Vágólapra másolva!
Az egyetemi szezon klasszis irányítói, Andrew Luck és Robert Griffin III lesznek a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) pénteken hajnalban kezdődő draftjának legnagyobb sztárjai, de rajtuk kívül is számos szupertehetség talál majd NFL-csapatot magának. Többüknek is meggyűlt már a baja a törvénnyel, egyiküket húsz percig kergettek a belvárosban a rendőrök, mire el tudták kapni, de van köztük olyan is, akit csak sokkolóval lehetett megállítani. 

Az idei játékosbörze legnagyobb sztárja Andrew Luck (Stanford), és szinte biztosra vehető, hogy az Indianapolis őt fogja draftolni. A Colts 14 év után elküldte legendás irányítóját, Peyton Manninget, nem tudni, hogy ez megtörtént volna-e akkor is, ha nincs Luck, mindenesetre az Indianapolis hatalmas reményeket fűz a 23 éves játékoshoz, akinek az apja is NFL-irányító volt, sőt a Huston Oilersben együtt játszott Peyton Manning apjával, Archie Manninggel.

A szakértők szerint Andrew Luckhoz hasonlóan tehetséges irányító tíz éve nem került ki az egyetemisták közül, de az ESPN amerikai csatorna egészen odáig ment, hogy John Elway 1983-as draftolása óta nem volt ekkora irányítótehetség a játékosbörzén. Az NFL LeBron Jamesének tartott Luck tökéletes testi adottságai (193 centi magas, 106 kilós) mellé páratlan dobótechnika párosul, hibátlan spirálban repíti a labdát, így könnyebb azt elkapni, a dobások pontosságát tekintve a mutatói már most jobbak több NFL-es irányítóénál.

Stílusában Aaron Rodgershez is hasonlítják, remekül mozog és lát a pályán, szakértők szerint hatalmas előnye, hogy - akárcsak Peyton Manningnek - rengeteg játék van a fejében, edzőként is tud gondolkozni a pályán, és akkor sem jön zavarba, ha futni kell. A rendkívül intelligens játékosnak tartott Luck már tavaly is az NFL-be igazolhatott volna, ám úgy döntött, hogy inkább lediplomázik.

Igazi vezéregyéniség a pályán kívül is, tökéletesen alkalmas arra, hogy egy egész franchise-t építsenek fel rá, az egyik legnagyobb sportszergyártó már fel is karolta, és reklámot is forgatott vele. Indianapolisban pedig legalább tíz évre terveznek, akárcsak 14 éve Peyton Manninggel.

Andrew Luck:


Hogy zajlik a draft?

Az NFL draft a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság 1936-ban életre hívott játékosbörzéje, ahol a csapatok a college szezonból kikerülő, főleg egyetemista és főiskolás játékosokból választanak. Az előző NFL-idény legrosszabb mérleggel rendelkező csapata - jelen esetben az Indianapolis Colts - választhat először, a második leggyengébb másodszor, és így tovább, míg a Super Bowl-győztes - jelen esetben a New York Giants - utolsóként.

A Carolina tavaly így választotta ki Cam Newtont:


A draftot már hagyományosan New Yorkban rendezik meg Roger Goodell, az NFL mindenhatójának elnöklésével. Három napon át tart, az idén magyar idő szerint pénteken hajnali 2 órakor rendezik az első kört, egy nappal később, éjfélkor a második és a harmadik kört, szombaton 18 órakor pedig az utolsó négy kört. Az első körben a csapatoknak tíz percük van, hogy lecsapjanak a nekik megfelelő játékosra, a másodikban hét, a következő körökben pedig öt perc, ha ezt túllépik, akkor automatikusan a következő csapat választhat. A Bowl.hu segítségével élőben lehet követni a draftot ezen a linken.



A Baylor irányítóját, Robert Griffin III-at a legutóbbi college szezon abszolút legjobbjának választották, Luckot is megelőzte a szavazáson. Nem csoda, hiszen parádés idényt produkált, hatszor eladta a labdát, de adott 36 touchdownpasszt, és futott is 9 TD-t.

