Vágólapra másolva!
Ezüstérmes lett 71,33 méteres országos csúccsal pénteken a kalapácsvető Orbán Éva a kínai Sencsenben (Shenzhen) zajló Universiadén, az egyetemi és főiskolás sportolók világjátékán. A régi rekordot (70,79 m) Divós Katalin tartotta 2001. május 18-a óta. A számot - szintén nemzeti rekorddal, 72,93 méterrel - a moldovai Zalina Marghieva nyerte.

"Az, hogy rögtön elsőre országos csúcsot dobtam, jó érzéssel töltött el - nyilatkozta Orbán Éva. - Azt egy kicsit sajnálom, hogy aztán nem tudtam javítani, bár nagyon szerettem volna. Az a baj, hogy egész nap fájt a fejem, frontérzékeny vagyok, valószínűleg ez az oka, és őszintén szólva ez zavart egy kicsit versenyzés közben. Úgy gondolom, a hálóba menő két kísérletem közül az egyik még jobb lett volna, mint az első dobás, de összességében nagyon örülök az ezüstéremnek. Ünneplésre azonban nincs idő, nemsokára világbajnokság, ott is meg akarom mutatni."

"Nagyon könnyed mozgással dobta az elsőt, aztán volt még egy kísérlete, ami ennél is jobb lehetett volna a látottak alapján, csak a hálóba vágódott a kalapács, de összességében nagyon jó ez az eredmény" - értékelt Szalma László csapatvezető.

A délelőtti selejtezőkben Savanyú Péter, megközelítve idei legjobbját, az első, a kiírt selejtezős szintnél jobb, 59,61 méteres dobásával biztosan jutott a diszkoszvetés döntőjébe.

Hasonló magabiztossággal - futamgyőztesként - lépett tovább a 110 m gát elődöntőjébe Baji Balázs (13,86 mp).

Az úszóversenyek zárónapján a magyarok nem jutottak döntőbe, és a sportlövőknél sem született kiemelkedő eredmény. A szörfösök egyéni versenyében Cholnoky Sára 13. helyen áll.