Vágólapra másolva!
A kőkemény férfi a kamerák kereszttüzében pityergett, a főnöke megrendülve bámult, a csapattársak pedig valószínűleg nem tudják, hogyan tovább - az Indianapolis Colts profi amerikaifutball-csapata kirúgta legendás irányítóját, Peyton Manninget. Az NFL történetének egyik legbiztosabb kezű irányítója elképesztő mennyiségű passzt és gólt hozott a csapatnak. Túl drága volt, mégis sorban állnak érte a csapatok.

Tizennégy évvel ezelőtt Jim Irsay, az Indianapolis Colts amerikaifoci-csapatának tulajdonosa az NFL-draft (amatőrjátékos-börze) előtt nem sokkal magánrepülőt küldött Tennessee-be az akkor 22 éves Peyton Manningért, hogy a milliárdos Miami Beach-i otthonába vigye, és ott együtt reggelizhessenek. Irsay közölte, szeretné rá építeni a csapatot, mire Manning csak ennyit mondott: "Győzni fogok veletek".

Így is lett, tizennégy év alatt kétszer vezette a Coltsot a Super Bowlig, egyszer meg is nyerte, tizenegyszer került be a szezon legjobbjainak év végi gálameccsére (Pro Bowl), négyszer lett az alapszakasz legértékesebb játékosa (MVP), megszámolhatatlan rajongót, szponzort és ezáltal dollármilliókat hozott az Indianapolisnak. Szerdán azonban véget ért az NFL egyik leghosszabb ideje tartó sikersztorija, 14 évvel a Miami Beach-i reggeli után Jim Irsay bejelentette, hogy a Colts megválik Peyton Manningtől.

A válás oka egyszerű: a pénz. A liga legjobban fizetett játékosának szerződésében ugyanis szerepelt egy olyan záradék, hogy ha március nyolcadikán is a keret tagja, akkor 28 millió dollár (közel 6,3 milliárd forint) bónuszt kap. A Colts vezetői pedig úgy döntöttek, nem fizetik ki ezt a pénzt, március hetedikén elküldik a legendát, és új csapatot építenek.

A 35 éves Manning nyakműtétje miatt az egész szezont a pálya széléről nézte végig (korábban 1998-tól egyetlen meccset sem hagyott ki), és mivel évek óta rá építették a csapatot, nem volt meglepő, hogy a Colts történetének egyik legrosszabb szereplését bemutatva két győzelemmel és tizennégy vereséggel zárta az alapszakaszt. Az Indianapolis az idény leggyengébb csapataként az áprilisi drafton először választhat majd, és több mint valószínű, hogy Andrew Luckot szerzi meg. A Stanford Egyetem szupertehetségnek tartott irányítója köré új csapat épülhet, de a vezetőségben is jelentős változások voltak.

Andrew Luck lehet az új Peyton Manning a Coltsnál:


"Tudjuk, hogy semmi sem tart örökké. Az idők változnak, a körülmények változnak, az NFL-ben így mennek a dolgok. Egy dolog azonban nem változik, mindig csikó (a colt magyarul) maradok, mindig is az voltam" - mondta könnyes szemmel Manning, akinek 18-as mezét visszavonultatják Indianapolisban. "Az itt kialakult kapcsolataim nemcsak a játékról és a touchdownpasszokról szólnak, jóval mélyebbek annál. A nevetések, az együtt megélt pillanatok, a rengeteg emlék, ezeket soha nem fogom elfelejteni, mindig velem lesznek."

Ezért tartják minden idők egyik legjobb irányítójának

Peyton Manning mutatói tökéletesen visszaadják, hogy miért tartják az NFL valaha volt egyik legjobb irányítójának. A touchdownpasszokat tekintve Brett Favre (508) és Dan Marino (420) mögött a harmadik helyen áll 399-cel, a még aktív játékosok között majdnem százzal előzi meg Tom Bradyt (300). A passzolt yardokat tekintve (54 828) a harmadik az örökranglistán, kezdő irányítóként 141 győzelme van, ez a negyedik helyre elég, viszont Dan Marinóval holtversenyben ő jutott el a legtöbb meccsen (63) legalább 300 passzolt yardig.


