Vágólapra másolva!
A sorsoláson a tizenötös bokszot kapta Overdose a keddi, Royal Ascot futamra, ami a Pannoniaoverdose.hu oldal elemzése szerint nem igazán előnyös.

A pálya bal oldali, azaz a közönséghez közelebbi széléről kezdődik a számozás, azaz a magyar ló a távolabbi széléhez közel fog elstartolni. A két rövid távú ascoti nagyversenyben többször is húsz vagy annál több ló futott, ilyenkor mindig két részre szakadt a mezőny, a fele a pálya bal szélén, a másik a jobb szélén szinte külön versenyt futott.

Az elmúlt években azonban a King's Stand Stakesben a jelenleginél jóval kevesebb induló többnyire a pálya bal oldali korlátja mellé húzott. A Pannoniaoverdose.hu szerint ugyan nem lehet előre tudni, most hogyan fog alakulni a futás, de ha utóbbi forgatókönyv valósul meg, az azt jelenti, hogy Overdose-nak akár jó pár méterrel többet kell futnia, mire balra húz, mint az alacsonyabb számú startbokszból, a pálya bal széléről induló lovaknak, itt pedig őrületes iramban kezd mindenki, és pár métert is nehéz behozni. Ha viszont kihúz a jobb szélére, akkor az is előfordulhat, hogy szinte egyedül fog futni.

Forrás: AFP/Rainer Jensen

Az ascoti a világ egyik legszélesebb pályája, a két szélén futó lovak nem érzékelik egymást, így hiába végez valamelyikük a saját oldalán az élbolyban, az lehet, hogy az összesítésben csak a középmezőnyre elég. A két tízbokszos startgépet a pálya középvonalával szimmetrikusan vagy a bal szélénél kezdve állítják fel (elvileg három fér el a pálya teljes szélességében, most kettőre van szükség), az utóbbi megoldás meglehetősen előnytelennek tűnik a tízesnél magasabb startszámú lovaknak, így Overdose-nak is, ráadásul lovasának villámgyorsan kell döntenie, merre húzzon, ami ascoti tapasztalatok nélkül nem könnyű feladat.

A közvetlenül mellőle rajtoló lovak közül Monsieur Chevalier nem számít jó kezdőnek, legutóbbi versenyein mindig hátrányból indult, Prohibit szintén nem a startjaival szokott az élbolyba kerülni. Ugyancsak a jobb szélről indul a legnagyobb esélyes, az ausztrál Star Witness (a tizennyolcasból), de ő is inkább a végén szokott nagy sebességgel zárkózni.

A múlt héten egyébként javultak Overdose esélyei, a szerdai törléseket követően változtak a fogadóirodák által korábban kínált oddsok, Overdose feljött a negyedik-hetedik helyre. Ez az előrelépés viszont elsősorban annak tudható be, hogy három olyan lovat is töröltek azóta a mezőnyből, amely korábban még előtte volt ebben a sorban.

Így hagyták állva legutóbb Overdose-t az ellenfelek:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=OVhyadm2zPHqBHqx


Overdose, a hatéves angol telivér első tizenkét versenyét megnyerte, majd súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában - tizennégy veretlen futást követően - kikapott Baden-Badenben. Azóta április 17-én, a németországi Hoppegartenben versenyzett először, ahol ismét régi önmagát mutatta: meggyőző stílusban futva, új pályacsúccsal nyert. A magyar ló legutóbb május 21-én versenyzett, és hetedik lett a Temple Stakesen, a Haydock Parkban.

Mikóczy Zoltán többségi tulajdonos a múlt héten jelentette be, hogy megint Andreas Suborics lesz majd Overdose lovasa, aki mindkét idei versenyen - Berlinben és a Haydock Parkban - vitte és akivel legnagyobb sikereit aratta 2008-ban Hamburgban, Baden-Badenben, Párizsban és Rómában.

Overdose ascoti 1000 méteres versenyét, a Group I-es King's Stand Stakest kedden, magyar idő szerint 16.05-kor futják.