Vágólapra másolva!
Hetven nap és 8000 mérföld megtétele után érkezik majd meg a július 27-i nyitóünnepség helyszínére a jövő évi londoni olimpia lángja.

A legutóbbi, pekingi játékokat megelőző lángváltóval ellentétben a londoni szervezők (LOCOG) a gazdaságosabb megoldást választottak, így a fáklya nem tesz nemzetközi utazást, csupán Nagy-Britanniát járja körbe, azt viszont elég alaposan.

A láng csatornán fog hajózni, siklón, villamoson, gőzmozdonyon, hőlégballonon, illetve motorkerékpár oldalkocsijában is utazik majd, amíg körbeér a szigeten. Emellett lovagolni és korcsolyázni is fognak vele.

A fáklya eljut többek között a legendás skóciai tóhoz, a Loch Nesshez, valamint Stonehenge-hez és a walesi Snowdon csúcsra is, mely 1080 méterrel a tengerszint felett fekszik, ez lesz a lángváltó legmagasabb pontja.

Sebastian Coe, a LOCOG vezetője arról beszélt hétfőn, céljuk az volt, hogy kreatívak legyenek az út megtervezésénél. A másik fontos szempont az volt, hogy az országban élő minden ember megnézhesse a lángot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a lakosság 95 százalékának legfeljebb egy órát kell majd utaznia mindehhez.

A staféta során nyolcezer futó viszi majd lángot május 17-től július 27-ig. A fáklyát a megnyitóra a Hampton Court Palace-tól hajón úsztatják le a Temze folyón az Olimpiai Stadionig.

A fáklyaváltó eredete az ókori Görögországban gyökerezik, amikor a rendezők követeket küldtek szét, hogy kihirdessék a seregszemlét. Az újkorban az 1936-os berlini játékok előtt elevenítették fel a hagyományt.