Vágólapra másolva!
Célegyenesbe érkezett a 2012-es nyári olimpia szervezése, napra pontosan egy év múlva, július 27-én ugyanis fellobban a láng Londonban. Jaqcues Rogge NOB-elnök szerint a játékok legnagyobb fenyegetettsége nem a doppingban, hanem az illegális fogadásban rejlik. Eddig hat sportágban 46 magyar szerzett kvótát, Borkai Zsolt MOB-elnök három aranyat vár, az Olympic Medal Tracker-szimulátor hat elsőséget és 22 érmet jósol.

London olimpiai hetet tart, hétfő óta az angol fővárosban tartózkodik Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, szerda este a Trafalgar Square-en megünneplik, hogy egy év múlva rajtol hivatalosan az olimpia, de minden bizonnyal megemlékeznek majd a 15 évvel korábbi merényletről is: 1996. július 27-én csőbomba robbant Atlanta központjában, két ember meghalt (egyikük, egy török operatőr szívrohamban), és több mint százan megsebesültek.

"A csalás beágyazódott az emberi természetbe"

Az angol lapokban Jacques Rogge folyamatosan dicsérte a szervezők munkáját, jelezve, egy évvel a rajt előtt a lehető legjobban állnak az előkészületek. Arra viszont figyelmeztetett, hogy a nyári játékokon a legnagyobb veszélyt nem biztos, hogy a dopping, hanem az illegális fogadás jelenti.

A szervezők és a brit kormány tagjai a héten éppen emiatt tárgyalnak arról, hogyan tudnák az illegális szerencsejátékot visszaszorítani. Amíg alaphelyzetben a krikett és a labdarúgás kiemelt kockázattal bír e tekintetben, addig az olimpia alatt minden sportág minden versenyszámában számolni kell ezzel.

"Nem tudok úgy kinyitni egy napilapot sem, hogy ne találnék cikket a bundázásról és a csalásról, lehet ez Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Magyarországon, Törökországban, Görögországban, Kínában, Dél-Koreában vagy Szingapúrban. Ez már világméretű és rendkívül veszélyes probléma" - nyilatkozta a Guardiannek Rogge.

"Az illegális fogadások rohamos elterjedésével egyre többször próbálnak manipulálni sporteseményeket. A sport hitelességét ez ugyanolyan mértékben veszélyezteti, mint a doppingolás. És ez csak a kezdete az újabb hatalmas csatának."

Rogge szerint egy olimpián felértékelődhet a kísértés, hiszen számtalan olyan sportág van, ahol egy sportoló alulfizetett a többiekhez képest, így megfelelő ajánlat esetén elgondolkodhat a csalás lehetőségén.

Forrás: AFP

"Ez a valóság, a sportolónak meg kell élnie valamiből. Éppen emiatt a játékokat nagyon szigorúan fogjuk ellenőrizni. Ha szokatlan dolgokat észlelünk, a fogadóirodák leállíthatják a további fogadásokat, megtagadhatják a pénz kifizetését, és kérhetnek rendőrségi vizsgálatot is. Ennyi a lehetőségünk, de remélem, ezzel sohasem kell majd élnünk."

Rogge elmondta, a közelmúltban az Interpool és az angol kormány miniszterei (köztük az olimpiáért felelős Hugh Robertson) csúcstalálkozót tartottak, ahol megpróbáltak összehangolt tervet készíteni az illegális fogadások kiszűrésére. Abban már megegyezés született, hogy az olimpia alatt rekordszámú, 5500 doppingvizsgálatot végeznek majd.

"Ne legyünk naivak, mert az az idő sohasem jön el, amikor biztosan kijelenthetjük, a sport doppingmentes. A csalás beágyazódott az emberi természetbe, ennek ellenére sokat léptünk előre az ellenőrzések terén" - mondta Rogge.

A NOB elnöke figyelmeztetett arra, hogy a vizsgálatok egyre kifinomultabbak és pontosabbak, a vér- és vizeletmintákat pedig évekre lefagyasztják, hogy utólag is bármikor ellenőrizni lehessen őket.

