Vágólapra másolva!
Egy jó rockdobos egy profi focistáéval felérő fizikai teljesítményt nyújt egy-egy koncerten, és az előtte tomboló rajongókat is rendesen megmozgatja. Több hétköznapi tevékenység is kiválóan alkalmas zsírégetésre, de vajon kiválthatják-e a rendszeres sportolást?

Egy rockbanda dobosa ugyanakkora munkát végez, mint egy Premier League-focista - írta a napokban a BBC. Dr. Marcus Smith, a Chichester University kutatója közelebbről is megvizsgálta régi rajongásának tárgyát, a Blondie együttes dobosát. Clem Burke pulzusa 190-re is felmegy a koncerteken, ahol egy óra alatt négy-hatszáz kalóriát éget el.

Burke szíve percenként 140-150-et ver átlagosan egy koncerten, ami megfelel egy profi focista teljesítményének. Ráadásul míg a focisták legfeljebb hetente kétszer zakatolnak végig kilencven percet, a dobosok turné idején minden este fellépnek más-más városokban.

"Egyértelmű, hogy kiemelkedő erőnlét kell a doboláshoz. Egy focista negyven-ötven meccset játszik szezononként, Clemnek volt olyan éve, mikor száz kilencvenperces koncerten lépett fel" - magyarázta Smith, aki a túlsúlyos, sportolni nem akaró gyerekek figyelmét is szeretné felkelteni a kutatásaival.

Itt sem lesz gond a kondival

A rajongás is lehet sport

Nem csak a színpapon lehet jól megmozgatni a testünket, az első sorokban végigtombolni egy koncertet ugyancsak közel áll egy sportteljesítményhez -testsúlytól függően 180-300 kalóriát igényelhet óránként -, viszont fokozottan sérülésveszélyes. A mozgásforma hasonló a tánchoz, és ahhoz hasonlóan jelentős folyadékveszteséggel jár. Kérdésünkre egy amatőr népitáncos elmondta: a próbákon három pólót is átizzad.

Ugyanakkor a hétköznapi tevékenységek jó részénél nehéz megmondani, hogy felérnek-e a sportolással. "Az a gond, hogy ezek túl általános fogalmak" - mondta Bori Zoltán humánkineziológus. "A dobosoknál például óriási szórás lehetséges, attól függően, hogy milyen ritmust ver és milyen intenzitással. Lehet mondani, hogy aki napi egy órát ás, már sokat tesz az egészségéért, mivel hozzávetőleg három-négyszáz kalóriát eléget vele, de számszerűsíteni ezt sem lehet: számít, hogy férfi vagy nő áll neki ásni, a talaj keménysége, az ásás intenzitása. A sport esetében tudjuk, mit jelent, ha mondjuk egy bizonyos testalkatú ember egy órán át fut nyolc kilométer/órás sebességel" - magyarázta a szakember.

A Harvardon mégis megpróbálkoztak a feladattal, számszerűsítették néhány mindennapi cselekvés energiaigényét, három súlycsoportottal (57, 70, 84 kg) számolva.

Az adatok szerint favágással és hólapátolással (180-260 kalória) nagyjából annyi zsír égethető el óránként, mint sífutással vagy vívással, ásni, fát hordani pedig olyan, mintha golfoznánk vagy korcsolyáznánk (150-220 kalória). Hasonló mennyiséget dolgozhatunk le intenzív (7 km/órás) sétával, ami még hatékonyabb is, mintha billiárdoznánk vagy bowlingoznánk.

Forrás: AFP
Sífutás helyett havat is lehet lapátolni

Végigmenni a világ legnépszerűbb zarándokútján, a 800 kilométeres Caminón szintén felér egy sportteljesítménnyel. "Jó, ha van alapedzettség egy zarándoklathoz. Napi tizenkét órát is sétálhatnak, és bár a kényelmes sétát egy átlagos ember is sokáig bírja, de egy egyhetes zarándoklathoz a regeneráció miatt nem árt az edzettség. Ha pedig valaki túlsúlyos, akkor egy hosszabb séta is mozgásszervi deformációt okozhat. A gyorsgyaloglás olimpiai sportág is, ennyiből tehát jó példa a Camino, ugyanakkor nem rendszeres: valószínűtlen, hogy valaki hetente végigcsinálja" - elmélkedett Bori.

A szex mint kiegészítő sport

Bár a meszelés és a mosogatás is pusztítja a zsírt (150-220 kalóriát óránként), közel sem olyan megterhelő, mint a tenisz vagy a foci (270-400). Nemcsak kellemesebb, de hatékonyabb is lehet inkább szexelni egy jót: egy átlagosnak mondható, nyolcperces közösülés alatt 200-400 kalóriát fogyasztanak a résztvevők.

Pontos adatot persze nemigen lehet mondani, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az egyik fél több munkát végez az együttlét során, és nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen pózokban szeretkeznek. Az viszont tény, hogy a pulzus és a vérnyomás megemelkedik, élénkül a vérkeringés, és kifejezetten fontos az egészséges érrendszer, ezért kardioedzéssel sokat javíthatunk az együttlétek nívóján.

Forrás: AFP
Nem mindegy, ki van alul

Arról ugyanakkor, hogy az élsportolók teljesítményére hogyan hat a verseny előtti szex, a mai napig nincs kielégítő kutatási eredmény. A sportolók egyik része az önmegtartóztatásra, a másik a jól ütemezett kalandokra esküszik.

Ahogy megosztott a rocktársadalom is. Smith doktor kutatásai nyomán több zenész úgy gondolja, a rock and roll már felnőttkorba lépett, ezért egy dobosnak ugyanolyan fegyelmezett életmódod kell folytatnia, mint egy élsportolónak, mások viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a rock and roll-életmóddal összeegyeztethetetlen a józanság és az időben lefekvés.