Griffin 1990-ben Japánban született, ugyanis katona szülei épp ott állomásoztak, 1997-ben költöztek vissza Texasba. Először atlétikában ért el kiemelkedő eredményeket, 110 és 300 méteres gátfutásban többször is megdöntötte a korosztályos állami rekordot, később 400 méteren is állami bajnok volt. A középiskolában kezdett el komolyabban foglalkozni az amerikaifocival, de kosárlabdában is nagy tehetségnek tartották. Első fociszezonjában azonban 2001 yardot passzolt, mindössze kétszer adta el a labdát, viszont kiosztott 25 TD-passzt, 876 yardot futott, és nyolc touchdownt is szerzett, ezzel a remek teljesítménnyel pedig megpecsételődött a sorsa.

A 188 centi magas, 101 kilós Griffin nem csak fantasztikus atletikus képességei miatt emelkedik ki az egyetemi irányítók közül. A mobilitása miatt Michael Vickhez és Cam Newtonhoz hasonlítják, viszont már most jóval pontosabb náluk, főleg a hosszú indításai átlagon felüliek. Intelligenciája nem csupán a pályán nyilvánul meg, politikai tudományokból diplomázott. Az edzői szerint rendkívül megnyerő személyiség, a csapattársai felnéznek rá, igazi példakép lehet az NFL-ben is. Luckhoz hasonlóan már rá is lecsapott egy másik világmárka, amellyel reklámfilmet is forgatott.

Minden bizonnyal a Washingtonnál fog kikötni, ahol az eddigi irányító, Rex Grossman nemrég hosszabbította meg az idén lejáró szerződését, viszont csak egy évre írt alá, így valószínűleg adnak Griffinnek egy szezont, hogy megismerje a csapatot, elsajátítsa a játékokat, és hozzászokjon az NFL-hez, mielőtt első számú irányító lenne a Redskinsnél. Az egyik amerikai show-műsorban azt tanácsolták Grossmannak, hogy csak a monogramját (RG) írassa a mezére, megkönnyítve a feliratozó cég dolgát, amelynek jövőre így csak annyit kell tenni, hogy Robert Griffin III neve miatt rányomtat még három vonalat a mezre.

Robert Griffin III:

A sztárpalánta irányítók után jöjjön egy kevésbé kirakatban lévő, ám nem kevésbé fontos poszt, az offensive tackle (támadófalember), akinek dolga, hogy megvédje az irányítót. A szakértők szerint az első öt kiválasztott között lesz Matt Kalil, a Southern California 198 centi magas, 139 kilós játékosa, akinek édesapja, Frank is profi amerikaifocista volt, bátyja, Ryan pedig jelenleg is a Carolina Panthers játékosa.

Matt Kalil nagyon erős, gyors, jól olvassa a játékot, csapata a college szezonban a legkevesebb sacket kapta (amikor szerelik az irányítót), többek között Kalil remek védekezésének köszönhetően az ő oldaláról például senki nem tudta földre kényszeríteni az irányítót az egész idényben. Bár még sokat kell tanulnia az NFL-szint eléréséhez, minden esélye megvan arra, hogy a liga legjobbjai közé emelkedjen, ezt valószínűleg a Minnesotában teheti majd meg, a Vikingsnél a tavaly draftolt irányítóval, Christian Ponderrel hosszú évekig alkothatnak eredményes párost. Kérdés, hogy milyen gyorsan tudja megszokni a hűvös Minnesotát, hiszen születése óta Kaliforniában él.

Matt Kalil:

A draft szakírói Matt Kalil mögött a második legjobb offensive tackle-nek rangsorolják Riley Reiffet (Iowa). Az egyetemen a legjobb utánpótlásedzőktől tanult Iowában, igazi őserő, akin szinte lehetetlen átmenni, ehhez jönnek bombasztikus méretei, 198 centi magas és 142 kilós, így megkerülni is nehéz, ennek ellenére remek a lábmunkája is, és elképesztően gyors. Ezt néhány éve a helyi rendőrök is megtapasztalhatták, ugyanis Reiff néhány haverjával részegen randalírozott Iowa Cityben, a kiérkező járőrök pedig csak egy húszperces belvárosi üldözés után tudták elkapni őt. Az elmúlt három évben azonban nem voltak balhéi, az egyetlen gyengesége talán a 84,5 centiméteres karja lehet, amely meglehetősen rövidnek számít egy támadófalember esetében. Nehéz megtippelni, hogy hol köthet ki, talán az Arizona vagy a New York Jets draftolhatja.

