Vágólapra másolva!
Nem lehet kizárni a londoni olimpiáról a dopping miatt hat hónapnál tovább eltiltott sportolókat, döntött a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), felülbírálva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályát. Kiss Balázs ezzel esélyt kapott élete álma beteljesítéséhez, a világbajnok birkózó szerint az Eb-bronzérmes úszónak, Szepesi Nikolettnek is bíznia kellett volna a CAS döntésében. A britek ugyanakkor kitartanak a saját szabályuk mellett, mondván, az olimpikonjaik nagy része nem akar doppingoló botrányhősöket.

Egy hete a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) érvénytelennek nyilvánította az úgynevezett hathónapos olimpiai szabályt, azaz a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat nem lehet kizárni a következő játékokról. Az ügyet az amerikaiak robbantották ki, miután szerették volna megtudni, hogy a doppingolás miatt 21 hónapra eltiltott 400 méteren olimpiai és világbajnok sprinter, LaShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban?

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még április végén fordult közösen a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban, melynek értelmében azok a sportolók, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat.

A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a CAS szerint viszont a szabály "érvénytelen és alkalmazhatatlan", mivel kétszer büntet, és nincs összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) irányelveivel.

Kiss készül, Szepesi visszavonult, Ungvári eltiltását tölti

A most érvénytelenített szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, amelyet azért kapott, mert mintájában anabolikus szteroid-származékot találtak, ám a dortmundi Európa-bajnokságon korán búcsúzott, és a szeptemberi, isztambuli világbajnokságon sem sikerült kvótát szereznie, miután kiesett a második fordulóban. Ezzel együtt áprilisban három kvalifikációs versenyen is szerezhet még indulási jogot.

Kiss Balázs a CAS döntésére vonatkozó kérdésünket egy felszabadult nevetéssel fogadta: "Végtelenül boldog vagyok, hogy megkaptam az esélyt. Ez egy egészen rendkívüli, precedensértékű döntés, mert olyan még az életben nem volt, hogy a NOB-ot felülbírálja a CAS. Hatalmas dolog ez."

Kiss hosszú időn át abban a tudatban készült, hogy nem indulhat a londoni olimpián. A nehézségeken elsősorban az segítette át, hogy mindvégig hitt a számára kedvező döntésben: "Az olimpiához számomra a szabály felülírása és kvótaszerzés is kellett. A kettő közül a kvóta volt a kisebbik akadály. Száz százalékig meg voltam győződve, hogy így dönt majd a CAS, bár nekem százból kilencvenkilencen azt mondták, hogy ebből nem jöhetek ki jól. Nem vagyok jogász, de tudtam, hogy ez dupla büntetés lett volna, hogy eltiltanak egy évre, aztán meg még az olimpián sem indulhatok. Másrészt engem annyi rossz dolog ért és annyiféleképpen, hogy még felsorolni se győzöm, és úgy gondoltam, ennyi negatívum után valami jónak kell jönnie. Az olimpiákról mindig egy hajszállal maradtam le, szabályváltozások, súlycsoportváltozások, mindenféle sújtott engem. Nem lett volna korrekt a sorstól, ha nem kapok egy lehetőséget. Közben végig úgy éreztem, hogy nem törhetek meg, nem adhatom fel, ezen kívül túl sok munkát tettem bele, és tudtam, hogy igazam van."

Forrás: MTI/EPA/Jesper Kristensen)

A 96 kilósoknál induló birkózó a londoni esélyekről nem akart beszélni, annyit azonban elmondott, hogy az elmúlt évek formája alapján éremszerzésben bízik: "Nekem gyerekkori álmom az Eb-vb-olimpia Grand Slam. Eb lesz még elég, de a riói olimpia messze van még, abban bízni nehéz volna 28 évesen. Ezzel a korral különben nincs semmi probléma, egy birkózó 25-31 évesen van topon, tehát nem öregedtem ki."

Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban - az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, s emiatt egyéves eltiltást kapott, és csupán 2012. január 22-től versenyezhetett volna ismét. "Nem bízott eléggé abban, hogy sikerülhet ezt a szabályt eltörölni, talán ez a hit segített volna rajta is" - vélekedett Kiss.

Az úszónő azonban nem tudott elszakadni az állandó mozgástól, ezért rendszeres vendége az FTC tekeedzéseinek, bár egyelőre versenyzés nem került szóba.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát idén júniusban két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak, számára London egyébként is elúszott, de öt év múlva nem kell megbélyegzett sportolóként távol maradnia a riói játékoktól.

Coe kitart a zérótolerancia mellett

Akadnak kemény ellenzői a döntésnek, Jacques Rogge, a NOB elnöke jelezte, hogy két év múlva, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatának felülvizsgálatakor egy olyan új szabályt fognak megalkotni, melynek hasonló hatása lesz, mint a nemrég érvénytelenítettnek.

Sebastian Coe, a londoni szervezőbizottság (LOCOG) elnöke kijelentette, továbbra is a zérótolerancia jellemzi a doppingolással szembeni politikáját. Hozzátette, az ő személyes álláspontja jól ismert, a doppingoláson ért sportolókat továbbra is életre szóló eltiltással sújtaná.