Manning hozzátette, biztosan nem vonul vissza, mert érez még magában erőt és motivációt a játékra, az ajánlatokban pedig dúskálhat. A hírek szerint az Arizona Cardinals, a Miami Dolphins, a Seattle Seahawks, a Tennessee Titans, a San Francisco 49ers, a Washington Redskins, a Denver Broncos és a New York Jets is azonnal megkereste. Szinte mindegyik csapat mellett fel lehet sorakoztatni különböző érveket. Seattle-ben Stan Herring a csapatorvos, aki az Egyesült Államok egyik legelismertebb gerincspecialistája, így a műtét után a legjobb kezekben lenne. A Jetsnél az a Tom Moore a támadásokért felelős edző, akivel korábban Indianapolisban remekül tudott együtt dolgozni, de a legesélyesebbnek a Cardinalst és a Dolphinst tartják az amerikai lapok, mindkét csapatnál adott egy jó mag, de egy klasszis irányító még hiányzik, hogy a rájátszásban is taroljanak.

Manning Irsay jelenlétében búcsúzott el:


Az NFL.com oldal szakírói is csak találgatnak, nézzük, mit mondanak ők!

Jason La Canfora: "A Dolphinsszal van a legnagyobb esélye Super Bowlt nyerni, és ezt ő is tudja. A Jetshez szinte biztos, hogy nem megy, nem fog az öccsével, Eli Manninggel egy városban játszani. Talán még a Seahawks jöhet szóba."

Charley Casserly: "Még jó néhány napot várnunk kell arra, hogy kiderüljön, hol folytatja. Szerintem ő sem hitte el, hogy kirúgják, ezért biztos, hogy nem kezdett még el tárgyalni senkivel. Az NFC Keleti csoportját és New Yorkot elkerüli, a Miami tűnik a legesélyesebbnek, a Tennessee, az Arizona és a Denver pedig sötét ló. Az Indianapolisból Reggie Wayne és Pierre Garcon szintén szabadon igazolható, nagy esélyekkel indul harcba Manningért az a csapat, amelyik szerződteti a két elkapó közül az egyiket."

Bucky Brooks: "A New York Jets illik a legjobban Peyton stílusához, Santonio Holmes és Dustin Keller fantasztikus elkapók, remek célpontok lennének neki, velük képes lenne megnyerni második Super Bowl-gyűrűjét. A Jetsnek ráadásul nagyon agresszív és jó védelme van, ennek köszönhetően Manning többet lehetne a pályán, és sok pontot szerezhetne a támadósorral."

Charles Davis: "Az a legfontosabb, hogy reális esélye legyen a Super Bowlra, és jól tudjon együtt dolgozni a vezetőedzővel. Ezeket figyelembe véve én a San Franciscót mondanám."

Steve Wyche: "Ha Super Bowlt akar nyerni, akkor a Jetset kell választania. Egyébként is itt az ideje, hogy megszabaduljanak a New York-iak az irányítójuktól, Mark Sancheztől, ez pedig egy remek alkalom erre."

Dave Dameshek: "Peyton Miamiba igazol. A Jets szóba sem jöhet, a Redskinsszel nem lenne esélye még az NFC Keleti csoportjának megnyerésére sem. Jeff Ireland, a Dolphins vezetője bankot robbant, és leigazolja Manninget, aki parádés passzokkal fogja tömni Brandon Marshallt Miamiban."

Forrás: AFP/Getty/Andy Lyons
Peyton Manning az idén csak a pálya széléről nézte a meccseket

Jason Smith: "Reálisan nézve a Dolphins vagy a Cardinals, talán még a Jets jöhet szóba, de meggyőződésem, hogy a Chiefs lenne a legjobb választás a számára. Ismerné az ellenfeleket, Dwayne Bowe-val, Steve Breastonnal, Dexter McClusterrel és egy egészséges Tony Moeaki-Jamaal Charles párossal Manning nagyot tudna alkotni".

Adam Rank: "Csikóból (colt) delfinné (dolphins) változik. A Miami most nagy hangsúlyt akar fektetni a franchise-ra, ezt a ziccert pedig nem fogják kihagyni."

Egy azonban biztos, a sajtótájékoztató után Peyton Manning magánrepülőre ült (ezúttal a sajátjára), és akárcsak 14 éve, Miami felé vette az irányt. Az egyik amerikai internetes oldal le is fotózta, amikor a focista kiszállt a gépből. Valószínűleg Miamiban is vacsorázott, ám ezúttal aligha az Indianapolis Colts tulajdonosával.