Vágólapra másolva!
Tojásrántottát eszik, és már jól érzi magát a karib-tengeri Antiguán kikötött Rakonczay Gábor, aki speciális kenujával december 20-án Portugáliából kelt útra azzal a céllal, hogy átszelje az Atlanti-óceánt.

"Jól vagyok most már, éppen egy tojásrántottára várok, amit magyarok készítenek el itt a számomra. Ez már meleg étel lesz, és tányérról fogom enni, fix asztalnál - olyan apróságok ezek, amelyek már hiányoznak egy ideje" - nyilatkozta Rakonczay Gábor az RTL Klub Fókusz című műsorának hétfőn este.

A sportember utoljára február 6-án kapcsolta be műholdas telefonját, utána sokáig nem adott életjelt magáról. "Egy hullám felborította a hajót, amely a feje tetejére állt, aztán úgy maradt, és lett rajta egy tíz centiméter átmérőjű lyuk. Ezen ömlött be az óceánnak a vize" - emlékezett vissza Rakonczay, akinek aztán a kenuját egy másik hullám visszafordította, de szinte mindene elázott.

"Nagyon nehéz volt napról napra túlélni ezt a helyzetet, összeszedni magamat, motivációt keresni a dolgokban, és igazodni az új helyzethez. Bizonyos felszerelések tönkrementek, nem kaptam időjárás-jelentést sem. Aztán arra gondoltam, a család lehet, hogy aggódik, lehet, hogy lemondtak rólam, mert nem találnak" - nyilatkozta a kenus, aki az útja során nyolc hajóval is találkozott, volt olyan, amelyik csak néhány tíz méter távolságra volt tőle.

Forrás: atlantix.eu
Az induláskor készült felvételen látszanak a kabin nyílásai

"Az ember nagyon-nagyon egyedül van. Amikor még működött a műholdas telefonom, és tartottam a kapcsolatot a feleségemmel, akkor is nehéz volt érzékelni a szárazföldet, a civilizációt, a családot, a szeretteket" - mondta az RTL Klubnak, hozzátéve, hogy miután már nem volt telefonja, és mindene vizes lett, még nehezebb volt elviselni a hajóutat.

Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujával - amelyet Fa Nándor tervezett és épített - 2011. december 20-án kezdte meg a teljesítménytúrát, amikor a portugáliai Lagos kikötőjéből kenujával a Kanári-szigetek felé vette az irányt. A tervezett 20 nap helyett 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas közötti távot, az utóbbi kikötőjébe január 6-án érkezett meg. A túra második szakaszában, az óceánon 5200 kilométert tett meg, és a tervek szerint április elején kellett volna kikötnie. Az eredetileg 80 naposra tervezett távot Rakonczay 60 nap alatt tette meg.