Vágólapra másolva!
Már 14 évesen teljesült az egyik álma Bódis Grétának, aki Magyarország legfiatalabb fekete öves karatésa lett. A kék-zöld foltokon túl komolyabb baja még sosem esett, a legutóbbi diákolimpián pedig nem is küzdött, mert nem jutott neki ellenfél.

Még a nyáron teljesítette a fekete öv megszerzéséhez szükséges vizsgát Bódis Gréta. A sümegi lány hatéves korában ismerkedett meg a sportággal, az apja egyik barátja révén, aki az edzéseket tartotta. A tréningen sok lány is volt, a hangulat egyből megfogta Bódist. A fekete övig azonban hosszú út vezetett.

A felnőttektől többet lehet tanulni

"Heti kétszer három órát edzettem az elmúlt kilenc évben, de amióta Zalaegerszegen vagyok kollégista egy angol nyelvű gimnáziumban, csak pénteken és kéthetente vasárnap tudok menni" - mesélte az [origo]-nak egy kétórás edzés után a tizennégy éves karatés. "Észreveszem, hogy kicsit kiestem a gyakorlatból, de próbálom behozni. Felnőttekkel edzek, így könnyebb, mert ők jobban figyelnek rám, és tőlük többet tudok tanulni."

A kjokusin karate seibukai szervezetét Nisida Sihan alapította 1999-ben. Az erőkaraténak is nevezett kjokushinhoz hozzáadta a hagyományos karate technikáit, a kínai kenpót és a japán dzsúdzsucut.

"A seibukai a gyorsaságot és a lendületet használja ki, az ellenfél támadását használjuk fel védekezésre. Az erőkarate puszta kézzel való verekedést jelent, semmilyen eszközt nem használunk, bár most a seibukai néhány formagyakorlatánál van bambuszbot" - magyarázza Bódis.

Forrás: Bódis Gréta
Az alsó sorban balról a második

A laikusok számára ijesztő és látványos téglatörést viszont még nem próbálta ki a fekete öves gyerek: "Ilyen bemutatókon szokott lenni, de a mi szervezetünkben nem volt még. Mi utcai helyzeteket szimulálunk, azokat viszont jól begyakoroljuk. Részben azért is fogtam bele, mert ez önbizalmat ad, és valamilyen védelmet biztosít, ha megtámadnának, bár szerencsére eddig semmi ilyesmi nem fordult elő. Az edzéseken a küzdelmeknél van sípcsontvédőnk, kesztyűnk, fejvédőnk, ezen kívül pedig formagyakorlatokat végzünk."

Karácsonyra fekete öv

A nyári övszerző vizsga ugyancsak a fenti két részből állt, először a kilenc év alatt megtanult formagyakorlatokat mutatta be Bódis, kizárólag a klubtársai és a vizsgáztatói előtt, majd hétperces menetek következtek váltakozó ellenfelekkel, immár szülők és szurkolók jelenlétében. A Veszprém megyei karatést felnőttekkel állították párba, mert a korosztályában nem akadt megfelelő ellenfele.


Hónapokkal a sikeres vizsga után aztán megérkezett az öv, egyenesen Japánból, mivel a tapolcai klub közvetlenül egy japán egyesülethez tartozik. Bódis nevét japán írásjelekkel hímezték az övre.

"Nagyon jó érzés volt átvenni, az egyik álmom teljesült. Karácsonyi ajándéknak is beillett, mert egy héttel az ünnepek előtt kaptam meg" - mondja. "Jólesett, hogy a barátaim büszkék rám."

Négy év múlva ismét büszkék lehetnek majd, a gyerekként fekete övet szerzőknek ugyanis 18 évesen meg kell ismételniük a vizsgát. "Ott szinte ugyanezek a feladatok, csak több lesz a küzdelem rész, illetve technikában is bonyolultabb kicsit, de nem sokkal."

Bőven voltak kék-zöld foltok

Mindez egyszerűen hangzik, ám néhány akadályt Bódisnak is le kellett győznie, mire kiérdemelte a kultikus tárgyat.

"A szüleim nagyon féltettek, főleg anyukám, mikor beült a küzdelmekre. De a kék-zöld foltoknál komolyabb sérülésem nem volt szerencsére, az viszont bőven. Versenyen előfordul kéz- vagy lábtörés, de annál súlyosabb azért nincs, mert vannak védőfelszerelések."

Forrás: Bódis Csaba

Versenyen ugyanakkor immár hatodik éve nem indult Bódis, aki 2006-ban megnyerte a diákolimpiát. Tavaly is indult volna ugyanezen a versenyen, de nem volt ellenfele a korcsoportjában.

A gyerekfejjel megszerzett fekete öv miatt győzelmek nélkül is sok újság keresi, amit örömmel fogad: "Nagyon meglepődtem, nem számítottam ilyen érdeklődésre. De örülök neki, és annak is, hogy büszkék rám az emberek az egész országban."

A küzdősporttal járó elfoglaltság nem hátráltatja a tanulást: "Jól megy. Mivel már nagycsoportos korom óta karatézom, az iskolát is így kezdtem, és hiányoznának is az edzések, ha nem lennének."

Bódis további célja szintén a karatéhoz kapcsolódik, szeretne egyszer eljutni Japánba és ott edzeni, amire a klubján keresztül lehet majd esélye.