Vágólapra másolva!
Szerbiában akár munkaszüneti nap is lehetett volna a hétfő, ha Novak Djokovic AusOpen-elsősége és a vízilabda-válogatott Eb-aranyérme után a férfikézilabda-csapat is megnyerte volna az Európa-bajnokságot. Belgrádban vasárnap nagyobb rendőri készültség volt, mint a háború idején, hétfő este a nagy hideg ellenére is százezres tömeget várnak a parlament elé, az ünneplés pedig Djokovic keddi érkezésekor tovább folytatódhat.

Szerbiában úgy fogják fel a vasárnapi sikereket, mintha tripláztak volna. A Blic címlapján "Köszönjük, bajnokok!" címmel a melbourne-i Grand Slam-tornán diadalmaskodó Novak Djokovic és az Eindhovenben Európa-bajnoki elsőséget nyerő szerb pólóválogatott fotói mellett ott található Momir Ilic, a szerb kézilabda-válogatott ásza is, aki a hazai Eb-n szerzett trófeát emeli a magasba, rajta egy nagy kettes számmal, hiszen a csapat ezüstérmes lett. A Sportski zurnal sem tett különbséget, "Az aranyosaknak aranyérem, serleg és ezüstérem" címlappal jelent meg.

"A szerbek nem zavartatják magukat, ők három aranyat ünnepelnek" - mondta érdeklődésünkre Tőke János, a vajdasági Magyar Szó sportrovatának vezetője. "Belgrádban a kézilabda-Eb bronzmérkőzésén a spanyolok sem nagyon értették, hogy 24-19-nél a műsorközlő miért nem azt mondta be, hogy 'a gólszerző Cupic', hanem azt, hogy Novak Djokovic megnyerte az Australian Opent."

Filipovics Vladan magyar-szerb döntőket várt

A magyar állampolgársággal is rendelkező, a többek között Gera Zoltán, Juhász Roland és Huszti Szabolcs karrierjét is egyengető szerb játékosügynök, Filipovics Vladan szerint vasárnap egész Szerbia egész nap a televízió előtt ült. A futballmenedzser nem csodálkozott a szerbek diadalain: "Tudjuk, hogy a szerbek milyenek, sportnép vagyunk, és ezek a sikerek nagyon sokat jelentenek, amikor nehéz helyzetben van az ország. Ilyenkor mindenki alig várja, hogy valamilyen sikerélmény érje. Kicsit azért lehet hiányérzetünk, hogy a kézisek nem tudtak nyerni, de reálisan nézve az Eb előtt senki nem gondolta, hogy az elődöntőig juthatunk."

Filipovics úgy látja, Djokovic sikere jelenti a legtöbbet a szurkolók számára, ő most a legnépszerűbb szerb sportoló. "Nemcsak a világ legjobb teniszezője, de szerintem jelenleg ő a világ jelenlegi legjobb sportolója" - mondta a Nadal-Federer hegemóniát megtörve jelenleg egyeduralkodó játékosról. Hozzátette: abban bízott, hogy mindkét Európa-bajnokságon magyar-szerb döntő lesz, és meg van róla győződve, hogy a londoni olimpia pólótornáján ennek a két országnak a válogatottja csap majd össze. "Szerintem ez a két pólócsapat a legerősebb, nüánszok fognak dönteni közöttük majd az olimpián."

Úgy véli, a sikerekhez megfelelő támogatást kapnak a szerb sportolók, de jelzésértékű, hogy sokan inkább külföldre igazolnak, mert ott többet kereshetnek. "Szerintem az a legjobb támogatás, hogy egy-egy ilyen eseményen 20 ezer néző szorít a csapatért, úgy, mint például a szerb-horvát kézielődöntőben."

Vujinék még Djokoviccsal is ünnepelnek

"Óriási, történelmi dolgot vittünk véghez, hiszen sohasem fordult még elő olyan nap a szerb sportéletben, hogy ilyen hármas sikert érjünk el" - nyilatkozta az [origo]-nak Marko Vujin, a Veszprém átlövője. A szerb klasszis elmondta, kicsit szomorúak voltak ugyan a Dániával szemben elveszített döntő után, de utólag úgy érzi, az ezüstérem is komoly teljesítmény.

"A labdás játékokat tekintve a kézilabda-Eb a legerősebb, itt a tizenhat csapat közül bárki képes legyőzni bárkit. Sajnos mi elfáradtunk a sorozat végére, nem volt bennünk annyi emóció, a hangulat se volt olyan, mint a horvátok elleni elődöntőn" - mondta Vujin a meccsről, amelynek légkörét a horvát csapat szóvivője szörnyűnek nevezte, többek között a gyilkolásról szóló rigmusok miatt.

Forrás: AFP/Franck Fife

Vujin még nem egyeztetett Mocsai Lajossal, de úgy véli, csak csütörtökön vagy pénteken tér vissza veszprémi klubjához, addig több program vár rá Szerbiában. "Hihetetlen érzés, ahogy a szurkolók rajongása körülvesz bennünket, mindenhol megállítanak bennünket. Ma este százezer embert várnak a belgrádi ünneplésre, de várhatóan kedden is hasonló vár ránk, jön ugyanis haza Djokovic, és kérték, a pólósokkal együtt ismét tegyük tiszteletünket a parlamentnél" - lelkendezett Vujin, aki szerint soha, semmilyen sportág mérkőzését nem nézték annyian, mint a szerb-horvát elődöntőt, amit a jugoszláv tagállamokban 15 millióan kísértek figyelemmel a televízión keresztül.

A Blic pénteki nézettségi adatokat közölt, amelyek valóban azt mutatják, hogy már akkor fél Szerbia a tévé előtt ült. A kézisek Horvátország elleni elődöntőjét 2,7 millióan nézték, a pólósok Olaszország elleni elődöntőjére 2,4 millióan, Djokovic Murray ellen vívott mérkőzésére pedig 2,3 millióan voltak kíváncsiak. Ez 40-50 százalék közötti nézettséget jelentett, ami vasárnapra biztosan ötven százalék fölé emelkedett.

Szent Száva is segített

Több szerb médiumban is azt szorgalmazták, hogy ha mindhárom aranyérmet sikerül megnyerni, akkor hétfőn rendeljenek el munkaszüneti napot az országban, sőt, akadtak, akik az egész hetet ünneppé nyilváníttatták volna. A szerbiai történéseket követő forrásaink szerint a politikai vezetés is kapható lett volna erre, már csak azért is, mert a görögök is megtették, amikor 2004-ben megnyerték a foci-Eb-t.

Január 27-én, pénteken egyébként nemzeti ünnep volt, Szent Szávát, a szerb államiság megteremtőjét, az ortodox egyház alapítóját ünnepelték. Miután Djokovic mellett a pólósok és a kézisek is nyertek aznap, Darko Stanic, a kézisek világklasszis kapusa úgy nyilatkozott, nem is lehetett más az eredmény, hiszen Szent Száva segítette őket.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A kézilabda-Eb belgrádi helyszínen lévő húszezer néző a bronzmeccs és a döntő közötti szünetben csoportokat alkotva elfoglalta a csarnok tévéit, és ott nézte a pólódöntőt, a kéziseket pedig bemelegítés közben az Európa-bajnoki diadal hírével próbálta még inkább feltüzelni a helyi szpíker.

A szerb rendőrség a péntek esti, horvátok elleni elődöntő idején 23 embert állított elő, vasárnap viszont sikerült elejét venni, hogy az ünneplés randalírozásba forduljon, este a rendfenntartók óriási erőkkel vonultak fel a fővárosban. "Ennyi kommandóst, rendőrt és nyomozót sohasem láttunk még, ilyen készültség még a háború alatt sem volt" - mondta Tőke, aki a Belgrád-Szabadka közötti autóúton egy rendőrrel sem találkozott, valószínűleg mindenkit Belgrádba vezényeltek a kézilabdadöntő idejére.

Zúg majd a "Srbija, Srbija"

A hurráhangulat még azt is feledtette, hogy pénteken egy szurkoló kis híján megvakította Zarko Sesumot a kézilabdacsarnokban. Valószínűleg a horvátok egyik játékosát akarta megdobni egy öngyújtóval, de a saját csapatából találta el a Veszprémben is megfordult kézist. A tettest azóta sem kerítették elő.

A fővárosban vasárnap este még csak kisebb ünneplések voltak, a szokásoknak megfelelően a felzászlózott autók dudaszóval harsogtak végig a sugárutakon. Belgrádon kívül még Észak-Koszovóban voltak ünneplések, Kosovska Mitrovicán a felállított barikádokon éltették a két elsőséget és az ezüstérmet.

Ahogy Vujin is említette, a szerb vízilabda- és kézilabda-szövetség hétfő este nyolc órára hirdetett bulit a belgrádi Köztársasági Parlament elé, ahol minden nagy világverseny után megünneplik a szerbek a hőseiket. A tavalyi vb-ezüstérem után a parlament erkélyéről üdvözölték a pólósok a tömeget, most ugyanez a feladat vár a két csapatsportág képviselőire.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Tőke szerint bár elrettentő lehet a nagy hideg (vasárnap este mínusz nyolc fokot mértek Belgrádban), valószínűleg így is kimegy 50-100 ezer ember, és zúg majd a "Srbija, Srbija".

"Szerbiában nagyon sokan nagyon rosszul élnek. Vannak olyanok, akik egy egész hónapot végigdolgoznak, és csak 150-200 eurót visznek haza. De jön egy ilyen siker, és akkor mindent elfelejtenek, azt is, hogy tegnap még nem tudtak cipőt venni a gyereknek. A politikusok is próbálják meglovagolni az eredményeket, egy ilyen sikersorozattal akár a tavaszi választásokat is meg lehet nyerni."

Divac mindenkinek köszönetet mondott

Vlade Divac, a Los Angeles Lakers egykori kiváló kosarasa, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke is köszöntötte Szerbia hőseit, köszönetet mondott mindenkinek, hogy méltó módon mutatták be az országot az egész világnak. Kijelentette, "Szerbia legjobb terméke a sportoló", Djokovicot harciasnak és kitartónak nevezte, a kézilabdázóknak megköszönte, hogy visszaadták a sportág régi fényét. A vízilabda-válogatott sikeréről azt mondta, reméli, ez az Eb-arany jó felkészülésül szolgált az olimpiára, amelyet hosszú idő után ismét megnyerhet az együttes.

Forrás: AFP/Ryan Pierse

A szerb újságok Djokovicot idézték, aki szinte bocsánatot kért amiatt, hogy ennyire elhúzta a döntőt, mert így annyira megcsúszott az idővel és a sajtótájékoztatóval, hogy szinte csak a második félidőben tudott bekapcsolódni a kézidöntőbe.