Milliók láthatják az első csobbanást

Hivatalosan az olimpiai megnyitó előtt egy évvel, szerda este a Trafalgar Square-en beszél majd Rogge, aki ismét meghívja a világot Londonba a 2012-es játékokra. Az ünnepségen várhatóan ott lesz Boris Johnson, a brit főváros polgármestere, illetve Sebastian Coe, a 2012-es olimpia szervezőbizottságának (LOCOG) elnöke is.

Az esemény fényét emeli, hogy az East Enden 1,8 milliárd fontért felépített Olimpiai Parkban Tom Daley, a sanghaji világbajnokságon három nappal ezelőtt ötödik helyen végző műugró felavatja az Aquatics Centre medencéjét. A 17 éves tehetség lesz az első, aki az olimpiai medencébe csobban, mindezt a BBC élőben közvetíti, a Trafalgar Square-en pedig óriáskivetítőn ünnepelhet több tízezer ember, legalábbis ennyit várnak a szervezők.

Forrás: AFP

Az Olimpiai Park egyébként kilencven százalékos állapotban van, Sebastian Coe - vagy ahogy az angol sajtó emlegeti a kétszeres olimpiai bajnokot, Lord Coe - szerint az eredeti költségvetést és határidőt betartva pontosan el is készül a megnyitóig minden. "Egy évvel a megnyitó előtt vagyunk, ez meghatározó pillanat. A munka csúcsa még előttünk van, hiszen most lépünk a legnagyobb tesztelési fázisba, de nem tudok elégedettség és büszkeség nélkül nézni a megvalósult projektre" - nyilatkozta az Independentnek.

Rogge szerint a terrorizmus már az intelligenciáról szól

"Az előkészületek kiválóan haladnak, rendben van a költségvetés, aggodalomra a legcsekélyebb okunk sincsen" - értékelt Rogge, aki szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy London nagyon jól szervezett olimpiának ad majd otthont.

Teszi mindezt úgy, hogy az Independent szerint össze sem lehet hasonlítani a három évvel korábbi játékokkal, a pekingiek ugyanis a kínai kormány páratlan bőkezűsége folytán a becslések szerint négyszer nagyobb büdzsével dolgozhattak, mint a britek, akik 9,3 milliárd fontot költenek összesen. Rogge azt mondta a lapnak, ennek ellenére Londonnak ugyanolyan erős a pozíciója, mint a kínai fővárosnak volt.

Rogge kitért arra is, hogy a közlekedés és a biztonság miatt nem aggódik, de tudomásul kell venni, hogy ez az 1972-es müncheni tragédia óta az egyik legfontosabb kérdés.

"A közlekedés megoldása minden rendező városnak komoly gondokat okozott, de úgy tűnik, London megtalálta a megfelelő stratégiát ennek megoldására" - mondta arra célozva, hogy London dollármilliárdokat költött a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére. A nézők nemcsak metróval és busszal utazhatnak a helyszínekre, de elkészült az új, Javelin névre hallgató gyorsvasút is St. Pancras állomás és Stratford között.

Forrás: AFP

"A biztonság egyértelműen a legfontosabb, ezt sohasem szabad elfelejteni. Ez már nem kerítésről, falról és éles fegyverekről szól, sokkal többről, az intelligenciáról" - mondta a NOB elnöke, aki szerint az Oslóban történt tragédia sok veszélyre felhívta a figyelmet.

"Már nemcsak a sportolók elleni támadástól kell tartani, mint 1972-ben a müncheni olimpiai faluban, nem elég tükrökkel megvizsgálni a buszok alját. Figyelni kell az internetet, együtt kell működni a nagyobb országok megfigyelő szerveivel, ez mind-mind nagy intelligenciát és rengeteg munkát igényel."

A brit olimpiai miniszter, Hugh Robertson szerint eddig is készültek egy esetleges magányos farkas, azaz egyszemélyes elkövető által indított támadásra, de a norvégiai eset miatt újra megvizsgálták a terveket.

A NOB-elnök megvédte a jegyértékesítést

Sok kritika érte a jegyértékesítési rendszert is, az első körben elkelt több millió belépő után ugyanis június 24-től tíz napon át újból lehetett jelentkezni jegyért az olimpia hivatalos honlapján, majd a határidő lejárta után sorsolással választották ki azt a 2,3 millió szerencsést, aki személyesen is láthatja a versenyeket.

