Vágólapra másolva!

Rióban már magyarként versenyezhet a tékvondós Gonda Ivett

Megkapta a magyar útlevelet, így a 2016-os riói olimpián már magyar színekben versenyezhet a tékvondós Gonda Ivett, aki eddig kanadai válogatottként két olimpián is szerepelt.

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a 26 éves versenyző Jászberényben született, és négy éves volt, amikor szüleivel a tengerentúlra költözött. Kanadai színekben ott volt a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián, előbbin ötödikként zárt. Kétszer nyert Pánamerikai Játékokat.

A wtftaekwondo.hu szerint a sportoló régóta tervezte, hogy a továbbiakban szülőhazájának szerezzen sikereket, s ez az álma most valóra válik. A jövőben is Kanadában készül koreai mesterével, de az európai viadalokon együtt szerepel majd a magyar küldöttséggel. Elsőként a február 19. és 23. között sorra kerülő US Openen versenyez magyar színekben.

A tékvondó 1992-ben és 1996-ban bemutató sportágként, 2000-től pedig már teljes jogú tagként szerepelt a nyári olimpia programjában, igaz, a héten ismét felvetődött, hogy az öttusával egyetemben nem elég stabil a pozíciója. A magyarok közül eddig csak Salim József tudott kvótát szerezni, ő 2000-ben, Sydneyben az ötödik helyen végzett. A 2004-es athéni, a 2008-as pekingi és a tavalyi, londoni játékokra egyetlen magyar versenyző sem harcolta ki az indulás jogát.