Kedden Colorado Springsben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsága is úgy foglalt állást, hogy a doppingolókat örökre ki kellene tiltani az ötkarikás játékokról.

Chambers: Az olimpia a csúcspont

A CAS-határozat azonban a Brit Olimpiai Bizottságot (BOA) nem érdekli, a szervezet továbbra is saját hatáskörben szeretne dönteni arról, kit enged indulni hazája színeiben. "Az olimpikonok nagy része azt mondta nekem, nem akarnak doppingoló botrányhősöket a sportágukban" - nyilatkozta Hugh Robertson brit sportminiszter.

Jelenleg a Brit Olimpiai Bizottság az egyetlen a nemzeti olimpiai bizottságok közül, amely saját szabályai alapján nem enged korábbi doppingügyben eltiltott sportolókat olimpián versenyezni. Így maradhatott le három éve Dwain Chambers, aki ugyan megnyerte hazája olimpiai válogatóját, ám 2003-as doppingügye miatt mégsem indulhatott Pekingben.

Chambers azonban nem titkoltan abban bízik, a CAS-döntés új reményt és megoldást kínál az ügyére. Ugyan tisztában van azzal, hogy hazája olimpiai bizottsága eltökélt, akár a bírósági tárgyalástól sem riadna vissza.

Forrás: AFP

"Az olimpia minden sportoló életének csúcspontja. Ráadásul hazai környezetben felhúzni a brit mezt és olimpián szerepelni külön kiváltságnak számít. Ezt szeretném átélni, ha lenne rá lehetőségem" - nyilatkozta a Sky Sportsnak.

"Szeretnék harcolni a legkisebb konfrontáció nélkül, akkor lennék a legboldogabb, ha a bíróság kihagyásával sikerülne megállapodni" - tette hozzá.
Hasonló helyzetben van a 2004-ben EPO-használat miatt eltiltott brit kerékpáros, David Millar, aki az időfutam-versenyben éremesélyes lehetne Londonban, ám ő egyelőre tart a közvélemény reakciójától. "Fogalmam sincs, mihez kezdjek, legjobb, ha hagyom, hogy az istenek döntsenek helyettem. Azt hiszem, ha bíróságra mennék és fellebbeznék, nagy esélyem lenne a sikerre. De tisztelem a brit csapatot és a szövetség vezetőjét, Dave Brailsfordot, nem akarok se fájdalmat, se negatív sajtóvisszhangot okozni" - nyilatkozta, hozzátéve, minden sportolónak azonos elbírálás alá kell tartoznia, és reményét fejezte ki, hogy ez a döntés hozzájárul egy igazságosabb rendszer kialakításához.

Forrás: AFP

Chambers és Millar mellett ugyancsak reménykedhet a súlylökő Carl Myerscough, a gátfutó Callum Priestley, illetve a súlyemelő Denis Catana - igaz, utóbbi kettőnek még érvényben lévő eltiltása van, tehát ők maximum a 2016-os riói kalandban gondolkodhatnak.

"Kemény szabály, de sportszerű" - szögezte le Colin Moynihan, a BOA elnöke, hozzátéve: biztos benne, hogy megnyernének egy olyan ügyet, amelyben bármelyik szankcionált sportolójuk a CAS-hoz fordulna. Igaz, azt is megjegyezte, ha mégsem így történne, még mindig akadnának kiskapuk, például azt nem lehetne szankcionálni, ha valakit egyszerűen nem válogatnának be a csapatba.

Pechstein szerint győzött az igazság

Örömmel fogadta a CAS-döntést Claudia Pechstein, a németek ötszörös olimpiai, hatszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok gyorskorcsolyázója, az első női sportoló a téli játékok történetében, aki öt egymást követő olimpián érmet tudott nyerni.

"Boldog vagyok, hiszen végül győzött az igazság" - nyilatkozta, hozzátéve, jövőre, Londonban kerékpározásban, 2014-ben, Szocsiban pedig gyorskorcsolyázásban szeretne ott lenni a mezőnyben.

Forrás: AFP

Bízhat az olimpiai szereplésben két világbajnok orosz sílövő, Dmitrij Jarosenko és Jekatyerina Jurijeva is. "Vágytam erre a döntésre, gyertyát is gyújtottam a templomban és arra kértem a plébánost, imádkozzon értünk. Nagyszerű, hogy ismét versenyezhetünk" - nyilatkozta Jarosenko, akit társával együtt 2008-ban tiltottak el EPO használata miatt.

A két klasszis ott lenne a 2014-es szocsi játékokon, a 2009-ben két évre elmeszelt Julija Csepalova, illetve Jevgenyij Dementyjev azonban még nem nyilatkozott arról, hogy az új helyzet felvillanyozza-e őket annyira, hogy bejelentett visszavonulásuk ellenére ismét nekirugaszkodjanak, és kiharcolják az ötkarikás szereplést.

A további neves sportolók között van a korábbi világcsúcstartó és világbajnok amerikai úszónő, Jessica Hardy, az orosz kalapácsvető-világbajnok, Tatjana Liszenko, az olimpiai és világbajnok amerikai sprinter, Justin Gatlin, a vb-2., Vuelta-győztes spanyol kerekes, Alejandro Valverde, illetve az a német Christian Ahlmann is, aki a pekingi olimpián saját lova doppingolásával bukott meg.