Vágólapra másolva!

Biciklin érte el a Déli-sarkot egy brit riporter

Megérkezett a Déli-sarkra az Antarktiszt biciklin meghódító brit televíziós műsorvezető. A 28 éves Helen Skelton az első biciklis, akinek sikerült eljutnia a Déli-sarkra.

Skelton január negyedikén vágott neki az erőt próbáló kihívásnak egy különleges, jégre szabott kerékpáron, és szombat késő este fejezte be több mint 800 kilométeres útját.

A BBC televíziós csatorna Blue Peter című gyermekműsorának házigazdája a Sport Relief nevű jótékonysági kezdeményezés keretében vágott neki az útnak azzal a céllal, hogy ő lesz az első, aki biciklin éri el a Déli-sarkot.

A hóviharokkal és fagyos szelekkel kísért 805 kilométeres táv nagy részét kerékpáron, néhány szakaszt pedig szélsárkányhoz erősített szánon és gyalog tette meg gyakran mínusz 48 Celsius-fokban. A természeti erők ellen vívott harc mellett a műsorvezetőnek 82 kilogrammnyi felszerelést és élelmiszer-ellátmányt is maga után kellett húznia szánon.

"Hatalmas kaland volt, és időnként úgy éreztem, soha nem lesz vége. A legkülönbözőbb helyeken sajog a testem, lelkileg kimerültem, és az elmúlt harminc nap során csak egyszer tudtam mosakodni. Hihetetlen érzés a Dél-sarkon állni" - idézte Skelton szavait a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

A műsorvezető tavaly egy több mint 3200 kilométeres kajaktúrán vett részt az Amazonas folyón.