Vágólapra másolva!
A kerekesszékes vívó Dani Gyöngyi ezüst-, Krajnyák Zsuzsa és Osváth Richárd bronzérmet nyert a tőrözők egyéni küzdelmében kedden a londoni paralimpián.

Sors Tamás paralimpiai ezüstöt nyert 400 gyorson

A 37 éves Dani Gyöngyi a B kategória - azaz a felállni képtelen vívók mezőnyének - fináléjában 15-10-re kapott ki a kínai Jao Fangtól.

"Aranyéremért jöttem, de ez az ezüst is szépen csillog" - mondta a döntő után az UTE sportolója. Hozzátette: "Ez a negyedik paralimpiai ezüstérmem, de a kedvenc ékszerem az arany. A holnapi párbajtőrben vagy a pénteki párbajtőr csapatban talán az is összejön."

A kaposvári születésű vívó a korábbi ezüstjeit a 2004-es athéni játékokon nyerte tőr egyéniben, illetve tőr- és párbajtőr csapatban.

A nők A kategóriájában - a felállni képes versenyzők között - a 33 éves Krajnyák a harmadik helyért vívott mérkőzésen végig vezetve, magabiztosan, 15-4-re győzte le a nála öt évvel idősebb Juhász Veronikát az ExCeL sportközpont csarnokában - számos magyar szurkoló buzdítása közepette.

"Boldog vagyok és fáradt, de holnap már következik a párbajtőr, úgyhogy összeszedem magam" - nyilatkozta Krajnyák, az UTE sportolója. "A felkészülés végén egy sérülés zavart kicsit. Itt a világ legjobb 12 vívója szerepelt, az ágamra pedig csak korábbi aranyérmesek kerültek, nehéz volt. A hongkongival, aki megvert az elődöntőben, mindig ott vagyunk a végjátékban. Nem tudom, ma mi döntött az ő javára. A bronzmeccsen Vera is nagyon jól teljesített, remekül helytállt."

Krajnyák két ezüstje mellé negyedik paralimpiai bronzérmét szerezte: előbbieket tőr- és párbajtőrcsapatban a 2004-es athéni játékokon, utóbbiak közül az első hármat pedig tőrben (2000 Sydney) és párbajtőrben (2000 Sydney, 2004 Athén) nyerte.

Az erdélyi születésű, paralimpiai újonc Osváth Richárd - aki ugyancsak az A kategóriában szerepelt - a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re.

"Elégedett vagyok a mai nappal, ezt kívánom mindenkinek az első paralimpiáján" - mondta boldogan. "Nagyon izgultam az éjjel, nem sokat aludtam, de azt hiszem, ilyenkor minden sportoló így van ezzel. Egy éve még csak a kijutás volt a célom, nagyszerű érzés, hogy érmesként megyek haza."

A magyar küldöttség már a hetedik érmét szerezte a brit fővárosban, ezzel túlszárnyalták a pekingi eredményt, 2008-ban ugyanis egy arannyal és öt bronzzal zártak.