Vágólapra másolva!
Irigylésre méltó, amikor egy sportoló a pályafutása befejezése után is megőrzi csúcsformáját, és az évek elteltével sem veszít a vonzerejéből. Az alábbi összeállításban öt olyan sportolót szedtünk össze, aki ránézésre akár most visszatérhetne a pályára. Van köztük olyan is, aki 45 évesen az olimpiáért hajt.

Katarina Witt minden idők egyik legeredményesebb műkorcsolyázója, 1984-ben és négy évvel később is olimpiai aranyérmet nyert még keletnémet színekben, emellett az éremkollekcióját még hat Eb- és négy vb-arany gazdagította. Visszavonulása után filmekben és tévéműsorokban szerepelt, és levetkőzött a Playboy magazinnak, az ő képeivel hirdetett számot világszerte elkapkodták.

Witt 1988-ban, 23 évesen

Forrás: AFP/Daniel Janin

és 2011-ben, 46 évesen.

Forrás: AFP/Britta Pedersen

Dara Torres az első amerikai úszó, aki öt olimpián is rajthoz állt, és ezeken összesen négy aranyat, négy ezüstöt és négy bronzot nyert. Torres igazi váltóspecialista, a négyből három aranyat a 4x100-as gyorsváltóban szerzett, a negyediket a 4x100-as vegyesváltóban. A 45 éves Torres a londoni olimpiát is megcélozta.

Torres 2000-ben, 33 évesen

Forrás: AFP/William West

és 2012-ben, 45 évesen (jobbról a második a képen).

Forrás: AFP/Getty Images/Noel Vasquez

Lothar Matthäus az első mezőnyjátékos, aki öt focivébén is szerepelt, 1990-ben csapatkapitánya volt a világbajnoki címet nyerő válogatottnak, ebben az évben övé lett az Aranylabda is. A kétszeres UEFA-kupa-győztes, kétszeres BEK/BL-második klasszis edzőként már kevésbé volt sikeres, a Partizant ugyan bejuttatta a BL-be, de sem a magyar, sem a bolgár válogatottnál nem tudott maradandót alkotni.

Matthäus 1986-ban, 25 évesen

Forrás: AFP/Sven Simon

és 2012-ben, 51 évesen.

Forrás: MTI/EPA/Helmut Fohringe

Gabriela Sabatini meghatározó szereplője volt a női tenisznek a 80-as évek végén, a 90-es évek elején. Bár csak egy GS-tornát nyert - 1990-ben a US Openen verte végig a mezőnyt -, de begyűjtött egy olimpiai ezüstöt, és hogy gyakran ott volt a végelszámolásnál, azt mutatja a négy melbourne-i és öt párizsi elődöntője. Az argentin szépség 1996-ban vonult vissza, de bemutatómeccseken még pályára lép néha.

Sabatini 1990-ben, 21 évesen

Forrás: AFP/Carol Newsom

és 2009-ben, 38 évesen.

Forrás: AFP/Getty Images/Clive Brunskill

Antonio Conte 1985-ben, a Lecce játékosaként mutatkozott be a Serie A-ban, de a Juventusban futott be, a torinóiakkal többek között BL-t, UEFA-kupát és öt olasz bajnokságot nyert. Edzőként a Barit és a Sienát is feljutatta a Serie A-ba, majd a Juventusszal első évében veretlenül lett bajnok és kupadöntős a kopaszodása miatt hajbeültetésen átesett olasz.

Conte 1999-ben, 30 évesen

Forrás: AFP/Keld Navntoft

és 2012-ben, 43 évesen.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Összeállításunk következő részében azokat mutajuk be, akiknek kevésbé sikerült átvészelniük az idő múlását.