia a menedzsmentnek, hogy érdemes-e elindítani a lovat, mert kemény talajon nem tudja azt a teljesítményt leadni, amely kiemeli a többiek közül. Ha viszont jól sikerül a háromhetes felkészülés, és a talaj is megfelelő lesz, akkor Szmodits nagyon jó szereplést vár Overdose-tól.