Rogge megvédte a szervezőket, de azt mondta, érti az emberek elégedetlenségét is. "Mindig vannak csalódott emberek, abszolút megértem őket. Ez a sorsolásos lottórendszer igazságos, nyílt és átlátható, de egy kicsit kegyetlen is" - mondta.

Magyar kvótahelyzet - Borkai három aranyat vár

"Öt sportágban 46 magyar versenyző már indulási jogot szerzett a 2012-es londoni nyári olimpiára, bízom benne, hogy ez a szám hétről hétre, hónapról hónapra nőni fog - jelentette ki Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Borkai annyiban tévedett, hogy a magyar férfivízilabda-válogatott keddi kvótaszerzésével már hat sportág képviseltetheti magát Londonban. Igaz, a B szintes atléták közül Baji Balázs, Fazekas Róbert és Németh Kristóf jelen állás szerint nem indulhat, ugyanis a számaikban már van olyan sportoló, aki az A szintet teljesítette. A majdani csapat gerincét az atléták és az úszók alkotják, előbbiek közül tizenegyen, utóbbiaknál tizenhatan utazhatnának Londonba, ha most kezdődne az olimpia.

Borkai úgy kalkulál, ha a férfi kézilabda-, a női vízilabda- és a női kézilabda-válogatottnak - bár tudja, hogy az utóbbira nagyon kicsi az esély - sikerül kiharcolnia az olimpiai részvételt, akkor 170 magyar sportoló lehet ott Londonban.

A MOB-elnök hozzátette: szerencsére vannak olyan magyar versenyzők, akik nemcsak a kvalifikációs versenyeken, hanem az olimpián is eséllyel tudnak majd indulni. Konkrét neveket azonban nem mondott, mert mint mondta, nem szeretne terhet rakni a versenyzők vállára.

"Boldog lennék, ha a magyar sportolók megismételnék a pekingi eredményt, és három aranyérmet nyernének Londonban. Ha pedig ennél többet szereznek, akkor rendkívül örülni fogok" - fogalmazott Borkai, aki arra már nem vállalkozott, hogy megtippelje az összes magyar érem számát.

A maguknak, illetve az országnak londoni olimpiai kvótát szerzett magyar versenyzők névsora:

Asztalitenisz: Póta Georgina, Tóth Krisztina

Atlétika, A szint: Kiss Dániel (110 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Pars Krisztián (kalapácsvetés)
B szint: Baji Balázs (110 m gát), Deák Nagy Marcell (400 m), Farkas Györgyi (hétpróba), Fazekas Róbert (diszkosz), Kovács Tamás (maraton), Kürthy Lajos (súlylökés), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Minczér Albert (3000 m akadály), Németh Kristóf (kalapácsvetés), Orbán Éva (kalapácsvetés)

Öttusa: Kasza Róbert

Sportlövészet: Bognár Richárd (dupla trap), Csonka Zsófia (pisztoly), Sidi Péter (puska)

Úszás, A szint: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn

B szint: Kozma Dominik, Povázsai Eszter, Sztankovics Anna, Takács Krisztián

Vízilabda: férfi válogatott (13 fő)


A szimulátor hat magyar aranyat és 22 érmet jósol

Egy évvel a londoni olimpia előtt hat magyar aranyérmet jósol a USA Today internetes kiadásában elindított Olympic Medal Tracker-program.

A szimulátor szerint az éremtáblázat élén az Egyesült Államok végez 37 arannyal, 18 ezüsttel és 30 bronzzal, megelőzve Kínát (30, 34, 19) és Oroszországot (25, 22, 30). Magyarország az éremtáblázat 11. helyén zárhat hat arannyal, kilenc ezüsttel és hét bronzzal (áprilisban még 21 érem - hét arany, kilenc ezüst, öt bronz - volt az előrejelzés).

Magyar részről jelenleg a szülés előtt álló kajakos, Janics Natasa számíthat aranyéremre 200 méteren, valamint 500 méteren a női kajak kettes. Ugyancsak olimpiai bajnok lesz a szimulátor szerint a tornász Berki Krisztián lólengésben, továbbá az öttusázó Marosi Ádám, a férfi légpuska 3x40 lövéses számában Sidi Péter, valamint a párbajtőröző Szász Emese.