Vágólapra másolva!
Társasági-adókedvezményt kaphatnak az öt látvány-csapatsport valamelyikét támogató vállalkozások, valamint sportolók is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást a parlament hétfői döntése alapján.

Az Országgyűlés hétfőn 280 támogató szavazattal, 9 nem és 37 tartózkodás mellett elfogadta a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosítását.

A Bánki Erik, Szalay Ferenc, Seszták Miklós, Csizi Péter és Hadházy Sándor fideszes politikusok önálló képviselői indítványaként elfogadott módosítás értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. E csapatsportok közé tartozik a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong.

Egyaránt támogathatók ilyen módon az amatőr és a hivatásos sportszervezetek vagy azokat támogató közhasznú alapítványok, valamint egyes sportköztestületek (így a Magyar Olimpiai Bizottság) és a látvány-csapatsportágak sportszövetségei. A támogatás felhasználható a többi között utánpótlás-nevelésre, a csapatok működési jellegű ráfordításaira, infrastruktúra-fejlesztésre.

Az adókedvezmény a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás alapján vehető igénybe. A jogszabály érinti az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvényt is, lehetőséget adva a sportolóknak, valamint edzőknek is ezen adózási forma alkalmazására. Az ekho fizetésre jogosult sportolók számára egyes esetekben magasabb (50 illetve 100 millió forintos) összeghatárt határoz meg a jogszabály.

A törvény azon rendelkezései, amelyek a profi csapatok támogatására vonatkoznak, az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon lépnek hatályba, míg más részei a kihirdetést követően.