Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint vasárnap éjszaka fél egykor megismétlődik a 2008-as Super Bowl, a New England Patriots és a New York Giants csap össze Indianapolisban az amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjében. Mindkét csapat a negyedik bajnoki címére hajt, a döntőnek magyar szereplője is lesz. Van, aki közel egymillió forintért vesz jegyet a világ egyik legnézetteb sporteseményére, a tévés reklámokért másodpercenként 26 millió forintot kérnek.

Soha nem látott népszerűségnek örvend az amerikaifutball, a Super Bowl pedig már régóta a legnézettebb esemény az Egyesült Államokban. Tavaly rekordot jelentő, 111 millió amerikai nézte a Green Bay Packers-Pittsburgh Steelers meccset, de egy felmérés szerint 163 millió amerikai látott legalább hat percet a nagydöntőből. Ennél is nagyobb nézettséget várnak az idei finálétól, ahol a New England Patriots és a New York Giants csap össze, így megismétlődik a 2008-as Super Bowl, akkor némi meglepetésre az Eli Manning vezette Giants nyert 17-14-re. Ha akkor a Patriots győz, akkor megdöntötte volna a Miami Dolphins veretlen szezonrekordját (17-0), ám így 18-1-gyel zárta az idényt.

A reklámozóknál is a legnagyobb meccs

A félelmetesen magas nézőszám miatt a Super Bowlt a reklámok versenyének is tartják, a gyártók hónapokat készülnek arra, hogy elkészítsenek egy-egy ütős reklámot, amelyet a meccs alatti szünetekben mutatnak be először a tévében (persze az internetre jóval korábban kikerülnek a videók). Főleg nagy világmárkák és autógyárak hirdetnek a csillagászati összegű reklámidő miatt, hiszen egy félperces spotért 3,5 millió dollárt (kb. 777 millió forint) kérnek, ez a mostani árfolyamot tekintve másodpercenként közel 26 millió forintnak felel meg.

Garantáltan nem csak a touchdownoknál lesz nagy sikítás, hiszen David Beckham is feltűnik majd a képernyőn, méghozzá félmeztelenül. Az Egyesült Államokban élő angol focisztár a testére varratott tetoválások mellett legújabb alsóneműjét mutatja be, amelyet állítólag ő maga tervezett másfél éven keresztül. Ez a reklám is idő előtt felkerült az internetre, néhány nap alatt többszázezren nézték meg, a Super Bowl alatt azonban több millió emberhez fog eljutni Beckham alsónadrág-ajánlata.

Amitől még Madonna is izgul

A reklámozókon kívül a zenészeknek is hatalmas megtiszteltetés és szakmai kihívás, ha felléphetnek a Super Bowlon. A meccs előtt a kétszeres Grammy-díjas Kelly Clarkson énekli majd el az amerikai himnuszt, a nagyszünetben, a Halftime Showban pedig Madonna próbálja elkápráztatni a közönséget, legnagyobb slágerei mellé egy vadonatúj dalt is ígért, a Give Me All Your Luvin'-t. Az 53 éves énekesnő több évtizede van a showbizniszben, de egy talk show-ban elárulta, hogy soha nem izgult még annyira, mint most.

Forrás: AFP/Getty/Scott Halleran
Madonna a Super Bowl sajtótájékoztatóján, a helyszíni képgalériáért kattintson a fotóra!

"Tisztában vagyok vele, hogy a Super Bowl Amerikában a legszentebb dolog, a világ legjobb show-ját kell a színpadra tennem." Madonna annyit elárult a kiskoncertről, hogy rendkívül látványos lesz, de a mellbimbóját nem fogja megmutatni, utalva ezzel Janet Jackson és Justin Timberlake 2004-es botrányára.

Közismerten nem a legjobb barátja Madonnának Elton John, aki gyorsan ki is használta az alkalmat arra, hogy odaszúrjon egyet kollégájának, szerinte playbackelni fog. "Én nem vállalnám ezt a fellépést, de Madonnának azért van egy tanácsom, tátogjon ügyesen, mert nagyon sokan fogják látni."

Minden idők egyik leglátványosabb Halftime Show-ja Michael Jackson előadásában 1993-ból:

A Super Bowlon nemcsak a pályán és a nagyszünetben hemzsegnek a sztárok, hanem a lelátón is, a tavalyi döntőt például a helyszínen tekintette meg - a teljeség igénye nélkül - Hugh Jackman, John Travolta, Adam Sandler, Jennifer Aniston, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, Owen Wilson, Jamie Foxx és Cameron Diaz.

50 Cent és Serena Williams is a Giantsnek szurkol

Vélhetően most sem lesz ez másképp, hiszen a sztárvilág egy része is már hetek óta a Super Bowl bővületében él, a híres amerikai rapper, 50 Cent például egészen addig ment, hogy a Twitteren egyik követőjének megígérte, ha kedvenc csapata, a New York Giants kikap, akkor feltesz a közösségi oldalra egy fotót a péniszéről. Ha viszont a Giants nyer, akkor a twitterező nő mutatja meg neki a mellét.

