Vágólapra másolva!
Joel Bouzou ötkarikás bronzérmes, világbajnok öttusázót választotta elnökévé az Olimpikonok Világszövetsége (WOA).

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának hétfői beszámolója szerint az elnöki tisztségre öt jelölt, köztük az eddigi első ember, Dick Fosbury, a magasugrást forradalmasító amerikai olimpiai bajnok pályázott. A lausanne-i Olimpiai Múzeumban a hétvégén megtartott tisztújító közgyűlésen Bouzou, a Nemzetközi Öttusa Szövetség francia főtitkára kapott bizalmat.

Alelnökké Amadou Dia Ba szenegáli olimpiai ezüstérmes gátfutót és a görög Jeórjiosz Andreadisz olimpikon vitorlázót választották. A főtitkári teendőket továbbra is perui Anthony Ledgard látja el.

Az új elnök Peter Montgomery ausztrál vízilabdázó (1995-1999), Schmitt Pál (1999-2007) kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Fosbury (2007-2011) után kapott bizalmat. Aktív sportolóként négy olimpián vett részt, 1984-ben volt a bronzérmes francia csapat tagja, 1987-ben egyéni világbajnok lett.

A közgyűlésen magyar részről, a hazai Olimpiai Bajnokok Klubjának képviseletében a volt vízilabdázó, ötkarikás bajnok Kósz Zoltán vett részt.

Elmondása szerint - amint azt a MOB honlapja idézi - elsősorban az európai küldöttek azt remélik, hogy az új elnök képes lesz a WOA megújítására, a nemzeti szervezetek összefogására, a több mint százezer olimpikon együttműködésének erősítésére, ahogyan az Schmitt Pál elnöksége idején kialakult és jellemezte a WOA tevékenységét.