Forrás: AFP/Getty/Joe Robbins
Kalil és Reiff az NFL-ben is klasszis offensive tackle lehet

Trent Richardsont (Alabama) az egyetemi liga legjobb futójának (running back) választották az elmúlt szezonban. A 175 centi magas, 103 kilós Richardson fenegyerekként került Alabamába, tinédzserként benne volt minden balhéban, rengeteget bulizott, és 22 évesen már van két gyereke, egy ötéves és egy hároméves lány. Az egyetemi évek jót tettek neki, lehiggadt és felnőtt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az idén egy szép gesztust tett az egyik alabamai szurkolólány felé. A 17 éves Courtney Alvis rákban szenvedett, de a kemoterápiás kezelésnek köszönhetően felépült, kedvenc játékosa, Richardson pedig elment az édesapjához, és megkérte, hogy hadd vigye el a lányát az évzáró bálba. Az ESPN forgatott is egy kisfilmet a történetről:

Az előtte bohém életet élő Richardson az egyetemre kerülve a sportban vezette le az energiáit az alabamai csapat legnagyobb örömére, és mára a liga egyik legjobb játékosa lett. Hihetetlenül jól olvassa a védelmet, robbanékonyságával pillanatok alatt megtalálja és megfutja a legapróbb lyukakat is a védelemben, biztonságosan, erősen fogja a labdát, így nehezen lehet szerelni. A szakértők szerint az NFL egyik legjobbja, Adrian Peterson óta nem került ki hozzá hasonló tehetség a futók közül, Richardson azon kevés újoncok közé tartozik, akik egyből a kezdőcsapatban kaphatnak helyet a ligában. Amerikai jóslatok szerint a Cleveland, a Tampa Bay vagy a St. Louis draftolhatja.

Trent Richardson:

Morris Claiborne (Louisiana State) irányítónak indult, majd sokáig elkapóként játszott, mielőtt cornerback (védő) lett belőle, ennek is köszönhetően remekül olvassa a játékot, és követi az elkapók mozgását, hosszú karjával könnyedén húzza le az ellenfélnek szánt passzokat. A 180 centi magas, 85 kilós játékos már első egyetemi idényében 37 tackle-t (szerelés) és öt interceptiont (labdalopás) mutatott be, egy az egyben szinte lehetetlen volt megverni az idei szezonban, el is nyerte a legjobb védőnek járó Jim Thorpe-díjat, kérdés, hogy milyen gyorsan tudja felvenni az NFL ritmusát.

A draft előtt minden évben tartanak a játékosoknak egy úgynevezett NFL Combine fizikai és szellemi felmérőt: a 40 yardos sprint, a fekvenyomás, a magasugrás, a távolugrás és a doppingteszt mellett többek között szerepel egy Wonderlic-teszt, amely egy IQ-tesztnek felel meg. Ezen az általános intelligenciafelmérőn Claiborne csúnyán megbukott, az ötven kérdésből csupán négyre adott helyes választ, ugyanakkor tény, hogy az NFL nem egy műveltségi vetélkedő, és nyilván ezt senki nem fogja neki felróni, ha sorban gyűjti majd az interceptionöket. Az előrejelzések szerint a Tampa Bay fogja draftolni.

Morris Claiborne:

Justin Blackmon (Oklahoma) az elmúlt két évben megnyerte a legjobb wide receivernek (elkapó) járó Biletnikoff-díjat, ez eddig csupán Michael Crabtree-nek sikerült, innen is látszik, hogy mekkora tehetségről van szó. A 185 centi magas, 94 kilós Blackmonra építették az egyetemi csapat teljes szezonját, az elmúlt két évben (23 meccsen) 3187 yardot kapott el, 38 TD-je van. Simán le tud válni a védőkről, akiket könnyedén lepattint magáról, elviseli a nagy ütéseket is, és parádés elkapásokra képes. Ugyanakkor le kell, hogy tisztuljon a játéka, hiszen néha a legegyszerűbb passzokat is képes elejteni. A fejében is rendet kell tennie, az elmúlt szezonban például egy meccsre eltiltották ittas vezetésért. Viszont ha sikerül megkomolyodnia, és gyorsan felveszi az NFL ritmusát, már az első szezonjában első számú elkapó lehet a csapatánál, amely a jóslatok szerint vélhetően a Cleveland Browns lesz.