Nem ment bele ilyen átgondolatlan ígéretekbe Serena Williams, a korábbi világelső teniszezőnő azonban szintén a Giantsnek drukkol. "Mindig is a kisebb testvérnek szurkolok, mert én is fiatalabb vagyok Venusnál" - mondta Serena, utalva arra, hogy a New York-iak irányítója, Eli Manning kevesebbet van a reflektorfényben, mint bátyja, Peyton Manning. Pedig mindkettőjüknek egy-egy Super Bowl-győzelme van, így a kevésbé nagy tehetségnek tartott öcs pont az idén sérülés miatt szinte az egész idényt kihagyó Peyton csapatának pályáján, Indianapolisban előzheti meg testvérét, aki történetesen a liga legjobban fizetett játékosa.

Az egyik legnagyobb játékgyártó, az EA Sports minden évben megtippeli és lejátssza az aktuális Super Bowlt, ha rajtuk múlik, akkor 50 Cent és Serena Williams fog örülni, ugyanis a szimulációjuk szerint 24-24 után egy field goallal (ha a támadásban lévő csapat három kísérlet után nem tudott megtenni 10 yardot, akkor három pontért az ellenfél kapujába rúghatja a labdát onnan, ameddig sikerült eljutnia) 27-24-re a Giants nyer, a döntő legeredményesebb játékosa (MVP) pedig Eli Manning lesz. Persze nem bíztatunk senkit arra, hogy ennek alapján tegye meg tippjét a fogadóirodában, de az tény, hogy játék készítői az elmúlt nyolc Super Bowlból hatszor eltalálták a győztes kilétét.

Az EA Sports az idén is lejátszotta a Super Bowlt:

Brady visszavág a kis Manningnek?

Egy amerikaifoci-csapat egyik legfontosabb láncszeme az irányító, ezt a meccset is több média a háromszoros Super Bowl-győztes Tom Brady (New England Patriots) és az egy Super Bowl-gyűrűvel rendelkező Eli Manning (New York Giants) csatájának harangozza be. Az NFL-ben minden apróságot lejegyeznek, így előálltak most is a két irányítóról néhány érdekes statisztikai mutatóval:

- A 2012-es Super Bowl lesz az első, ahol két olyan irányító feszül egymásnak, aki korábban elnyerte már az MVP-címet egy nagydöntőben.

- Ez lesz a harmadik olyan Super Bowl, amelyen visszavágót játszik egymás ellen két irányító. Brady és Manning 2008-ban küzdött meg egymással, korábban Terry Bradshaw és Roger Staubach, valamint Troy Aikman és Jim Kelly is kétszer találkozott a döntőben, mindkétszer Bradshaw és Aikman nyert, a mostani párharcban Eli Manning vezet.

- Az idén Brady 5.235, Manning pedig 4.933 yardot passzolt, ez összesen 10.168 yard, ez az NFL történetében a legtöbb, amit a Super Bowlba eljutott két csapat irányítója összesen passzolt. Kettejük előző, 2008-as döntőjében 8.412 volt ez a szám, az minden idők negyedik helyét jelenti a rangsorban.

Forrás:  AFP/Getty/Jim Rogash
Brady az idei szezonban egyszer már gratulálhatott Manningnek, a Giants novemberben 24-20-ra nyert

- A Bill Belichick-Tom Brady kettős a legtöbb Super Bowlba jutott edző-irányító páros az NFL történetében, ötödször küzdenek meg egymás oldalán a Vince Lombardi-trófeáért.

Rákból felépült játékos is pályára lép

Kovács Sándor, a Sport TV szakkommentátora szerint is fontos az irányítók szerepe, de nem biztos, hogy ők fognak dönteni ezen a meccsen. "Aki látta a Giants és a Patriots négy évvel ezelőtti döntőjét, az azóta hisz a csodákban, de ez a meccs biztosan más lesz, mert mindkét csapat más stratégiával menetelt eddig. Ez a Super Bowl a line of scrimmage-en (erről a képzeletbeli vonalról indítják a támadást) fog eldőlni, kérdés, hogy a New York félelmetes pass-rusher (célja a szerelés, az irányító siettetése vagy rúgás esetében a blokkolás illetve annak zavarása) négyese hogyan tudja majd késleltetni a New England hidegvérű irányítóját, Tom Bradyt, hogy Matt Light, Nate Solder, Brian Waters és Logan Mankins fel tudja-e majd tartóztatni Justin Tuckot, Jason Pierre Pault, Osi Umenyiorát és Rocky Bernardot."

Kovács Sándor szerint ezek mellett eltörpül majd, hogy mennyire dadog a labda Deion Branch kezében, és hogy le tudják-e kapcsolni a Patriots másik elkapóját, Wes Welkert. Lényeges ugyanakkor, hogy mennyit tud majd futni a New England Danny Woodheaddel, Ben Jarvus Green Ellisszel és Kevin Faulkkal, valamint, hogy a két tight endet (a támadófal mellett elhelyezkedő játékos feladata, futójátéknál a blokkolás, passzjátéknál blokkolhat, és elkaphatja az irányító passzát is) Aaron Hernandezt és Rob Gronkowskit meg tudják-e állítani a New York-iak. Gronkowski játéka egyébként több internetes forrás szerint is kérdéses, hiszen bokasérülése miatt több edzést is kihagyott, de a szakértők kizártnak tartják, hogy a liga egyik legjobb tight endjét ne drótozzák össze a Super Bowlra.

Eldöntheti a meccset az is, hogy a Patriots védelme mit kezd majd a Giants két remek futójával, Brandon Jacobsszal és Ahmad Bradshaw-val, fel tudják-e tartóztani az elkapót, Victor Cruzt, és tudják-e siettetni az irányítót, Eli Manninget, főleg a negyedik negyedben.

"Ki kell emelni Mark Herzlich történetét is, a New York linebackere rákból épült fel, két évvel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy valaha járni tud majd, most pedig a világ egyik legnagyobb sporteseményére készül" - mondta Kovács.

Forrás: AFP
Herzlich visszatérése után, egyetemi éveiben

A most 24 éves Herzlichnél három évvel ezelőtt csontrákot állapítottak meg, két lehetősége volt, az egyik, hogy a rákos combcsontját kiveszik, helyére csípőelemeket tesznek, így biztosan leküzdi a betegséget, viszont többé nem sportolhat, a másik lehetőség pedig a kemoterápiás kezelés, amely jóval kockázatosabb, de ha eredményes lesz, akkor még focizhat is. Herzlich az orvosok tanácsa ellenére utóbbit választotta, hiszen ötéves kora óta az volt az álma, hogy Super Bowlon szerepeljen.

A kemoterápiás kezeléssel meggyógyult, kapott a térdébe egy titánrudat, másfél évig napi nyolc órán át speciális edzéseket végzett, visszatért egy egyetemi csapatba, majd a Giantshez került, most pedig a Super Bowlra készül. Amikor megérkezett a New York-i csapat Indianapolisba, akkor besétált a stadionba, megkért mindenkit, hogy hagyják magára, percekig ott állt, majd amikor már annyira remegett a lába, hogy nem bírta tovább, akkor leült a pálya közepére, és sírva fakadt.

Meskó: Temesvárról a Super Bowlra

A döntőnek Meskó Zoltán személyében magyar szereplője is lesz. A New England rúgója (punter) 1986-ban született Temesváron, tízéves volt, amikor családja nyert a zöldkártyalottón, eladták minden vagyonukat, és néhány bőrönddel kivándoroltak az Egyesült Államokba. Először New Yorkban éltek, majd Cleveland közelébe költöztek. Európában labdarúgóként játszott, majd az Egyesült Államokban azért állt át az amerikaifocira, mert egyetemi ösztöndíjat lehetett így szerezni, megkönnyítve ezzel családja anyagi helyzetét. Társai jóval erősebbek voltak, de nem tudták jól eltalálni a labdát, Meskónak az európai fociban megszerzett rúgótechnika segített abban, hogy korosztálya legjobbjai közé emelkedjen, 2010-ben pedig draftolta őt a Patriots, ahol rengeteget fejlődött, és a csapat elsőszámú puntere lett.

Forrás: AFP/Getty/Jim Rogash
Meskó (balra) és Gostkowski jól megérti egymást a pályán

Korábban a Michigan Wolverines együttesében is csapattársa volt a New England jelenlegi irányítója, Tom Brady. Meskó élete első Super Bowljára készül, és valószínűleg nemcsak punterként, hanem Stephen Gostkowski holdereként is szóhoz juthat az indianapolisi döntőben, tehát ő lesz, aki leteszi a labdát a field goalnál.


A strandlabda és a frizbi is tiltólistás

A jegyárak természetesen nem a magyar pénztárcához igazodnak, ugyanis 800-1200 dollárt (kb. 177 ezer és 266 ezer forint között) is elkérhetnek egy belépőért, melyekért licitálós oldalakon most már átlagosan 4300 dollárt (kb. 954 ezer forintot) fizetnek, de a legolcsóbb jegyért is 2600 dollárt (kb. 577 ezer forint) kínálnak a fanatikusok.

A hatóságok kiadtak egy listát, ezen azok a tárgyak szerepelnek, amelyeket elkoboznak a bejáratnál a szurkolóktól. Eszerint fegyvert, tűzijátékot, videokamerát, esernyőt, babakocsit, strandlabdát, frizbit, botot, lézert, hátizsákot, konzervet, hajlakkot, távcsövet, paprikaspray-t, zászlót és dudát tilos bevinni a stadionba. Ennek ellenére fergetes hangulat lesz az Indianapolis stadionjában, amely 63 ezer férőhelyes, de 70 ezerre bővíthető.

A mérkőzést a Sport Televízió vasárnap élőben közvetíti a helyszínről, 22 órakor kezdődik a felvezető műsor, szöveges formában pedig az [origo]-n is nyomon követhető lesz a fél 1-kor kezdődő találkozó.