Vágólapra másolva!
A jövő évi londoni olimpia szempontjából is rendkívül fontos az augusztus 14-én, immár 15. alkalommal sorra kerülő tiszaújvárosi TVK-ITU Világkupa-verseny, mely ezúttal is a TVK Triatlon Nagyhét csúcseseménye lesz. Az eseményre 38 ország versenyzőit várják, a férfiaknál 189, a nőknél pedig 137 nevezés érkezett a 75-75 indulói helyre.

A Vk-n tíz magyar versenyző indul, s közülük a szövetség a legjobb eredményt a tavaly nyolcadik Kovács Zsófiától reméli.
Bráz György, Tiszaújváros polgármestere hangsúlyozta: a szervezők évek óta világszínvonalú munkát végeznek, így a városnak kötelező egy ilyen nagyszabású esemény mellé állni. Örömmel jegyezte meg, hogy az eseménynek sok támogatója van, és mintegy köszönetként minden egyes nap más-más szponzor nevét viseli majd.

Lányi András, a szövetség elnöke szerint a nagyhét a szövetség számára a stabilitást jelenti. Mint mondta: Márkus Gábor szervező és csapata a nehéz időkben sem ismert lehetetlent, világszintű eseményt varázsolnak a városba. Megjegyezte, hogy Magyarország egyik nagy gondja, hogy kevés lehetőségük van a sportolóknak arra, hogy hazai környezetben, hazai közönség előtt mutassák be tudásukat. A Világkupa azonban ennek remek ellenpéldája.

Márkus Gábor főszervező, a TVK-Mali elnöke, a triatlon nagyhét kialakulására emlékezve felidézte a kezdeteket, amikor csak az alig egynapos triatlonverseny vonzotta a vendégeket a városba, majd a több sportág és tömegsport-rendezvény bekapcsolódásával, fejlődött kulturális a gasztronómiai fesztivállá.

"Közel negyven éve tiszaújvárosiként nagyon büszke vagyok arra, hogy az összeszokott és lelkes rendezői gárdánkkal a világon egyedüliként zsinórban a 15. Világkupa-futamra készülhetünk. Annak idején ez utópisztikus álomnak tűnt" - mondta Márkus.

"Szintén felemelő érzés, hogy augusztus 14-én ismét olimpiai kvalifikációs pontokért vetélkedhetnek nálunk az elit tagjai, melyet Európában Tiszaújváros mellett Madrid, Kitzbühel, London és Hamburg mondhat el magáról. Futamunk iránt óriási az érdeklődés. Összesen 38 országból várunk sportolókat. A nőknél 137-en neveztek eddig a 75 helyre, a férfiaknál ez a szám még brutálisabb, 189 jelentkező, a szintén 75 helyre."

A tiszaújvárosi Világkupa során eddig két magyar érem született, Kuttor Csaba és Molnár Erika jóvoltából. Tavaly Kovács Zsófia 8. lett, őt ezúttal is az első tízbe várják. A magyar indulók a következő névsorból kerülhetnek ki: Kovács Zsófia, Tóth Zsófia, Szalay Szandra, Vanek Margit, Dudás Eszter, Vanek Ákos, Tóth Tamás, Rendes Csaba, Faldum Gábor, Fecskovics Attila.

A Vk - bár a legfontosabb, de - csak egy eseménye lesz a már most szombaton rajtoló Nagyhétnek, melynek keretében például jövő szombaton junior Európa Kupa-futamot rendeznek, ráadásul ugyanazon a napon gyermek- és serdülő triatlongálát is tartanak.