Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius elnézést kért, mert rosszul időzítette a kritikáit a paralimpia 200 méteres síkfutásának döntője után. A dél-afrikai csak második lett a T44-es kategóriában, majd legyőzője túl hosszú művégtagjára panaszkodott.

Pistoriust Alan Oliveira győzte le, mindössze hét századmásodperccel.

"Alan nagyszerű atléta, ezt nem akarom kétségbe vonni, de ő és a hozzá hasonló srácok sokkal magasabbak, és az általa használt lábakkal egyszerűen nem lehet versenyezni" - háborgott a négyszeres paralimpiai bajnok, aki állítása szerint ezt a problémát már hetekkel ezelőtt jelezte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak (IPC), ám hiába. "Mindenki láthatta, milyen nagy volt a hátránya. Korábban még soha nem futott 22 mp-en belül, úgy vélem, ő erre nem is lenne képes. A nemzetközi bizottság jelenlegi szabályai sajnos lehetővé teszik, hogy egyes versenyzők hihetetlenül magasak lehessenek."

Hétfő este elnézést kért Pistorius: "Ez Alan pillanata volt, szeretném rögzíteni, hogy tisztelem őt. Bocsánatot kérek a megjegyzéseim időzítéséért, de úgy hiszem, itt valóban van egy ügy."

A világcsúcstartót az utolsó 20 méteren verte meg Oliveira, aki végül 21.45 másodperc alatt ért célba. Az IPC szerint minden műlábnak szigorú szabályoknak kell megfelelnie, és jóvá kell hagyatni őket a verseny előtti ellenőrzésen.

Oliveira nehezen viselte a példaképe kirohanását, mint a BBC-nek elmondta: "A lábaim hosszával minden rendben, átmentem az összes bírói ellenőrzésen. Hiszem, hogy Pistorius is tudja ezt."