Justin Blackmon:

Minden kétséget kizáróan az egyetemi liga egyik legtehetségesebb elkapója Michael Floyd (Notre Dame), és egyben a draft egyik legnagyobb lutrifaktorú játékosa. Fiatal kora (22 éves) ellenére a 189 centi magas, 100 kilós focista rendkívül sérülékeny, a térde, a kulcscsontja és a combhajlító izma miatt is többször kellett meccseket kihagynia. Az utolsó évében azonban már viszonylag sokat játszott, 100 elkapása volt, ezzel iskolacsúcsot döntött, és 1147 yarddal zárta a szezont. Nem túl gyors, viszont már most NFL-szintű keze van, ami az elkapásokat illeti, és remek a súlypontemelkedése, a mostani NFL-játékosok közül leginkább Anquan Boldinhoz hasonlítják.

Sérülékenysége mellett a másik komoly visszataszító erő lehet az NFL-csapatoknak, hogy állítólag komoly alkoholproblémával küzd, háromszor vették már őrizetbe ittas vezetésért, legutóbb pont a végzős évében kapcsolták le. Az egyik ilyen esetnél, 2011 márciusában kitették a csapatból is, pedig övé volt a kapitányi karszalag, csak hónapokkal később, augusztusban játszhatott ismét. Kockázatos választás, de ha egy nagy tekintélyű edzőnek sikerül őt helyretenni, akkor nagy hasznára lehet akármelyik NFL-csapatnak. A Miami, Minnesota, Kansas City hármasból kerülhet ki a győztes.

Michael Floyd:

Mark Barront (Alabama) az egyetemi liga legjobb safetyjének tartják (zónázó védekező játékos). Elképesztően atletikus (4,5 másodperc alatt futja a 40 yardot), wide receiverként és linebackerként kezdte a pályafutását, első alabamai évében, 2008-ban 14 meccsen 18 tackle-t mutatott be, egy évvel később, már safetyként pedig 74 tackle-lel és ligacsúcsot jelentő hét interceptionnel zárta a szezont. A 188 centis, 98 kilós Barron most sérvműtétje után lábadozik, de rövidesen felépül, így várhatóan ez nem lesz akadálya annak, hogy már az első körben draftolják őt.

Neki is volt rendőrségi ügye, a hatóság félrevezetéséért vették őrizetbe, miután egy közúti balesetnél a kocsit vezető unokatestvére elmenekült a helyszínről, Barron pedig őt védve azt mondta a rendőröknek, hogy egy night clubból jött haza, és a kocsit egy Bull nevű férfi vezette, akit ott ismert meg. Később a hazugság kiderült, de nem lett komolyabb ügy belőle, valószínűleg azért, mert senki nem sérült meg a balesetben.

Mark Barron:

Az NFL egyik legnagyobb figurája lehet Janoris Jenkins (North Alabama), aki az idei draft egyik legjobb játékosa. Az 1988-as születésű cornerback (az elkapókat kell semlegesítenie) tehetségéhez nem fér kétség, gyorsasága miatt nemcsak védekezésben, hanem a speciális egységben is használható. A legutóbbi szezonban 53 tackle mellett volt két internceptionje, és három visszahordott touchdownja, a punt return TD-k specialistájának számít. Látványosan játszik, ugyanakkor folyamatosan piszkálja ellenfeleit, még akkor is, ha nem arra folyik a játék. Ezt le kell vetkőznie, mint ahogy korábbi sorozatos balhéinak is véget kell vetnie. 2009 júniusában például hajnali kettőkor utcai verekedésbe keveredett, a rendőröknek sokkolót kellett bevetniük, hogy megfékezzék őt. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért verekedett, azt mondta, hogy el akarták lopni az arany nyakláncát, csak önvédelemből vert össze egy férfit.

A videón 1-es mezben látható Jenkins:


Később többször is őrizetbe vették, mert marihuánát találtak nála. 2011 áprilisában ki is rúgták a floridai csapatból, miután három hónapon belül másodszor tartóztatták le drogbirtoklásért, ezután került a North Alabamához. 23 évesen négy gyereke van három különböző nőtől. A pályán viszont az edzők álma, hiszen bármikor képes meccseket eldönteni a 178 centis, 87 kilós játékos, igaz, el is tudja veszíteni a fejét, egyszer ököllel megütötte az egyik ellenfelét. Igazi őstehetség, de kérdés, hogy melyik csapat fogja bevállalni őt. Az NFL.com egyik szakértője szerint a San Francisco 49ers lapot húz a 19-re, és draftolni fogja Jenkinst.

Néhány éve ezzel a látványos videóval próbáltak csapatot találni maguknak az egyetemisták: