Vágólapra másolva!

Sinka Brigitta 84 évesen döntené meg Capablanca sakkrekordját

Az 1920-as éven nagy kubai sakkbajnoka, José Raúl Capablanca pályafutása során 13 545 mérkőzést vívott, ezt a rekordot készül megdönteni a 84 éves Sinka Brigitta, aki csütörtökön megkapta a Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetést.

"Olyan napszámos ő, aki túl van a 10 ezredik partiján is, rengeteg fiatalba beoltva a sakkozás szeretetét. Külön öröm számomra, hogy misszióját folytatja, mert én is szeretném, hogy minél több magyar gyerek ismerkedjék meg a sakkal, amely sok mindenre megtanít" - mondta Schmitt Pál, aki csütörtökön a Sándor-palotában a Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetést adta át Sinka Brigitta sakkmesternek.

A 84 éves kitüntetett az ünnepségen azt mondta, nem tudja, hogy rászolgált-e vagy sem az elismerésre, azt azonban ígéri, nem hagyja abba, hanem folytatja tovább tevékenységét. Majd sakkjátszmára invitálta az államfőt, akivel egy-egy lépés megtétele után döntetlenben egyezett meg.

A nagymesternő elárulta, hogy 13 ezer 600 szimultánparti elérése a célja.

"Hogy miért éppen ennyi? Azért, mert az 1920-as évek nagy bajnoka, a kubai Capablanca 13 ezer 545 mérkőzést vívott, és én ezt a rekordot is szeretném felülmúlni" - nyilatkozta.

Sinka Brigittának tavaly nyáron is elismerték munkásságát, amikor Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntette ki, novemberben pedig díszpolgárrá avatták szülőhelyén, Békésszentandráson.

A nagyközség történetének harmadik díszpolgára különleges módját választotta az ünneplésnek: 46 táblás sakkszimultánt adott, amelyen átlépte a tízezres határt; partijainak száma a korábban vesztesek helyére beült ellenfelekkel együtt 10 004-re emelkedett. Az egyedülálló teljesítményével Guinness-rekordot elért sakkmesternő mérlege imponáló: az eddigi játszmái közül 8618 végződött az ő győzelmével, 922 lett döntetlen és csak 464 alkalommal kapott ki.

Sinka Brigitta kétszer volt második a magyar női sakkbajnokságon és két sakkolimpiára nevezték, de végül mindkétszer lemaradt az utazásról. A több agyvérzés után is kiváló szellemi és fizikai állapotban lévő idős hölgy több mint fél évszázados profi sakkozói pályáján számos hírességgel került kapcsolatba, így Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij, Mihail Tal világbajnokokkal, s több tízezer gyermek sakkszimultán-versenyét szervezte meg.